16 / 04 / 2024

Maliye Bakanlığı 9 ildeki 19 Hazine taşınmazını kiraya verecek!

Maliye Bakanlığı 9 ildeki 19 Hazine taşınmazını kiraya verecek!

Maliye Bakanlığı 9 ilde 19 Hazine taşınmazını ağaçlandırma amaçlı çok düşük bedelle kiraya verecek. Bu kiralamalarda ilk beş yıl için belirlenen bedelin yüzde 50’si alınacak..



Maliye Bakanlığı dokuz ilde 19 Hazine taşınmazını ağaçlandırma amaçlı çok düşük bedelle kiraya verecek. Ağaçlandırma yapacaklar hibe desteklerden de yararlanabilecek. Bakanlık önümüzdeki günlerde yeni hazİne arazileri için ilana çıkacak.

 

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, MALİYE Bakanlığı, Malatya, Bursa, Artvin, Adıyaman,Elazığ, Gümüşhane, Mersin, İsparta ve Gaizantep’te 19 taşınmazı ağaçlandırma amacıyla çok düşük bedelle kiraya verecek. Bu kiralamalarda ilk beş yıl için belirlenen bedelin yüzde 50’si alınacak. Ayrıca özel ağaçlandırmalarda yatırımcılar hibe desteklerden de yararlanabilecek. 18 taşınmaz için başvurularda son gün 30 Kasım olacak. Gaziantep’teki 36 bin 200 metrekarelik taşınmaza son başvuru ise 18 Aralık günü saat 17.00’ye kadar alınacak. Ağaçlandırma amaçlı kiraya verilmeye esas 115 adet taşınmazın hazırlıklarını tamamlayan Maliye'den ağaçlandırma amaçlı kiralamaya verilmeye esas 115 adet taşınmasın hazırlıklarını tamamlayan Maliye Bakanlığı, önümüzdeki günlerde ilana çıkacak. 2018 yılında ağaçlandırma yapmak amacıyla kiraya verilecek taşınmazlar için ise listeler hazırlanıyor. Bu arada torba yasa tasarısıyla tarımsal amaçlı hazine arazilerinin kullanıcılara doğrudan satışının yolu da açılıyor.

 

10 YILLIK KİRALANIYOR

 

Maliye Bakanlığı, Türkiye’de orman alanlarını çoğaltmak, toprak, su bitki arasında bozulan dengeyi kurarak erozyonu önlemek ve insanların daha yeşil, temiz ve güzel bir ortam içinde yaşamalarını sağlamak amacıyla Hazine taşınmazlarının ağaçlandırma amaçlı kiralamasını teşvik ediyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce 2003 yılından bugüne kadar toplam 827 adet 84 milyon 371 bin 386.62 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ağaçlandırma yapılmak amacıyla kiraya verildi. Bu dönemdeki en çok kiralama yapılan iller sırasıyla 72 taşınmazla İzmir, 30 taşınmaz ile Konya, 29 taşınmaz ile Gaziantep, 27’şer taşınmaz ile  Ankara  ve Manisa oldu. Son 14 yılda Aydın’da 22, Karaman’da 19, Şanlıurfa’da 16, Elazığ’da 15 ve Kırşehir’de 14 taşınmaz ağaçlandırma yapılması için kiralandı.

 

Belediye ve belediye mücavir alan sınırları dışında kalan Hazine taşınmazları üzerinde 10 yıla kadar ağaçlandırma izni veriliyor. Bu sürenin bitiminde projesinde belirtilen süreyle sınırlı olmak kaydıyla 10 ar yıllık dilimler halinde kiralama yenileniyor. Örneğin, bu süre toplamda cevizde 150 yıla, bademde 60 yıla çıkıyor.

 

İLK BEŞ YIL YÜZDE 50'Sİ ALINIYOR

 

Maliye Bakanlığı Hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma yapmak isteyenlere büyük kolaylıklar sağlıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce taşınmazlar çok cüzi bedellerle kiraya veriliyor. Ayrıca ilk beş yıl için belirlenen bedelin yüzde 50’si almıyor. Ağaçlandırma amaçlı kiraya verilecek Hazine taşınmazlarından alınacak kira bedelleri her yıl Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından belirleniyor. 2017 yılı için kavak, okaliptüs, kızılağaç, kestane, ceviz, zeytin, badem, harnup, antepfıstığı vb. ağaç türlerinin dönümü 7.94 TL, fıstıkçamı, kızılçam, karaçam, Halepçamı, Elderika (İran) çamı, sarıçam, sahilçamı, radyata, sedir, göknar, ladin, servi, mazı, ardıç ve benzeri ağaç türlerinin dönümü ise 3.13 TL’den kiraya veriliyor.

 

2018 yılı kira bedeli ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından fidan türleri ve arazi verim sınıfları dikkate alınarak yeniden belirlenerek, ocak ayında Maliye Bakanlığı’na gönderilecek.

 

HİBE DESTEK FIRSATI

Ayrıca, özel ağaçlandırmalar yapacaklar hibe desteklerden de yararlanılabiliyor. Orman ve Su işleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman köyünde ikamet eden orman köylülerine, onaylı uygulama projesine göre bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, Hazine arazilerinde, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde ve sahipli arazilerde odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türleriyle üç hektara kadar yapacakları özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmaları için yüzde 65’e kadar hibe desteği veriyor.

 

Gerçek veya tüzel kişilere ise onaylı uygulama projesine göre bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde ve sahipli arazilerde asli tür veya odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türleri ile yapacakları özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel
Tarımsal amaçlı Hazine arazileri kullanıcılara doğrudan satılacak.

  
Hazine'ye ait belediye mücavir alan sınırları içindeki tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcılarına doğrudan satışının önü açılıyor. TBMM Genel Kuruiu'nda görüşülen ve ilgili maddeleri kabul edilen torba yasa tasarısına göre satın alınan bu araziler sadece tarımsal amaçlı kullanılabilecek. Bu araziler rayiç bedelin tamamı üzerinden doğrudan satılacak. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, Maliye Bakanlığı'nca tespit edilen ve üzerinde yapı olan Hazine'ye ait taşınmazlar öncelikle yapı sahiplerine satılacak ya da belediyeye bedelsiz   devredilecek. Bunun için, yapının 19 Temmuz 2003’ten önce yapılmış olması şartı 30 Mart 2014'e çekiliyor. Bazı kamu lojmanları satışa çıkarılacak. İhale yapıldığı tarihte kamu konutlarında oturanlar, ikamet ettikleri kamu konutunu öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olacak. İhale bedeli, öncelikli alım hakkı sahibi tarafından peşin veya dört yıla kadar kanuni faiziyle taksitli ödenebilecek. Peşin ödemelerde yüzde 10 indirim uygulanacak. Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecek, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecek.


 


Geri Dön