18 / 04 / 2024

Kurumlar vergisi beyannamesi için son 4 gün!

Kurumlar vergisi beyannamesi için son 4 gün!

Bir önceki takvim yılı içerisinde elde edilen kazançlar için ödenen urumlar vergisi ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Vergi takvimine göre Kurumlar vergisi beyannamesi için son 4 gün bulunuyor...



Kurumlar vergisi beyannamesi için son 4 gün!

Sermaye şirketleri; Kooperatifler; İktisadî kamu kuruluşları; Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler; İş ortaklıklarının kazançları ile gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurları kurumlar vergisine tabi tutuluyor. Bilindiği üzere, kurumlar vergisi bir önceki takvim yılı içerisinde elde edilen kazançlar için ödeniyor.  


Vergi ödemeleri için önce mükelleflerin beyanname vermeleri gerekiyor. Kurumlar vergisi beyannamesi en son 25 Nisan'da veriliyor. Buna göre kurumlar vergisi beyannamesi için son 4 gün bulunuyor.


Vergi ödemeleri için ise son günün 30 Nisan olduğu Kurumlar Vergisi oranları ile ilgili esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Kanun gereğince; Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden % 20 oranında alınıyor.


Kurumlar vergisi mükelleflerince, (dar mükellefiyete tâbi kurumlarda ticarî ve ziraî kazançlarla sınırlı olarak) câri vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre ve câri dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödenir. 


Tam mükellef kurumlar için geçerli olan esaslar, dar mükellef kurumlara da aynen uygulanır.


Bakanlar Kurulu, ikinci fıkrada yazılı geçici vergi oranını 5 puana kadar indirmeye veya tekrar kanunî seviyesine kadar getirmeye yetkilidir.


Kanunun 23 üncü maddesine göre vergilendirilen yabancı ulaştırma kurumlarında vergi oranını karşılıklı olmak şartıyla, ülkeler itibarıyla kara, deniz ve hava ulaştırma kurumları için ayrı ayrı veya topluca sıfıra kadar indirmeye veya bu maddede yazılı oranın bir katını geçmemek üzere yeni bir oran tespit etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.


Kurumlar vergisi örtülü sermaye hesaplaması!


Geri Dön