24 / 04 / 2024

Mesut Güleroğlu: Konut, yatırımcısına kaybettirmez!

Mesut Güleroğlu: Konut, yatırımcısına kaybettirmez!

İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, konut satışlarında yaşanan hareketliliği değerlendirerek, gayrimenkul yatırımının hiçbir zaman zarar ettirmediğini belirtti. Mesut Güleroğlu, emlak konusunda 4 yıllık üniversitelerin açılmasını beklediklerini söyledi.



 İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'in gelişmekte olan bir kent olduğunu belirterek, "Kentin keşfedilmeyi bekleyen özellikleri ve konut ihtiyacı, yatırımcının dikkatini çekiyor. Konut hiç bir zaman yatırımcısına kaybettirmez" dedi. 


ÎZEKO Başkan Mesut Güleroğlu, emlak sektörü ve kentin gelişimi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sektörün 2014'te durma noktasına geldiği, 2015'te ise yükselişe geçtiğini belirten Güleroğlu, "2014 yılı gayrimenkul sektörü olarak çok zorlu yıldı. Yaşanan gerginlikler yatırımları ve satışları fazlasıyla etkiledi. Bilal'a konut satışları durma noktasına geldi. 2014'iin Aralık ayında gayrimenkul piyasası hareketlendi. özellikle ikinci el piyasasında büyük artışlar yaşadık. Ancak bu dönemde yeni konut satışı azaldı. 

Aslında bizim istediğimiz buydu. 

Uzun bir süre ikinci el konutlar atıl olarak kalmıştı. Ama şimdi satışlar çok iyi gidiyor" dedi.

 

İzmir çok şanslı 


İzmir'in ve özellikle Bayraklı'nın denize hakim ve panoramik bir açısının olduğunu ifade eden ÎZEKO Başkam Mesut Güleroğlu, "İzmir'in çok iyi bir deniz girişi var. 

Örneğin İspanya'da geceleri simsiyah bir şeye bakıyorsunuz. Fakat İzmir'de karşı tarafta bulunan ışıkları ve ayın yansımasına bakabiliyorsunuz. Bu durum, kent için çok önemli bir faktör. Kenti iyi planlayarak ve çok iyi sonuçlar elde ederek dünya şehirlerinin önüne geçebiliriz. Bu konuda zayıf kalıyoruz. 

Arsa üretilmesiyle ilgili yatırımcının sıkıntısı var. İstanbullu firmalar yatııım yapmak istiyor ancak arsa yok. Kent merkezindeki yeller küçük ve çok yüksek fiyatlar isteniyor. Mevcut yerlerde alan yaratılmalı. Bayraklı bölgesi dünyanın en güzel yerlerinden biri olacak. Merkeze çok yalan. Denize çok hakim" dedi. 

Seçimler bekleniyor Yerel ve genel seçimlerin fiyatların artmasında etkili olduğunu anlatan Başkan Mesut Güler, "2015 yılı başlarında konut satışlarında hareketlenme başladı. Karşıyaka, Çiğli, Menemen'de ciddi projeler var. İlgi artmaya başladıkça fiyatlar yüzde 25 - 30 oranında artar. 

Seçimden sonra çıkacak sonuç yatırımcıyı üzmeyecektir. Gayrimenkul seven yatırımcı her dönem iyi para kazanıyor. İzmir'de konut açığı var. Yüksek katlı yapı bulunmuyor. Çünkü iyi düzenlenmiş, iyi planlanmış imar plam bulunmuyor. Birçok ilçede 2 kat imar iznine rağmen 6-7 katlı yapılar görüyoruz. Bu durum kentin çarpık yapılaşmasına neden oluyor. İyi bir planlamayla kentin konut açığım karşılayabilir" dedi. 

İzmir'in Bayraklıdan sonra en önemli gelişme noktalarından bilinin de Balçova olduğunu dile getiren Güleroğlu, "İzmir'de sadece Bayraklı'mn gelişim bölgesi olması yeterli değil. Balçova'da da önemli alanlar var. İki kez aday olduğumuz EXPO'nun çok önemli biı* alam var, şuan boş bekliyor. 


Bölgede 4 katlı sağlık turizm tesisi alanları kurulması hakkında çalışma var. Balçova sağlık turizmi açısından gelişirse dünyanın birçok yeı*inden insanlar bu nedenle ziyarete gelecek. Oradaki SİT kararları bana göre yanlış kararlardır. O bölge çok iyi değerlendirilirse İzmir'in adı 'bir tık' üste çıkar. Bu yerin kullanımıyla birlikte kente olan bakış açısı değişecektir" dedi.


Eğitimli emlakçılar yetişecek 


İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, emlak konusunda 4 yıllık üniversitelerin açılmasını beklediklerini kaydederek, "Emlakla ilgilenen kişilerin sıkıntıları var. Yasak olmasına rağmen eline çanta alan kişiler emlakçilik yaparak bizimle rekabet etmeye çalışıyor. Bu durum da tüm sektör temsilcilerini rahatsız ediyor. Normal bir diploma ile, açtığımız kurslar ile değil 4 yıllık üniversite ile emlakçılaım yetişmesini istiyoruz.


Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısı'nın biran önce çıkmasını istiyoruz. İşimizin dünyada olduğu gibi okulunun bitirilerek daha profesyonelce yapılmasını istiyoruz. Bu tasarı çılanca, bu işin üniversite okunmadıkça gelişme sağlanamayacak" dedi. 


İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, toplumun yaşam tarzının değiştiği[ ni ve bunun da konut yapımında etkili olduğunu belirterek, "Gayrimenkul piyasasında hareketlenme ve fiyatların yükselmesi durumu var. İnşaat maliyetleri fiyatları direkt etkiliyor. Van'daki, İstanbul'daki ve İzmir'deki konut fiyatları aynı ancak yapılacak arsanın fiyatı belirtiyor. Kent merkezinde biı* arsa için 1-2 milyon dolar para harcamanız gerekiyor. İnşaat maliyetleri fiyatları şişiriyor. İkinci ellerin avantajı burada oıtaya çıkıyor. Gayıimenkulde hiçbir zaman geriye gidilmez, hep ileri gidilir. Fiyatlar bu şekilde belirlenir. İnsanlar artık 1+l'e yöneliyor. Yaşam şekli değişti. Tek kişi yaşayan bilinin 3+1 evde oturması beklenemez. Bu nedenle yasam tarzına göre konutlar yapılıyor" diye konuştu. 


Kent dikkat çekiyor 


İzmir'in son yıllardaki yükselişinin yatırımcıyı cezbettiğini dile getiren Güleroğlu, "Konut fiyatları yükselişte ve yükselmeye devam edecek. 

İzmir bakir ve revaçta birşehir. Son dönemdeki tanıtımlar ve kazanılan başarılar yatırımcıların dikkatini çekti. Yatırımcı gelince de rant oluşacak ve fiyatlar daha da artacak. İstanbul'dan yatırımcı geliyor. İzmirli yatırımcı buna kızıyor. Yatırımcıya 500 bin dolara arsa sunuyoruz. İzmirli yatırımcı '400 bin dolar veririm' diyor. İstanbullu yatırımcı ise pazarlık yapıp 490 bin dolara satın alıyor. Yeri aldıktan sonra İzmirli yatırımcı 'yer kaçmasın' diyerek aynı arsaya 700 bin dolar vererek geri alıyor. İstanbul'daki yatırımcı ıııı uyanık, İzmirli mi uyanık bilemiyorum. 25 yıldır bu meslekteyim ve yaşananları görüyorum. Mal kaçınca daha değerli oluyor" dedi. 


Yeni Asır


Geri Dön