24 / 04 / 2024

Mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Kira gelir vergisi beyanname ve 1. taksit dönemi 1 Mart'ta başladı. İstisna sınırının altındaki gelirler için beyanname verilmeyecek. Peki, mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?



KİRA BEDELİ HİÇ ALINMIYORSA NE OLUR?

Kimi zaman mal sahipleri taşınmazlarını bedelsiz olarak da kiralayabiliyor. Ancak bu durumda da vergi ödemesi doğuyor. Kanunen kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. 

Buna göre; 
Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması, hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanacaktır. 

Mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir. Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, bina veya arazinin emlak vergisi değerinin yüzde 5’idir. 

Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelininyüzde 10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu’nun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10’udur.


Geri Dön