25 / 04 / 2024

Malatya kentsel dönüşümde örnek gösteriliyor!

Malatya kentsel dönüşümde örnek gösteriliyor!

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği için Malatya'da düzenlenen seminer dahilinde kentte hayata geçirilen kentsel dönüşüm çalışmaları ele alındı.



Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için Türkiye genelinde yapılan Anadolu Buluşmaları’nın son toplantısını Malatya'da düzenledi.

Malatyahaber'de yer alan habere göre; Dalmaçyalı sponsorluğunda yapılan “Enerji Verimliliği ve Gelecek” temalı Anadolu Buluşmaları’nın, Malatya ayağı yoğun ilgi ve katılım ile düzenlendi. Anadolu Buluşmaları’nın Malatya’da düzenlenen toplantısında, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ve enerji verimliliğine yönelik diğer katılımcılar bir araya geldi.

Malatya kentsel dönüşümde örnek gösteriliyor!

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, bir açıklama gerçekleştirdi. Enerji verimliliği ve tasarrufuna yönelik farkındalık oluşturmak için Türkiye’de gezmeye devam ettiklerini söyleyen “50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunun 17,5 milyar doları doğrudan doğruya yapıların ısıtılması ve soğutulmasına harcanıyor. Bu rakamın yarıya indirilmesi gerekiyor ki cari açığımızı kapatma konusunda bir adım atalım, döviz kuru üzerinde baskı azalsın ve aynı zamanda vatandaşın cebi de rahatlasın” şeklinde konuştu.

Malatya’nın kentsel dönüşüm konusunda Türkiye’nin örnek şehirlerinden olduğunu belirten Prof. Dr. Alkin, “Bina içerisinde kullandığımız enerjinin yüzde 80’i ısıtma ya da soğutmaya gidiyor. Covid-19 salgınından önce ziyaret ettiğimiz 17 ilde de anlattığımız gibi, meselemiz sadece ısıtma değil. Öğrendik ki sadece camları ve duvarları ısıtabiliyormuşuz, evi ısıtamıyormuşuz. İklimlendirmede de yine duvarları ve camları soğutuyormuşuz, yapının içini değil. Bu nedenle Malatya gibi yazları sıcağın, kışları da soğuğun yoğun olarak hissedildiği bölgelerimizde ısıtma ve soğutma masraflarını en etkili enerji verimliliği yöntemlerinden olan ısı yalıtımı ile azaltabiliriz” dedi.

Malatya Yeşil Topsöğüt konutları inşaatı durduruldu mu?

 


Geri Dön