25 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan dolar bombası! İlk kez oldu hiç kalmadı

Merkez Bankası'ndan dolar bombası! İlk kez oldu hiç kalmadı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, geçtiğimiz Nisan ayının son haftasında 2 milyar 51 milyon dolar azalarak 106 milyar 865 milyon dolara geriledi. Her sene hesabında kâr yazan banka bu senenin ilk çeyreğinde 80 milyar lira zarar etti.



MERKEZ'İN ZARARI ÖNLENEBİLİR Mİ?

Uzmanlar bunu önlemenin, ancak Merkez Bankası'nın faiz oranlarında artırıma gitmesiyle mümkün olabileceği görüşündeler. Yüksek miktarda fonlama yapıldığı için, faiz oranlarında yapılacak artırımlarla faiz geliri sağlanıp, zararın telafi edilebileceğini belirtiyorlar. Böyle bir seçeneğin siyasi baskı nedeniyle şu anda çok zor gözüktüğü, dolayısıyla yıl sonunda zararın kaçınılmaz gözüktüğü konuşuluyor.

Merkez Bankası'nın kâr ettiği zaman bunu sermaye sahibi olan Hazine'ye aktardığını kaydeden uzmanlar, zarar ettiği zaman da bu zararın Hazine tarafından karşılanması gerektiğini belirttiler. Merkez Bankası'nın kısa vadeli avans vererek Hazine'yi desteklediği 1990'lı yıllarda, Banka Hazine'yi ucuz faizle fonladığı için doğal olarak zarar ettiği hatırlatılıyor. 1990'lı yıllarda Merkez Bankası'ndan ucuz kredi kullanan Hazine, Banka zarar ettiğinde de yılsonunda bu zararı karşılamak için devlet tahvili vermek zorunda kalmıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön