24 / 04 / 2024

Limak Holding'in tarım yatırımıyla Türkiye'ye 130 milyon dolar girdi sağlandı!

Limak Holding'in tarım yatırımıyla Türkiye'ye 130 milyon dolar girdi sağlandı!

Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir, "Başta ABD, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Avrupa, İngiltere olmak üzere 40 ülkeye ihracat yapmakta olan Limkon şirketimiz, ülkemiz adına katma değeri yüksek ürün satarak bugüne kadar ülkeye 130 milyon doların üzerinde döviz getirmiştir" açıklamasında bulu



Limak Holding Onursal Başkanı Özdemir, Turkuvaz Medya Grubu ve Para dergisi tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde yeni 10 yılda Türkiye tarımının yol haritasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen "Tarım Ormanın Geleceği Webinar Serisi"ne katılarak grubunun tarım yatırımlarına ilişkin bilgiler paylaştı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; tarımın ne kadar önemli ve stratejik bir sektör olduğunun Kovid-19 salgını sürecinde net bir biçimde görüldüğüne dikkat çeken Özdemir, "ABD'de, Avrupa'da, İngiltere'de, pek çok gelişmiş ülkede market raflarının boş kaldığını, insanların marketleri yağmaladığını gördük. Çok şükür ki ülkemizde ilk günden itibaren devletimiz ve hükümetimizin de aldığı tedbirlerle böyle sahneler yaşanmadı. Biz tarım ve tarım ürünleri açısından gerçekten zengin bir ülkeyiz ama gerçek potansiyelimiz bunun çok daha ötesinde. Buna da iyi tarım uygulamaları, daha iyi organizasyonlar ve doğru yatırımlarla ulaşmamız mümkün diye düşünüyorum" diye konuştu.

- "Tesadüfen bu sektöre girdik ama böylesine bir yatırım yaptığımız için çok mutluyuz"

Limak Grubu olarak, tarım yatırımları ile ön plana çıkmış bir şirket olmadıklarına vurgu yapan Özdemir, yatırımlarının inşaat, enerji, çimento, altyapı yatırımları ve turizm sektörlerinde daha ön planda olduğunu belirtti. 

Özdemir, şöyle konuştu:

"Tarım yatırımımız ise grubumuz içinde görece küçük görünse de Adana'da 2008 yılında yapımını tamamladığımız meyve suyu konsantre fabrikamız Limkon... Limkon'un Türkiye'de tarımda katma değer yaratmak açısından iyi bir örnek olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de konuşmamda bu yatırımımızla ilgili bilgiler vermek istiyorum.  Adana  Hacı Sabancı OSB'de 40 bin metrekare kapalı alanda kurulu olan fabrikamızda bugün meyve suyu konsantresi ve domates salçası üretilmektedir.

Bu fabrikanın yapımına neden karar verdiğimizi de kısaca anlatmam gerekirse; Limak olarak o dönemde Adana'da Hacı Sabancı OSB'nin altyapı işlerini yapıyorduk. İşimizi tamamladık fakat o dönemki yönetim, bize para ile ödeme yerine arsa vermeyi teklif etti. Biz de bu teklifi kabul ettik. Sonra da bu fabrikayı kurmaya karar verdik. Biraz tesadüfen bu sektöre girdik ama bugün tarımda böylesine bir yatırım yaptığımız için çok mutluyuz."

- "Tarlada çalışan 50 bin kişiye iş imkanı sağlanmıştır"

Nihat Özdemir, Limkon'un; bugün dünya standartlarında üretim yapan, 40 ülkeye ihracatı olan, iyi tarım uygulamaları ile ön plana çıkan bir fabrika olduğunu vurgulayarak, tarım sektöründe öncü bir görev de üstlenen Limkon'un, Adana'da ilk kez 4 bin dönüm üzerinde domates yetiştiriciliği yaptığını kaydetti. 

Çıkan ürünlerin Japonya'ya 12 yıldır ihraç edildiği dile getiren Özdemir, domates suyu olarak da satış yaptıklarını ifade etti. 

Yine aynı amaçla 2009'da Ereğli ve Zengen bölgelerinde 1.500 dönüm üzerinde sözleşmeli tarım uygulaması yaparak büyük başarı sağladıklarına dikakt çeken Özdemir, şöyle konuştu:

"Adana'da yapılan çalışmalar örnek olmuş ve Zengen-Ulukışla-Ereğli bölgelerinde toplam 100 bin dönüm domates ekimine ulaşılmıştır. Bu uygulamanın ilk kez yapıldığı 2009 yılından bu yana yaklaşık olarak tarlada çalışan 50 bin kişiye iş imkanı sağlanmıştır.

Meyve üretiminde ise çiftçilere verdiğimiz eğitim ve yaptığımız sözleşmeli tarım uygulamaları ile aynı zamanda devletimizin de başarıyla uyguladığı meyve havzası projeleri kapsamında her türlü meyvenin bulunduğu bölgede organize bahçelerin artmasına büyük katkıda bulunulmuştur. Bu yolla şirketimiz, 11 yılda 600 bin tonun üzerinde meyve alıp işleyerek doğrudan ve dolaylı olmak üzere 600 bin aileye gelir desteği sağlamıştır. Limkon ayrıca, 2013 yılından itibaren gıda arzı güvenliğine uygun, dünya standartlarında organik ürün üretimine geçerek katma değerli ürün üretmiş ve bu ürünleri dünyanın önemli pazarlarına diğer ürünlerle birlikte 12 yıldır aralıksız satmaktadır."

Limak İnşaat dünyanın en büyük 61'nci müteahitlik şirketi oldu!


Geri Dön