24 / 04 / 2024

Maçka teleferiği!

Maçka teleferiği!

Maçka teleferiği, Maçka ile Taşkışla arasında hizmet veriyor. 347 metre hat uzunluğuna sahip olan Maçka teleferiğinde sefer süresi 3,5 dakikayı buluyor. 5 dakikada bir gelen teleferikte günlük 90 sefer düzenleniyor....




Maçka teleferiği!


11 Nisan 1993 tarihinde hizmete giren ve Taksim Taşkışla ile Maçka arasında hizmet vermekte olan Demokrasi Parkı ve Beyoğlu Evlendirme Dairesi üzerinde kurulu Maçka teleferiği, hem bu iki nokta arasındaki karayolu ve yaya ulaşımının zorluğunu ortadan kaldırarak zaman tasarrufu sağlıyor, hemde bulunduğu bölgenin eşsiz manzarası ile ayrı bir İstanbul keyfi sunuyor.


Maçka teleferiği, Maçka ile Taşkışla arasında hizmet veriyor. 347 metre hat uzunluğuna sahip olan Maçka teleferiğinde sefer süresi 3,5 dakikayı buluyor. Sabah 08.00'dan akşam 19.00'a kadar yolcu taşıyan Maçka teleferiğinde günde ortalama 1.000 yolcu seyahat ediyor. 5 dakikada bir gelen teleferikte günlük 90 sefer düzenleniyor.


Maçka teleferiği her biri 6'şar kişilik tek yönde 2 kabinli direksiz ve iki istasyonlu taşıma sisteminden oluşuyor. Her hatta biri taşıyıcı, biri çekici olmak üzere iki halat vardır. Maçka ve Taşkışla arasında demokrasi parkı üzerinde iki istasyon arasında 333.5 metre uzunluğunda bir hat üzerinde bir yönde toplam 12 kişilik taşıma kapasitesi bulunuyor. Enerji kesilmesi durumunda seferi tamamlama amaçlı bir jeneratör beslemesi de mevcut. 


Maçka teleferiğinde frenleme anında önce bir fren devreye giriyor, ikinci fren ise hız düşürülmesinde bir arıza olduğunda ve istasyonlardaki duruş anında devreye giriyor. Kabinlerin istasyonlara giriş hızları istasyon pabuçlarının girişi doğrultusunda bir mesafe detektörü tarafından kontrol ve kumanda ediliyor. Her istasyonun iki yanında yer alan kabin seyir bitiminde hidrolik durdurucu vasıtasıyla kabin durduruluyor. Bu duruş iki mesafe dedektörü ile emniyetli şekilde yapılıyor.



Eyüp - Piyerloti Teleferik Hattı!
Havalimanı Aksaray metro hattı!
Kartal Kadıköy metrosu!
Başakşehir metrosu!
Kabataş Bağcılar tramvay seferleri!
Topkapı Habibler tramvayı!
Taksim Kabataş füniküler!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön