25 / 04 / 2024

Manisa Şehzadeler'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Manisa Şehzadeler'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Şehzadeler Belediyesinin uzun zamandır yürüttü Kentsel Dönüşüm projesi Bakanlar Kurulundan onay aldı.



Şehzadeler’ de 5 mahalleyi ilgilendiren Kentsel Dönüşüm projesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı geçtiğimiz gün Resmi Gazete’ te yayımlandı. Resmi Gazete yayımlanan karara göre İshak Çelebi ile Dilşikar Mahallesinin bir kısmı, Gediz, Kocatepe, Bayındırlık Mahallelerinin tamamında 6306 sayılı Afet riski altındaki yerlerin dönüşümü hakkında ki kanun kapsamında kentsel dönüşüm çalışması yapılacak. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik uzun zamandır üzerinde çalışılan projenin Bakanlar Kurulunda onaylanmasının ardından bir açıklama yaptı. İlk olarak geçtiğimiz hafta Makamında Şehit edilen Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ ü anarak konuşmasına başlayan Başkan Çelik “Öncelikli olarak geçtiğimiz gün hain bir saldırı sonucu şehit olan Mardin, Derik Kaymakamımız Muhammed Fatih Safitürk’ ü rahmet ve minnetle anıyorum. Derik Belediyesine kayyum olarak atanan Kaymakamımız hain ve kahpece bir saldırı neticesinde şehit edildi.Şehidimizin değerli eşinin söylediği ‘Bir Kaymakam şehit olacaktı, bu da en çok sana yakışırdı ve sana nasip oldu’ sözleri de bu milletin ne kadar güçlü ve büyük bir millet olduğunu bir kez daha hem Türkiye içindeki hainlere, hem de tüm Dünyaya göstermiş oldu. Evladının cenaze namazını kıldıran baba Şehit eşini, şehitlik en çok sana yakıştı diyerek uğurlayan bir eş, bu milleti hiçbir güç sindiremeyecek hiçbir alçak ve hain örgüt çirkin emellerine bu topraklarda ulaşamayacaktır. Bu manzara da bunun bir delili olmuştur. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi rahmet minnet ve şükranla bir kez daha anıyorum” dedi. 

“HALKIMIZIN HAKLARINI BARINDIRAN BİR DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ” 

Şehzadelerde Kentsel Dönüşüme tabii olacak mahallelerin çok eski ve çarpık bir yapılaşma içerisinde olduğunu ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “2014 Mart ayı itibarı ile halkımızın teveccühü cenabı hakkın izniyle Şehzadeler Belediye Başkanlığı görevine seçildik. Seçildiğimiz günden bu yana dur durak bilmeden çalışıyoruz. Şehzadeler eski yapıların oluşturduğu bir ilçe birçok imar sorunlarını, çarpık yapılaşma sorunlarını içerisinde barındırıyor. Göreve gelir gelmez bu sorunları çözüme kavuşturmak için büyük bir çaba ve gayret sarf ettik. İshak Çelebi ile Dilşikar Mahallesinin bir kısmı, Gediz, Kocatepe, Bayındırlık Mahallelerinin tamamı çarpık yapılaşmalar ve ömrünü yitirmiş gecekondularla dolu. Yıkılma tehlikesi yaşayan bu gecekondular bir afet riski altındadır. Acil durumlarda Ambulans ve İtfaiye’nin gire bileceği sokaklar yok. Temizlik hizmetleri veren birimlerimiz çöpleri toparlamakta büyük zorluk çekiyorlar. Bu mahallelerde yaşayan tüm insanlar bizim vatandaşlarımız. Spil dağının etekleri hem sağlıksız şartlarda yaşam sürdürülen bir merkez, hem de şehrimizin görüntüsünü bozan Büyükşehir olmuş Manisa’mıza yakışmayan bir görüntü vardı. Bununla ilgili olarak göreve geldiğimiz gibi bu mahallelerle ilgili olarak çalışmalara start verdik.Öncelikli olarak bu alanı nasıl dönüştüre biliriz ile ilgili çalışmalar yaptığımızda 6306 sayılı Afet riski altındaki yerlerin dönüşümü hakkında ki kanun kapsamında burada bir dönüşüm projesi hazırladığımız da hem çok daha hızlı bir dönüşümü sağlaya bileceğimiz, hemde vatandaşlarımız mağdur olmadan, en çok ta vatandaş lehine hakları barındıran dönüşüm sisteminin bu sistem olduğunu tespit ettik. Bu yasa kapsamında bölgede uzun bir çalışma yaptık.Bütün evlerin analizleri yapılarak metrekareleri tespit edildi. Hane sayıları ve yaşayan nüfusu tespit ettik. Tüm bunları barındıran sağlam ve kapsamlı bir dosya hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza teslim ettik. Bakanlıkta dosyamız büyük bir titizlikle incelenerek eksikliklerin giderilmesi için tarafımıza bilgi verildi. Bizlerde gereken eksiklikleri gidererek dosyamızı tamamladık.Tüm bunlar tamamlandıktan sonra dosyamız değerli Bakanımız Mehmet Özhaseki’nin imzası ile Bakanlar Kuruluna gönderilmişti. Projemiz Resmi gazetede bugün itibarı ile yayınlanmıştır. Bakanlar Kurulu, bizim belirttiğimiz bölgenin dönüşümü ile ilgili riskli alan ilan edilmesine karar verdi” dedi.

“PROJE 4 AŞAMADA TAMAMLANACAK”

 Kentsel Dönüşüm projesinin 5 aşamada tamamlanacağını ifade eden Başkan Çelik “Sözü geçen alan 365 dönümlük bir alan. Bu alan içerisinde 1907 adet yapı bulunuyor. Yine bu alanda 6820 vatandaşımız yaşıyor. Biz proje alanına ilişkin gerçekleştirilen analizlerin hepsini tamamladık. Bunları yaparken çok ciddi bedeller ödedik ve çok zamanımızı aldı. Bundan sonra ki kısımda riskli alan için Bakanlıktan Belediyemize yetki devri talebinde bulunacağız. Bunun hemen ardından bakanlık desteği ile projemizin ihaleye açılmasını sağlayacağız. Ardından da projenin tamamlanması ve uygulanmaya başlaması süreçleri başlayacak. Proje uygulama takvimide 4 aşamadan oluşacak. İlk aşama hali hazır haritaların üretilmesi ve jeolojik etütlerin hazırlanmasından oluşacak. İkinci aşamada ise mevcut durum analizi hak sahipliliği tespiti, gayrimenkul değerleme stratejiler ve dönüşüm modelinin üretilmesini ele alacağız. Üçüncü aşama da mastır planının hazırlanması, imar planının taslaklarını hazırlanması, kentsel tasarım projelerinin hazırlanması mimarlık, mühendislik uygulama projelerinin hazırlanması, tanıtım ve organizasyon hizmetlerini yapacağız. Dördüncü aşamada ise hak sahipleri ile uzlaşma sürecini gerçekleştireceğiz. Bu çalışmaların ardından bu alanlarda inşaat çalışmaları başlamış olacak. İnşaatlarla ilgili olarak ta bu zamana kadar Başbakanlık  TOKİ  ile görüştük. TOKİ bu alanda yapılacak olan çalışmalar ile ilgili olarak çözüm ortağı olmak için hazır. TOKİ ile birlikte bu alanda çok daha hızlı bir dönüşüm gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Bunu dışında özel sektörle de bu dönüşümün yapıla bilme olanakları var. Bunu da süreç içerisinde halkımız ile görüşerek netleştirmiş olacağız” dedi. 


“DİKMEN VADİSİNDEN DAHA GÜZEL BİR PROJE YAPACAĞIZ”

 Kentsel Dönüşüm projesinin Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmesinin Şehzadeler ilçesi için büyük önem taşıdığını ifade eden Başkan Çelik “Bu çalışma ile önemli bir badireyi atlatmış bulunuyoruz. Bir ilçe belediyesi ölçeğinde böylesine geniş bir alanda böylesine önemli bir projenin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmış olması ilçemiz adına son derece önemlidir. Bakanlıktan yetki alarak bu alanda bir rezerv alanı oluşturma gibi bir durumumuz olacak. İnşallah orada yaşayan, yıllarca o mahallerin çilesini çekmiş olan son derece olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi veren tüm vatandaşlarımız hak sahibi olarak modern, çağdaş konutlara kavuşmuş olacaklar. 6306 sayılı yasanın bir özelliğide hazine arazisi üzerinde arazisi bulunan vatandaşlarımız da burada hak sahibi olabilecekler. Tüm hak sahipleri ile gerekli görüşmeler yapılarak herkese çeşitli alternatifler sunulacak. Bizim isteğimiz hiç kimsenin mağdur olamaması yönündedir. Çok iddialı plan ve proje taslaklarımız var. Bunlarla ilgili uzun zamandır çalışmalar yapıyoruz. Bunlar ileriki süreçlerde netleşecek. Ama ben inanıyorum ki Ankara’nın Dikmen Vadisinden daha güzel bir projeyi Şehzadelerimize kazandırmış olacağız.Şehrimize bir değer katmış olacağız. geniş rekreasyon alanları, sosyal donatı alanları, güzel yolları ve geniş caddeleriyle şehrimize, Manisa’mıza ciddi bir katkıda bulunmuş olacağımıza yürekten inanıyorum.Rabbim sağlık ve afiyet içerisinde bu çalışmalara başlamayı da hepimize nasip etsin.Bütün aşamaları bir, bir kat ederek hedefimize emin adımlarla yürüyoruz.Bakanlar Kurulunda alınmış olan bu kararın tüm halkımıza, Manisa’mıza hayırlı olmasını diliyorum”dedi.


