25 / 04 / 2024

Megsis tapu sorguları!

Megsis tapu sorguları!

Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSIS) ile tapu ve kadastro bilgilerinin uyumlaştırılma çalışmaları ve kontrolleri Tapu ve Kadastro tarafından yapılıyor. Peki, megsis tapu sorguları nasıl yapılır?



Megsis tapu sorguları!

Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSIS) ile tapu ve kadastro bilgilerinin uyumlaştırılma çalışmaları ve kontrolleri  Tapu ve Kadastro tarafından yapılıyor. Bu uygulama ile MEGSİS kapsamında tapu verileri ile uyumlaştırılması tamamlanmış kadastro bilgilerine ait temel bilgiler sunuluyor.


Online parsel sorgulama işlemi için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Coğrafi Bilgi Sistemleri web sitesine giriş yapılması gerekiyor. (cbs.tkgm.gov.tr/parselsorgu.aspx)


Sayfaya giriş yaptığınız takdirde ekranda çıkan seçenekler arasında; MEGSİS, yardım, eğitim videoları, istatistikler, parsel sorgu ve sisteme giriş yer alıyor. "Parsel sorgu" butonunun tıklanması halinde ada pafta parsel sorgulama ekranı açılıyor. 


Ada parsel sorgulamak için gerekli bilgiler: İl, İlçe, Mahalle/köy, Ada ve Parsel gibi  belirtilen bilgilerin girilmesi halinde sorgulanan parsele ait uydu fotoğrafı ile çakışık görüntüsü çıkıyor. 


Sorgulama sonucu sunulan görüntüler bilgilendirme amaçlı kullanılıyor. Görüntülenen kayıtlar ile elinizde bulunan bilgiler arasında uyumsuzluk olması halinde ilgili tapu ve/veya kadastro müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekiyor.


MEGSİS kapsamında yapılan 3 ana başlık altında toplanmaktadır;

i) Web tabanlı uygulama yazılımı,

ii) Uluslararası standartlarda harita servisleri,

iii) E-Devlet harita servisleri.


i) Web tabanlı uygulama yazılımı, uygulamanın farklı düzeylerde ve ihtiyaçlarda kullanımını sağlayan ve yönetenkimliklendirme/yetkilendirme çatısı altında, iç ve dış kullanıcıların sisteme veri girişi, veri indirme, tapu verileri ile entegrasyon işlemleri ve sorgulamaları, yapılan işlerin kontrol ve takibini içeren modüllerden oluşmaktadır.



ii) Uluslararası standartlarda harita servisleri, MEGSİS kapsamında toplanan kadastro verilerinin protokoller kapsamında talep eden kurum, kuruluş ve belediyeler ile Open Geospatial Consortium (OGC) ve DPT Bilgi Toplumu Dairesi tarafından üretilmiş olan Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberinde belirlenen standartlara uygunluğu açık kaynak ve ticari ürünler ile test edilmiş bir şekilde, paylaşımı sağlanmaktadır.


iii) E-Devlet harita servisleri, toplanan verilerin vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla tapu bilgileri ile birlikte harita servisi olarak e-Devlet kapısından sunumu yapılmaktadır. Bu servisler www.turkiye.gov.tr adresinden sunulan ilk ve tek coğrafi servis olma özelliğini de taşımaktadır.


Mekansal gayrimenkul sistemi (MEGSİS) nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön