25 / 04 / 2024

Mersin Erdemli'de imar kaynaklı sıkıntı var!

Mersin Erdemli'de imar kaynaklı sıkıntı var!

Mersin Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, bölgeki projeleri ve yatırımları anlattı. Tollu, ''İlçemizin altyapı sorunları hayli fazlaydı, çözdük. Yedi yılda 700 kilometre yol yaptık. Yol yapım çalışmalarımızı bu yıl bitireceğiz'' dedi.



Erdemli’de ikinci döneminiz. Nasıl gidiyor?


Erdemli, Mersin’in Tarsus’tan sonraki en büyük ilçesi. Coğrafyamız geniş ama bütçemiz Tarsus’un üçte biri kadar. Yıllardır çözüm bekleyen sorunlarımız var, beklentiler çok yüksek. O beklentilere yanıt vermek ve sorunları çözmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Her şeyi devletten beklemiyor, projelerimizle ayakta durmaya çalışıyoruz. Harabe gibi yerde hizmet verirken, halkın ihtiyaçlarına yanıt verebilen belediye hizmet binamızı kendimiz yaptık. Böylesine büyük ilçede vatandaşın sinemaya, tiyatroya gideceği mekân yoktu. Öz kaynaklarımızla kültür merkezi inşa ettik. Kültür merkezini ilçemizin kültürel ve sosyal ihtiyaçları doğrultusunda projelendirdik. Hamam, sauna, sinema, kafe gibi her türlü ihtiyaca yanıt veriyor. Ayrıca burada açılan işyerleri insanlarımıza istihdam sağladı. İlçemizin altyapı sorunları hayli fazlaydı, çözdük. Yedi yılda 700 kilometre yol yaptık. Yol yapım çalışmalarımızı bu yıl bitireceğiz.


‘DÜNYA STANDARTLARINDA TESİSİMİZ VAR’


Erdemli için yaptığınız en büyük hizmetler ne? 


Atık su arıtma tesisimiz yoktu. Bütün atık sular denize boca ediliyor ve insanlar denizden faydalanamıyordu. Dünya standartlarında atık su tesisi yaptık. Büyükşehirde bile böyle arıtma tesisi yok. Tesis 30 dönüm arazi üzerine kuruldu. Tamamlanmasıyla ilçemiz kanalizasyon şebeke hattının tamamında toplanan atık sular arıtılmış olarak denize deşarj ediliyor. Hem denizimiz temizlendi hem vatandaşımız Erdemli sahilinde rahatça denize girebilir hale geldi. Ayrıca bir yılda 80 bin metre kanalizasyon şebeke hattı yaptık.


Akdeniz’in gözde ilçelerinden Erdemli’de yeşil alan durumu nedir?


Özlediğimiz noktada değiliz. Erdemli’de yeşil alan çok sıkıntılı. Bu imar kaynaklı bir sıkıntı. İlçe merkezinin yüzde 40’ı yeşil alan. Bir yeri imara açarken yüzde 40’ını sosyal donatı alanı olarak ayırmanız lazım. Yeşil alan, park, spor alanları, cami gibi yerlere yüzde 40 ayırmak durumundasınız. Bunun yüzde 10’unu yapılaşmaya verip, yüzde 30’unu yeşil alan yaparsanız, bu kent cennet gibi olur. Buna rağmen 7 yılda 29 park yaptık. 


Turizmde nedir durumunuz?


Çok iddialı değiliz. Sebebi kentin yanlış konumlandırılması. Özellikle 80’li yıllarda turizmin revaçta olduğu dönemde sahilde yazlık konutlar inşa edildi. Bizim yazları 750 bin hareketli nüfusumuz var, herkesin burada yazlığı var. İnsanlar denizden güneşten faydalanıyor. Yazlık konutlar yerine oteller inşa edilseydi turizm anlamında çok daha kazançlı çıkardık. Erdemli uzun yıllar alt yapı problemi yaşadı, atık sular denize gidiyordu. Böyle ortamda turizmden söz etmenin çok mümkün olmadığı kanaatindeyim. Bu nedenle yatırımcıların buraya gelmediğini söyleyebilirim. Ama yeni yeni bir kıpırtı oluşmaya başladı. Özellikle Kızkalesi ve Ayaş’a ciddi yatırımcı akını var. Biz de onların önünü açmaya çalışıyoruz. Altyapıyla ilgili her türlü desteği veriyoruz. Buraya yatırımcı çekmenin gayreti içindeyiz.


İlçenin en büyük sorunu nedir?


En büyük sorunumuz işsizlik. İkinci sırada alt yapı, üçüncü sırada içme suyu ve son sırada yol problemi var. Bu sorunların büyük kısmını çözdük. Ama işsizlik kolay çözülebilecek ya da tümüyle bizim çözebileceğimiz bir konu değil. Gelişmiş dünya ülkeleri bile bu sorunla boğuşuyor. İlçe belediyesi olmamıza rağmen büyük istihdam sağladığımızı ve gençlere iş imkanları sunduğumuzu söyleyebilirim. Erdemli merkezde yol problemimiz kalmadı ama büyükşehir yasasıyla bize bağlanan 10 beldemiz var. Bunlar alt yapı konusunda çok sorunlu yerler ve yükümüz çok ağır. Bu konuyu Büyükşehir Belediyesi ile ortak çözmeye başlıyoruz. Projelerimiz tamamlandığında altyapı problemlerimiz olmayacak.


‘ERDEMLİ’DE KİMSEYİ KİMSEYE MUHTAÇ ETMEYİZ’ 


Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz?


10 elemanımız sahada çalışıyor. Vatandaşla bire bir görüşüyor ve sıkıntılarını öğreniyor, hemen çözüm üretiyoruz. Arkadaşlarımıza, ‘Burada aç uyuyan birisi varsa bunun vebali bizimdir’ diyorum. İhtiyaç sahibi tüm vatandaşlarımızın koşulsuz yanındayız. Bu kentte ne kadar yetim çocuk varsa tamamını kayıt altına alıp, her türlü ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz.


Şu anda arkadaşlarımız bunun çalışmasını yapıyorlar. Bakıma muhtaç, hasta olan ve yakınlarının sahiplenmediği vatandaşlarımız var. Hepsini kayıt altına aldık. Kişisel temizliklerine varana kadar bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Erdemli’de biz varken kimseyi kimseye muhtaç etmeyiz. Doğumdan, ölüme kadar vatandaşımızlayız. Bu hizmetleri verirken siyasi parti ayrımı asla gözetmiyor, insanları ötekileştirmiyoruz. İnsanlar tercihini bizden yana kullanmamışsa o bizim eksikliğimizdir. Herkese eşit hizmet veriyoruz. Hatta bize oy vermeyenlere daha fazla gidiyoruz.




Alev CİMİN/Posta


Geri Dön