25 / 04 / 2024

Memurlar artan kira fiyatları nedeniyle İstanbul'dan ayrılıyor!

Memurlar artan kira fiyatları nedeniyle İstanbul'dan ayrılıyor!

Kiralardaki fahiş yükselişler ve yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretler memuru da geçim sıkıntısına düşürdü. Memurlar artan kira fiyatları nedeniyle İstanbul'dan ayrılıyor.



Kiralardaki fahiş yükselişler ve yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretler sebebiyle geçim sıkıntısı çeken memurlar, “becayiş” yoluyla büyük şehirlerden Anadolu kentlerine tayin olmak amacıyla “hava parası” ödüyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre; internet sitelerinde ve sosyal medyada ilan veren memurlar “karşılıklı yer değişimi” gerçekleştirebilecekleri kadro arıyor. İlanların büyük kısmı İstanbul’dan ayrılmak isteyenler tarafından verilmiş durumda. Değişim karşılığı istenen veya ödemeye razı olunan hava parası, “maddi destek” ya da “hediye” ifadeleri kullanılarak belirtiliyor. Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, İstanbul ile Anadolu illeri arasındaki becayiş işleminde karşı tarafa ödenen hava parasının 30 bin Türk Lirası'na kadar çıktığını ifade ediyor.

Memurlar artan kira fiyatları nedeniyle İstanbul dan ayrılıyor!

657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda “karşılıklı olarak yer değiştirme” olarak belirtilen becayiş işlemiyle ilgili mevzuat, “aynı kurumun başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurlarının karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilmelerine” imkan sunuyor. Bu isteğin yerine getirilmesi amacıyla “atamaya yetkili amirlerce uygun görülmesi” gerekli. Ancak son süreçte geçim sıkıntısı sebebiyle İstanbul ile Anadolu kentleri arasında sayısı çoğalan becayiş işlemlerinde hava parası ödendiği ileri sürülüyor. İddiaya göre, örneğin İstanbul’dan herhangi bir Anadolu kentine gitmeyi isteyen memur; kurum, kadro ve tayin olmak istediği şehir bilgilerini ekliyor ve internette ilan veriyor. İlanda, “mali destek” ya da “hediye” ifadeleriyle bu işlem karşılığında karşılıklı şekilde yer değiştireceği memura hava parası ödeyeceğini de “şifreli” olarak ifade ediyor. Koşulları uyan ve becayişe istekli olan memur, ilan veren kişiye telefon veya e-posta yoluyla ulaşıyor ve hava parası pazarlığı gerçekleştiriyor. Anlaşma yapılması halinde karşılıklı dilekçeler veriliyor. Ödemeler ise anlaşma koşullarına göre, işlem öncesinde veya sonrasında yapılıyor. Tersi senaryoda ise Anadolu kentlerindeki memurların verdiği ilanlara, İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki istekli memurlar ulaşıyor ve alacakları hava parası için pazarlık gerçekleştiriyor. 

‘BİNLERCE TALEP VAR’

Birleşik Kamu-İş’e bağlı Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, son süreçte İstanbul ile Anadolu kentleri arasındaki becayişlerde memurlar arasında 30 bin Türk Lirası'na kadar yükselen hava parası ödemelerinin yapıldığına dikkat çekerek “Memurlar için İstanbul artık ‘taşı toprağı altın şehir’ değil” diye konuştu. Hamzaçebi, kamu lojmanları ve misafirhanelerin satışının yapıldığını vurgulayarak, “Her geçen gün enflasyonun altında maaşları eriyen, yoksulluk sınırının altında çalışıp İstanbul’da görev yapan memurların 3 bin TL’yi geçen kira ve artan gıda fiyatları nedeniyle nispeten barınma, gıda gibi hayat şartlarının daha ucuz olduğu Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerine tayin talepleri son yıllarda arttı” açıklamasında bulundu.

Memurlar artan kira fiyatları nedeniyle İstanbul dan ayrılıyor!

Hamzaçebi, şöyle konuştu:

“İstanbul’dan tayin olmak isteyen bir memur, internet üzerinden sosyal medya ya da forumlarda iletişim kurduğu Anadolu kentlerindeki diğer memura yer değiştirme için 30 bin TL’ye varan hava parası ödüyor. Özellikle emekliliği gelen personel becayiş gerçekleşince hava parasını alıp hemen emekli oluyor ve İstanbul’dan ayrılıyor. Puan sistemi nedeniyle İstanbul’da yeni göreve başlayan ya da hizmet yılı az olan bir memurun tayin olması olanaksız. Normal şartlar altında binlerce becayiş talebinden çok azı karşılanabiliyor. Puan sisteminde 30 yıl ve üzeri hizmeti olanlara ancak sıra geliyor.”

LOJMAN YETERSİZLİĞİ

Hamzaçebi, lojman yetersizliği ve lojmanlar için uygulanan puan sisteminin de ayrı bir problem yarattığının aktını çizerek “İki hatta üç evi bulunanlar, kira geliri elde edenler ile amirlere tanınan ayrıcalık nedeniyle hiç evi bulunmayanlar lojmanlardan faydalanamıyor. Büyük şehirlerdeki hayat pahalılığı nedeniyle memurlar üniversite yıllarında olduğu gibi iki, üç kişilik evlerde ev arkadaşları ile beraber kalıyor. Çözüm olarak büyük şehirlerde görev yapan memurlar için misafirhane, kreş ve lojman yapılması, lojmanlarda puanlama sisteminin değiştirilerek hiç evi olmayanlara öncelik tanınması, kira yardımı ve büyükşehir farkı ödenerek becayiş taleplerinin puanlama ile değil havuz sistemi ile eşleştirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Konut kira bedellerindeki artış TBMM'de!

Vatandaşlar fahiş kira için çözüm bekliyor!


Geri Dön