26 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Küresel pay piyasalarında, geçtiğimiz hafta merkez bankalarının faiz artırımlarını sürdüreceği sinyali vermesinden sonra güçlenen resesyon endişeleriyle negatif bir seyir izlendi. İşte küresel pay piyasalarındaki son durum...



Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası da (BoE) sıkılaşma hızını düşürmesine rağmen şahin duruşlarını da korumayı sürdürdü. 

İsviçre, Norveç, Hindistan, Kanada, Tayvan ve Meksika gibi birçok ülke merkez bankası da faiz artırımına gitmeye devam ederken, ABD ve Avrupa'da belli olan veriler enflasyonda düşüş sinyali verirken, ekonomilerin zayıfladığını da ortaya çıkardı. 

Diğer taraftan, Çinde koronavirüs salgını çerçevesinde devam eden vaka artışı da yatırımcı risk iştahındaki azalışa destek oldu.

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Bu gelişmelerle geçtiğimiz hafta pay piyasalarında oynaklığın arttığı kaydedilirken, yeni haftada açıklanacak verilerle oynaklığın azalması öngörülüyor. 

Bu çerçevede ABD'de tüketici güven endeksi, 3. çeyrek revize büyüme, kişisel gelir ve harcamalar ile dayanıklı mal siparişleri, Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Avro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi, İngiltere'de 3. çeyrek büyüme ve Japonya'da Ekim 2022'ye ilişkin enflasyon verileri dikkatle izlenecek. 

Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantısından çıkacak kararların da takip edileceği haftada, yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının yanı sıra tüketici güven endeksi yatırımcıların dikkatle beklediği konular arasında. 

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Fed toplantısından sonra banka yetkililerinin açıklamaları da yoğunlaşırken, cuma günü New York Fed Başkanı John Williams, bankanın faiz oranını, öngörülenlerden daha fazla artırmasının olasılıklar arasında olduğuna dikkat çekti. 

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in fiyat istikrarı hedefinden çok uzak olduğuna, hala gidilmesi gereken uzun bir yol olduğuna vurgu yaparken; Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de Fed'in tahminlerinden daha fazla faiz artışına gitmesini beklediğini aktardı. 

İşte küresel piyasalardaki son durum...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön