26 / 04 / 2024

Merkez Bankası’ndan Türk Lirası için büyük hamle! Son iki ay kaldı! Düğmeye basılacak

Merkez Bankası’ndan Türk Lirası için büyük hamle! Son iki ay kaldı! Düğmeye basılacak

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi ikinci faz pilot bulguları neticesinde dijital Türk Lirası’nın ödemeler için kullanımı testlerine önümüzdeki sene başlanacak.​​​​​​​ İşte detaylar…



AA muhabirinin 2022 Senesi Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yaptığı derlemeye göre, önümüzdeki  sene de enflasyon, para politikası ve bununla birlikte mali piyasalara yönelik ödemli adımların atılmasına devam edilecek.

Bu duruma göre, 2023 yılında liralaşma stratejisi adımlarının hayata geçirilmesi ilk sıralarda olmak üzere, para ve maliye politikası araçlarının koordineli bir şekilde uygulamaya konularak finansal istikrarı gözetmek ve aynı zamanda fiyat istikrarını sağlamak amacı neticesinde hareket edilecek.

Bu zaman diliminde, para, maliye ve gelirler politikaları koordineli olarak yürütülecek. Enflasyonu kademeli bir şekilde hedeflenen seviyelere düşürmeyi amaç haline getiren ihtiyatlı para politikası önlemleri maliye ve gelirler politikaları aracılığı ile de desteklenecek. Gelirler politikası gelir dağılımı adaletini güçlendirecek ve bununla birlikte fiyat istikrarını gözetecek şekilde belirlenecek.

Mal ve hizmet piyasalarında rekabeti temin etmiş olacak geliştirecek ve yeni doğrudan yatırımlar için de daha elverişli bir ortamın tesisine katkı verecek çalışmalar sürdürülecek.

Para politikası kararları, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve aynı zamanda enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınıp oluşturulacak.

Dalgalı kur rejimi uygulamasına ise devam edilecek. Kurlarda sağlıksız bir şekilde fiyat oluşumlarının gözlenmesi ya da aşırı oynaklık durumunda piyasalarda da istikrarın sağlanması sebebi ile gerekli adımlar atılmış olacak.

2023 senesinde politika kararlarının iletişimi kapsamı dahilindeki uygulamalara devam edilecek. Kamuoyunun daha geniş kesimlerinin kararları anlayıp yorumlayabilmeleri amacı ile de dijital araçların daha etkin kullanımı ve bununla birlikte hedef kitlelere kararların açıklanması konusunda çalışmalar gerçekleşecek.

Dönemsel fiyat dalgalanmalarının asgariye düşürülmesine sebep olacak soğuk depo zincirleri desteklenecek. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamı dahilinde de teklif edilen projelerde soğuk hava deposu yatırımlarına destek sağlanacak.

Tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesine olanak veren bir erken uyarı sistemi yapılarak, gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının büyük veri ve ileri şekildeki analitik yöntemler kullanılıp yakından takip edileceği "Ürün Gözetim Mekanizması" hayata geçecek.​​​​​​​

Merkez Bankası’ndan Türk Lirası için büyük hamle! Son iki ay kaldı! Düğmeye basılacak


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön