16 / 04 / 2024

Kripto paralar yeniden revaçta!

Kripto paralar yeniden revaçta!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Cüneyt Başaran bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı. İşte Cüneyt Başaran'ın 'Kripto paralar yeniden revaçta' başlıklı yazısı...



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Cüneyt Başaran bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı. İşte Cüneyt Başaran'ın 'Kripto paralar yeniden revaçta' başlıklı yazısı...

Bitcoin fiyatı 4 ay sonra tekrar 50 bin doların üzerine çıktı. Piyasa değeri 1 trilyon doları yeniden test ediyor. Kripto para dünyasının toplam büyüklüğünün 2.3 trilyon dolar seviyesine yükseldiği düşünülürse, Bitcoin’in bu büyüklükteki payı yüzde 42 olarak görülüyor.

Öte taraftan piyasa değeri açısından listede 2. sırada yer alan Ethereum’un da piyasa değeri son 2 ay içinde 2 katına yükseldi ve fiyatı da 3.900'e ulaştı. Ethereum’un toplam içinde payı yüzde 20 oldu.

Kripto paralar yeniden revaçta!

Kripto para dünyasının en fazla bilinen bu 2 Coin’i , geçtiğimiz 1-2 aylık sürede etkileyici performans sergilese de, henüz Mayıs'ta yaşadıkları bütün zamanların en yüksek seviyelerini göremedi. Örnek; Bitcoin, Mayıs'ta ulaştığı en yüksek seviyeden hala yüzde 20 düşük. Ethereum’da ise bu oran daha düşük oldu, yüzde 5 olarak kaydedildi.

Bitcoin fiyatının sene başından beri yükselişi oranı yüzde 78 olarak kaydedildi. Fakat Bloomberg’in takip ettiği Galaxy DeFi Endeks’in getirisi yüzde 320 oldu!

Nedir bu Bloomberg Galaxy DeFi Endeks?

Kripto para dünyasındaki, merkeziyetsiz finans (DeFi) üzerine çalışan, borç verme, piyasa yapıcılığı, sigorta gibi konvansiyonel finans sektörünün ürünlerini, blockchain temelli akıllı kontratlar üzerinden sağlayan platformların en büyüklerinden seçilerek, Bloomberg tarafından hayata geçirilen bir endeks.

Bu endekste en büyük ağırlık yüzde 40 ile bir merkeziyetsiz kripto borsası bulunuyor; Uniswap. Uniswap üzerinden kullanıcılar, arada herhangi bir aracı bulunmadan birbirleri arasında token alım satımı gerçekleştirebiliyor.

Kripto paralar yeniden revaçta!

Arkasında yüzde 17 ile Aave Token yer alıyor. Aave, kişiden kişiye (P2P) token borç alınıp, ödünç verilmesi ve bunun üzerinden de  kazanç elde edilmesine imkan sunan bir başka platform. Endeksin geri kalanında ise daha küçük oranlarla olmak şartıyla Maker, Compound, Yearn.finance, Synthetix, SushiSawp ve Ox isimli DeFi uygulamalar bulunuyor. 

Kullanıcıların yoğun olarak bu uygulamaları kullanmaları ve doğal olarak komisyon ödemeleri, platformda meydana gelen toplam gelirin de hızla artmasını sağlıyor.

Cryptofeesinfo sitesinin yaptığı değerlendirmeye göre Ethereum’da günlük 46 milyon dolar tutarında fee toplanıyor. Başta DeFi uygulamaları olmak üzere akıllı kontratlar ve benzeri bir çok token’ın ana platfomu olan Ethereum’un, Bitcoin’i de geçerek en fazla ücret ve komisyon geliri toplaması makul karşılanabilir. Sonuç olarak Ethereum fiyatının sene başından beri yüzde 300 yükselmesi de bu gelişmenin doğruluğunu ortaya koyuyor. 

2. Sırada 4,5 milyon dolarılık toplam komisyon geliri ile Uniswap, 4. Sırada 1.8 milyon dolar ile Aave, 5. Sırada SushiSwap ve 6. Sırada da Compound yer alıyor.

Kripto paraları üzerinde işlem gerçekleştiren kullanıcıların ödedikleri toplam komisyon gelirleri şeklinde gruplandırıldığında DeFi uygulamalarının hemen ön sıralarda olduğu görülüyor. 

Kripto paralar yeniden revaçta!

Ethereum killer’lar?

Kripto paralar da son 1.5 aydır süren boğa piyasasında, yakından izleyenlerin gözünden kaçmayan diğer önemli bir gelişme ise, Cardano ve Solano gibi blockchain temelli ancak Ethereum’a alternatif olmayı planlayan platformlarda meydana geldi.

Cardano’nun yapılan teknolojik iyileştirmelerin ardından DeFi uygulamalarını kendi blokchain platformu üzerinde de çalışabileceğini duyurmasının ardından bu network’un token’ı olan ADA’da çok hızlı bir artış kaydedildi. ADA Token’ın toplam piyasa değeri geçen hafta 100 milyar dolara ulaştı. Böylece Ethereum ve Bitcoin’in arkasından 100 milyar dolar sınırını geçen ilk token ADA olarak kaydedildi.

Ethereum’a alternatif tutulan bir başka blockchain tabanlı platform ise Solana oldu. Solana network’un token’ı olan SOL geçen 3 haftada piyasa değerini 3 kat artırdı ve 41 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük 10 coin arasında yer aldı. Ethereum’a göre çok daha hızlı ve işlem ücretleri çok daha düşük olan SOL’da son süreçte meydana gelen bu hızlı fiyat yükselişiyse dönemin gözde kripto token’ları olan NFT’lerin, Solana platformunda işlem görebilecekleri öngörüsü.

Görüldüğü üzere kripto paralar Bitcoin’den ibaret değil. Bu dünyada müthiş gelişmeler meydana geliyor. Kimse artık kripto paralarla ilgili tartışmalara girmiyor. Kripto paraların üzerinden çalıştığı platformlar yarışıyor ve herkes DeFi, NFT, Akıllı Kontratlar gibi uygulamaların yeni adresi olmayı istiyor.

2014'ten bugüne 2.2 milyar dolarlık kripto para çalındı!

Kripto paralar ülke ekonomilerini nasıl etkiliyor?

Bitcoin 4 ayın zirvesinde!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön