26 / 04 / 2024

Mevduat hareketleri dikkat çekmeye başladı! Uzmanlar uyardı! İşte detaylar!

Mevduat hareketleri dikkat çekmeye başladı! Uzmanlar uyardı! İşte detaylar!

Mevduat artışları dikkat çekmeye başladı. Kredilerde artış 50 milyar TL iken TL mevduatlardaki artışlar rekor seviyesine gelmeye başladı. İşte detaylar…



MEVDUATLARDAKİ ARTIŞ REKOR KIRDI!

Geçtiğimiz hafta TL kredilerde artış 50 milyar TL civarında bir seyir ile devam ederken, TL mevduatlardaki artışın 141 milyar TL ile rekor kırması dikkat çekti. Kur korumalı mevduat için ödenen kur farkları ve TCMB döviz operasyonlarının farkta etkili olabileceğini düşündürmeye başladı. Bankalardaki TL mevduatlarda geçen hafta dikkat çeken bir gelişme oldu. TL cinsi mevduatlar 6 ile 12 Ağustos arasındaki dönemde 141,2 milyar TL’lik artış yaşandı. Bu söz konusu dönemde TL krediler yaklaşık 50 milyar TL artarken ve yabancı para mevduattaki düşüş 313 milyon dolarla yani 5,5 milyar TL ile sınırlı kalırken TL mevduattaki artışın kaynağı merak uyandırdı.

Uzmanlar, kamunun maaş ödemeleri başta olmak üzere yaptığı harcamaların yanı sıra iki faktörün mevduattaki hızlı artışta etkili olabileceği görüşünü doğurdu. Bunlardan birincisi, kur korumalı mevduat (KKM) için Hazine ve Merkez Bankası’nın (TCMB) yaptığı kur farkı ödemeleri. Bankacılar, ağustos ayının ilk döneminde KKM’de büyük miktarda geri dönüş olduğuna da dikkat çekti.

Hazine, merkezi bütçeden KKM hesapları için temmuz ayında 23,3 milyar TL, mart ile temmuz döneminde toplamda 60,6 milyar TL kur farkı ödemesi yapılmıştı. TCMB’nin de en az bu kadar ödeme yaptığı ve kamunun parasını KKM’de değerlendiren mevduat sahiplerine toplam ödemesinin 120 milyar TL’yi geçtiği düşünülüyor.

TCMB’NİN DÖVİZ ALIMLARI

Geçtiğimiz haftaki mevduat artışında bir diğer faktörün TCMB’nin döviz alımları olabileceği belirtiliyor. Geçen hafta TCMB’nin brüt rezervi 5,4 milyar dolar, net rezervi 3,9 milyar dolar yükselmişti. Ağustosun ilk yarısında TCMB’nin net döviz pozisyonunda da yaklaşık 5,5 milyar dolarlık artış yaşanmıştı.

Gazprom’dan doğalgaz vanasını kapatıyor! İşte detaylar!

Üniversite harçlarına zam geldi mi? Üniversite harç ücretleri ne kadar oldu 2022-2023?

Kripto paraların akıbeti belli oldu! Bitcoin düştü mü? İşte detaylar!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön