16 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın kararına ekonomistler ne dedi? İndirim furyası ne zaman bitecek?

Merkez Bankası'nın kararına ekonomistler ne dedi? İndirim furyası ne zaman bitecek?

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı beklentinin üzerinde geldi. Ekonomistler sıradan vatandaşın, dünya merkez bankalarının tersine bir politika uygulayan  Merkez Bankası'nın indirim kararından nasıl etkileneceğine dikkat çekti.



Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babşçu ise faizlerin indirilmesiyle  ucuz kaynak aktarımının devam ettiğini belirterek, "Merkez Bankası Kasım ayı toplantısında da 150 baz puan düşürülerek Politika Faizi’nin gelecek ay yüzde 9’a ineceğini şimdiden açıkladı. Merkez Bankası’ndan 150 baz puan indirim ile politika faizi yüzde 10.50 oldu. Tasarruf sahiplerinden, şirket sahiplerine ucuz kaynak aktarımı devam ediyor" görüşünü paylaştı.

"Elinde TL tutanlar göz göre göre yoksullaştırılıyor"

t24 Yazarı Ekonomist Uğur Gürses de elinde TL tutan vatandaşların göz göre göre yoksullaştırıldığına işaret ederek "Çok yazık; ücretini TL olarak alan, tasarrufunu TL, emeklilik birikimlerini TL tutanlar göz göre göre yoksullaştırılıyor. Gelecek bir yılda enflasyonu resmi belgelerde yüzde 25'te gören bürokratlar, faizi bugün 1.5 puan indirirken, gelecek ay da 1.5 puan indirerek yüzde 9'a çekecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist Yalçın Karatepe de "MB politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 10,50'ye düşürdü. Küsuratlı işlem yaparak "kapsamlı analizler sonucunda" bu karara vardıkları izlenimi vermeye çalışmışlar" mesajını paylaşarak eleştiride bulundu.

"Çarpışma kaçınılmaz"

Ekonomist ve Piyasa Uzmanı Evren Devrim Zelyurt ise MB'nın son bir kez dafa faiz indirimi yaptıktan sonra indirim furyasını sona erdireceğini açıkladığın belirterek "Merkez Bankası buzdağını gördü ve Kasım sonrası dümeni kıracağız diyor! Ama artık çok geç, zira Titanic misali transatlantik gemiler dümeni kırsa da gövde hemen dönmez, çarpışma kaçınılmaz!" ifadesini paylaştı.

Gazete Duvar Yazarı İris Cibre ise "Bugün itibariyle KKM'ye bankaların ödeyebileceği maksimum faiz yüzde 13.5'e düştü Faiz indikçe banka daha düşük faiz, Hazine/TCMB daha yüksek kur farkı ödeyecek Faiz lobisi mutlu, kur lobisi mutlu, birikimi olmayan vatandaş mutsuz" görüşlerini paylaştı.

Son dakika gelişmesi! Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Merkez Bankası kararı sonrasında euro ne kadar oldu? Euro kaç TL? 20 Ekim 2022 euro/TL kuru

Merkez Bankası rezervleri senenin en yüksek seviyesinde!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön