28 / 03 / 2024

Menderes Türel: Mimaride yeni bir anlayışa geçilmeli!

Menderes Türel: Mimaride yeni bir anlayışa geçilmeli!

6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi’nde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tüm proje ve yatırımlarla ilgili STK ve meslek odaları ile birlikte hareket ettiklerini söyledi.




6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi’nde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tüm proje ve yatırımlarla ilgili STK ve meslek odaları ile birlikte hareket ettiklerini söyledi. Peyzaj alanında yapılan çalışmalar, doğal peyzajın korunması ve Antalya’da gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Türel “Hep birlikte Antalya’mızı daha güzel daha yeşil bir şehir yapacağız” dedi.


  “Söylem ve Eylem” teması altında gerçekleşen 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi, Antalya’da başladı. 8-11 Aralık tarihleri arasında sürecek olan kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Yavuz Özcan Parkı, Çiçek Açan Şehirler Projesi, EXPO gibi yapılan peyzaj ve çevre düzenlemelerini mimarlarla paylaştı. 


STK’LARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ


Antalya’da hayata geçirilen tüm projelerde sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte hareket ettiklerini söyleyen Başkan Türel, “Önemli projelerimizi öncelikle uzman STK’larla hazırlamaya ve yoğun istişarelerle bunları hayata geçirmeye özellikle gayret ediyoruz. Bununla ilgili birçok örnek verebilirim. İşte Peyzaj Mimarları Odamızla Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parkı’nın yenileme çalışmalarını birlikte yaptık. Projeyi odamız çizdi, biz uyguladık. Çok da memnunuz, çok da güzel bir çalışma ortaya çıktı. Aslında Antalya’nın mutlaka güzelliklerini de bu kongre vasıtasıyla görmeyenlerin de görmesini tavsiye ederim. Bu projelerin de belki yerinde incelenmesi çok isabetli olabilir. 16 katlı bir ucubeyi yıktık ve yıktıktan sonra orayı peyzaj mimarları odamız yeşil bir düzenlemeyle bize hazırladı. Biz de bunu çok güzel bir şekilde halkın kullanımına sunduk” diye konuştu.


Antalya’nın Çiçek Açan Şehirler Yarışması ile uluslararası bir marka haline geldiğini dile getiren Başkan Türel “Kaleiçi’nde yaptığımız peyzaj düzenlemesi ile burada dünya birinciliğini altın madalya ile kazandık. Şimdi Sayın Başkanımız Antalya Başkanımız, Yeşil Antalya hedefi ile bir komisyon oluşturarak burada ciddi adımlar atacağız. STK’larla meslek odalarıyla işbirliğiyle çok önemli projeler söz konusu oluyor. Biz bundan çok memnun oluyoruz” dedi.


HALKIMIZA SORUYORUZ


Konyaaltı Sahili’nin dünyanın en özel sahillerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Başkan Menderes Türel, burada hayata geçecek olan projenin de Mimarlar Odası ile işbirliği içerisinde hazırlandığını ifade etti. Birçok projeyi önce Antalyalıların onayına sunduklarını vurgulayan Türel sözlerini şöyle sürdürdü “Konyaaltı sahilimizin 6 kilometrelik uzunlukta bir plajı olduğunu biliriz. Bu sahilimizde Mimarlar Odamızla bir yarışma düzenleyerek edindiğimiz projenin ihalesini, önümüzdeki aylarda gerçekleştirmiş olacağız. Bu birliktelik bize halk nezdinde de önemli güç veriyor.  Tabi bunları yeterli görmüyoruz. Meslek odalarımızla yapmış olduğumuz işbirliğinin bir de artısı var, o da yaptığımız çalışmaları projelerimizi halkın görüşüne sunmak yani referandum yapmak. Çok önemli projelerimizde artık halk oylamasını özellikle tercih ediyoruz. Örneğin çok önemli bir proje, tramvay projesi yapacağız o güzergahtaki tüm vatandaşlarımıza ticaret sahibi, dükkanı olan işyeri sahiplerine soruyoruz. Diyoruz ki; bu projeyi istiyor musunuz? İstiyorlarsa genellikle talep yüzde 90 üzerinde ‘evet’ şeklinde çıkıyor. Biz de yola koyuluyoruz.  Halkla birlikte belediyeyi yönetmek işte bu gibi uygulamalarla söz konusu.”


PEYZAJA ARTIK DAHA FAZLA ENERJİ HARCIYORUZ





2004 yılında ilk kez göreve geldiğinde Antalya’da ciddi bir altyapı eksikliği olduğunu ifade eden Başkan Menderes Türel, yapılan alt yapı yatırımlarının ardından çevresel projelere ve peyzaj çalışmalarına daha fazla mesai harcadıklarını belirtti. Başkan Türel, “Antalya’da 2004’de seçilir seçilmez havaalanı yolunda o peyzaj çalışmalarını hızlı bir şekilde başlattım ve hizmete sundum. Şehrin havası değişti. Alt yapıya da önem verdim. Şimdi aynı şekilde bu çalışmalara devam ediyoruz. Binlerce kilometre köy yolu yapıyoruz. Çevre tesisleri ile ilgili adımlar atıyoruz. En son çöpten elektrik üretecek atık çevrim tesisinin de temelini attık. Bir caddeye peyzaj yaparsanız bu çalışmalardan daha fazla takdir görürsünüz. Alt yapıda da tabi çok önemlidir şehrin geleceğidir. Ondan da vazgeçemezsiniz. O nedenle hiç bir zaman alt yapıdan taviz vermedim. İlk dönemimde 800 kilometrenin üzerinde kanalizasyon hattı, 80 kilometrenin üzerinde yağmur suyu çalışmaları yaptık. Antalya’yı ilk kez modern hafif raylı sistem ile tanıştırdık. Bunlar çok ciddi ve halkı yoran önemli alt yapı çalışmalarıydı ama ben taviz vermedim. Ne oldu? Sonunda da seçim kaybettim. Ama Antalya kazandı. Önemli olan bizim seçim kazanmamamız ya da kaybetmemiz değil. Hep söyledim, memleketim kazanacaksa ben kaybetmeye dünden razıyım diye. Akıllanmadım yine aynı şekilde alt yapı yatırımlarına devam ediyorum. Arkadaşlarım uyarıyorlar dikkatli gidelim diye. Yine Antalya’nın geleceği için alt yapıya yükleniyorsunuz,  bunun faturası size seçim kaybı olmuştu diye hatırlatıyorlar. Ama ben memleketimin kazancı olduğunda kendi istikbalimi her zaman bir kenara koymuşumdur. Koymaya da devam edeceğim” şeklinde konuştu.


HALKI PEYZAJA TEŞVİK ETMEMİZ LAZIM


Halkı daha fazla peyzaja yöneltme konusunda teşvik etme gerekliliğini dile getiren Başkan Türel “Peyzaj mimarlarının en önemli sahası bahçe, çiçek, ağaç konusunda EXPO ile önemli bir ilerleme kaydettik. Birçoğunuz yabancı misafirlerin EXPO alanlarını ziyaret etmiştir. Bu alanlardaki mozaik kültür çalışmaları örnektir. Bunlar tabi Antalya için kazanç oldu. Çiçek açan şehirler yarışması dünya birinciliğinin yanında bize bir adımı daha getirdi. Halkı peyzaja teşvik etmemiz lazım. Bu sene Antalya’da en güzel bahçe ve balkon yarışmasını başlattık. Odamız bize bu konuda destek veriyor. Artık halkı da yeşile, peyzaja yöneltme konusunda teşvik etmemiz gerekiyor” diye konuştu.


MİMARİDE YENİ BİR ANLAYIŞA GEÇMELİ


Peyzaj düzenlemeleri konusunda mimar ve müteahhitlerin yeni bir anlayışa geçmesinin en büyük beklentisi olduğunu söyleyen Türel, şöyle devam etti: “ Doğaya uyumlu, çevreye uyumlu yeşil ve estetik yapılaşmayı başarmamız önemli bir konu.  Bu konuda mimar ve müteahhitlerimizin yeni bir anlayışa geçmeleri en büyük beklentimiz. Çok güzel binalar yapıyoruz ama doğaya uyumlu, güzel peyzaj çalışmalarıyla çevreye uyumlu hale getirebilecek çalışmaları halen tam istediğimiz gibi göremiyoruz. Çirkin beton görüntüsü günümüzde yüzey çiçeklendirmesiyle, ahşapla, balkon ve teras bahçeleriyle ortadan kalkabiliyor. Biz de artık bu konuda bir adım atmalıyız.”


ANTALYA DAHA YEŞİL OLACAK


Doğal peyzajın korunması konusuna da değinen Başkan Menderes Türel, Antalya’yı daha güzel, daha yeşil bir şehir yapacaklarını belirtti.  Başkan Türel, “Büyükşehir Yasası ile artık köylerimize hizmet kabiliyetimiz söz konusu. Ben köylerimize gittiğimde bakıyorum, köylerimizde bile maalesef doğal peyzajı koruyamıyoruz. Bu konuda da maalesef geç kalıyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de pek çok şehre göre biz Antalya’da daha iyi bir durumdayız. Antalya’da turizm sebebi ile bu içinde bulunduğumuz tesis ve etrafında gördüğünüz üzere konaklama tesisleri sayesinde peyzaj sahasında çok önemli bir gelişme söz konusu oldu. Peyzaj mimarlığımız da bu tesislerle kendisini geliştirdi. Hep birlikte sizlerle beraber Antalya’mızı daha güzel daha yeşil bir şehir yapacağız, iddiamız budur” dedi.




Antalya Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön