26 / 04 / 2024

Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunluluğunda yumurta kapıda!

Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunluluğunda yumurta kapıda!

Çalışma ve iş hayatı yoğun bugünlerde... İşçilerin Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunluluğu bu yoğunluğu haklı kılıyor.



Çalışma hayatında gündem yoğun bugünlerde. Örneğin kıdem tazminatı konusunda bakanlığın fon taslağı görücüye çıkmaya hazır.  Ama ne zaman ve nasıl hayata geçecek belli değil! Diğer yanda da "kiralık işçi" olarak kamuoyunda bilinen düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Bu arada mesleki yeterlilik konusunda ise kritik bir tarih geldi çattı! 'Tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' kategorideki toplam 48 meslekte 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' alınması zorunluluğunda yumurta kapıya dayandı çünkü. Ve öncelikle 40 meslek için verilen süre 25 Mayıs'ta doluyor. Yasa gereği de yeterlilik belgesi alamayanlar bu işlerde çalıştırılamayacak. Yani belgesiz çalışan da çalıştıran da cezalı duruma düşecek. 

Peki ne yapmalı? 

BTSO bünyesinde kurulan Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB) bu alanda Türkiye'nin en kapsamlı hizmetini sunuyor. 

MESYEB, zorunluluk içeren ilgili tebliğler kapsamında yer alan 48 meslekten 39'unda sınav ve belgelendirme yetkisine sahip! Dolayısıyla çalışanların gecikmeden MESYEB'e başvurmalarında fayda var. Üstelik sınavda başarılı olan adayların başvuru ücretleri de iade edilmekte. Peki başvurular nasıl ve nereye yapılacak? 

Belgelendirme nasıl olacak? 

"Belgelendirme kuyruğu oluştu" Bu soruları MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök e yönelttik. "Firmalarımızın yasal riske girmemeleri için MESYEB olarak... Bölgemizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasitede bir yapılanmayı gerçekleştirdik. Kritik tarih 25 Mayıs 2016 olduğu için, firmalarımızın herhangi bir yasal yaptırım ile karşılaşmamaları adına... İstihdam ettikleri Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunlu olan çalışanlarının belirlenmesi amacıyla MESYEB'e başvurmaları gerekiyor . 

Başvurular ve belgelendirme süreciniz nasıl işliyor peki? 

"Sınava girmek isteyen adaylarımızın, bireysel olarak veya firmaları üzerinden, www.btsomesyeb.com.tr web adresimize... Veya ofisimize yaptıkları başvurular sonrasında... MESYEB tarafından belirlenen takvim çerçevesinde sınavlar yapılmakta. Ve belgelendirme süreci sonuca bağlanmakta

'Peki ilgi nasıl Bursa'da? 


"Son haftalarda yoğun bir başvuru söz konusu. Sürenin bitimine az kaldığı için aşırı bir yoğunluk var. Yani bir nevi belgelendirme kuyruğu oluştu'! Anlaşılan o ki kuyruk kolayca azalmayacak. Hatta 25 Mayıs tarihi ertelense bile. Çünkü çok fazla süre tanınmayacağı gibi... 

Sınav ve belgelendirme sırasının gelmesi de bugünden yarına olacak iş değil! 64 meslek için ciddi fırsat Bu arada MESYEB'in yeterlilik onayı verdiği meslek sayısının... 


Zorunluluk içeren tehlikeli sınıftaki 39 mesleğin çok üzerinde olduğunu da hatırlatmakta fayda var.. 

MESYEB 3 Mayıs'tan bu yana inşaat sektöründe 14, enerji sektöründe 8, otomotivde 21, kimya sektöründe 3 ve metal sektöründe de 18 meslek olmak üzere... 


Toplam 64 meslekte "Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme" yetkisine ulaşmış durumda. 

Ve unutmayalım ki: bu belgelerin çalışanların pozisyonlarını iyileştirme yanında... 

Firmaların prestijine de ciddi bir katkısı söz konusu! 


Olay Bursa/Feridun Eyüpoğlu


Geri Dön