Manisa Şehzadeler'de 5 mahalle riskli alan ilan edildi!



Hür Işık Gazetesi


Haber Turgutlu'nun Sesi Yankı Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


MANİSA'nın Şehzadeler İlçesi'nin Bayındırlık, Gediz, İshak Çelebi, Kocatepe ve Dilşikar mahalleleri arasındaki sınırlarda kalan bölge riskli alan ilan edildi. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 365 dönümlük, 6 bin 820 kişinin yaşadığı alanda toplu konut idaresi işbirliğiyle modern konutlar yapacaklarını açıkladı. Manisa'nın Spil Dağı eteklerinde yer alan ve gecekondu mahalleleriyle ilgili Bakanlar Kurulu karar verdi. Şehzadeler'deki 5 mahalle, Bakanlar Kururu kararıyla riskli bölge ilan edildi. Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili açıklama yapan Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik, 365 dönümlük alanda dönüşüm yapacaklarını ifade etti. 5 mahallenin gecekondularla dolu olduğunu, çöplerin dahi toplanamadığını açıklayan Çelik, "Bölgede uzun çalışma yürüttük. 

Evlerin tek tek analizleri yapıldı. Dosyayı hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığfna teslim ettik. 

Bakanlık incelemesinin ardından Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Bugün itibariyle Resmi Gazetede yayınlandı. Bakanlar Kurulu bizim çalışma yaptığımız bölgenin dönüşümle ilgili riskli alan ilan etti. 

365 dönümlük bir alan. Burada 1907 adet yapı var. 6 bin 820 vatandaş yaşıyor" diye konuştu. 


TOKİ'YLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Yaşanacak süreçle ilgili konuşan Çelik, TOKİ'yle işbirliği içinde yeni konutların yapılacağını duyurdu. 4 aşamalı bir plan belirlediklerini kaydeden Çelik, "İlk etapta proje alanına ilişkin analizler yapıldı. Bundan sonra riskli alan için Bakanlıktan, Şehzadeler Belediyesi'ne yetki devri talebinde bulunacağız. Bakanlığın belediyeyi yetkilendirmesini bekleyeceğiz. Ardından belediye tarafından proje ihaleye açılacak. Daha sonra proje hazırlanacak. 

Proje uygulaması 4 aşamada gerçekleşecek. Hali hazır haritalara üretilecek, jeolojik ve jeoteknik etütler hazırlanacak. İkinci aşamada mevcut durum analizi, hak sahipliği analizi, gayrimenkul değerleme, alana ilişkin stratejiler ve dönüşüm modelinin belirlenmesini ele alacağız. Üçüncü aşamada mastır planın hazırlanması, imar planı taslaklarının hazırlanması, kentsel tasarım projelerinin hazırlanması, mimarı projelerin mühendislik uygulama projelerinin hazırlanması yapılacak. Dördüncü aşamada ise hak sahipleriyle uzlaşma sürecini gerçekleştireceğiz. Böylece inşaatlar başlayacak. İnşaatlarla ilgili Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile görüştük. Burada çözüm ortağı olmak için hazır. TOKİ ile birlikte vatandaşa güven vereceğiz ve dönüşüm daha hızlı olacak. Ama bunun dışında özel müteahhitlerle bu dönüşümün yapılabilme olanağı var" dedi. 

Çelik, hazine arazisi üzerinde evi bulunanların da hak sahibi olacağını açıkladı. Bölge için yapılabilecek en iyi planın bu olduğunu dile getiren Çelik, "Yıllarca orada olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi veren tüm vatandaşlar hak sahibi olarak modern, çağdaş konutlara kavuşmuş olacak. 

Hazine arazisi üzerinde evi bulunanlar dahi burada hak sahibi olacaklar. Hepsi ile görüşmeler yapılacak, alternatifler sunulacak. Kimse mağdur olmasın istiyoruz. Çok iddialı plan proje taslaklarımız var. Ankara'nın Dikmen Vadisi'nden daha güzel bir projeyi, buraya kazandıracağız. Geniş sosyal donatı alanları, caddeleri, yolları ile ciddi bir dönüşüm olacak" diye konuştu.


Turgutlu'nun Sesi Yankı Gazetesi


Geri Dön