19 / 04 / 2024

Midyat'ta tarihi ev ve konaklar kafelere dönüştü!

Midyat'ta tarihi ev ve konaklar kafelere dönüştü!

Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan tarihi konak ve binalar yerli ve yabancı turistlerin ilgisi nedeniyle kafe ve restoranlara dönüştü.



Midyat'ta tarihi konak ve binalar, yoğun turist akımı nedeniyle kafe ve restoranlara dönüştürülüyor. Mardin Life'ta yer alan habere göre; turist bolluğu nedeniyle esnafın yüzü gülerken, ziyaretçiler de otantik mekanlarda dinlenme fırsatı buluyor.

Midyat Işıklar, Ortaçarşı, Ulu Cami ve Akçakaya Mahallelerinde yer alan tarihi binalar yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Açık hava müzesi konumunda bulunan bölgede çekilen diziler de vatandaşların merakını bir kat daha arttırırken, telkari gümüşü ve katori taşını yerinde gören turistler bu kez de mağara ve tarihi evlerde hizmete giren mekanlarda dinlenme fırsatı oluyor.

Otantik mekanları turistlerin gelmesinden memnun olduklarını söylerken, her anlarını fotoğraflayıp sosyal medyada paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydediyor.

Midyat'a gelen turistlerden Turgut Bessi, "Mardin'e bir seminer çalışması için geldik, ama Midyat'ın adını, namını duymuştuk. Bugün Midyat'a geldik ve Midyat olduğundan öte çok daha güzel gerçekten bu tarihi dokuya sahip çıkılması, yeniden canlandırılması, turizm acısından çok önemli olmuştur. Midyat'a çok büyük bir turizm potansiyeli kazandıracağından şüphemiz yok. Yani biz daha önce de Midyat'ın bu açıdan yüksek bir turizm potansiyeline sahip olduğunu duymuştuk ama, şu anda tarihi dokunun yeniden canlandırılması ve hayata geçirilmesi Midyat için, büyük bir çalışma ve tarih acısından da Türkiye açısından da önemli bir gelişme" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Muharrem Algan ise, "Bence çok güzel oldu. Ben 7 yıldır Midyat'ta yaşıyorum daha önce sadece misafirler, konuk evini geziyorlardı ve birkaç tane, kilise ve manastırı gezip gidiyorlardı, tabi ki buranın tarihi konuk evinden ibaret değil. Burada, birçok yerde yenileme çalışmaları başladı. Birçok yer turistlere burada ki halka kazandırıldı. Çok güzel oldu, çalışmalar devam ediyor. Gezdiğiniz zaman yeni yerlerin yapıldığını restorasyonların devam ettiğini görüyorsunuz, bu hem Midyat için hem gelen misafirlerimiz için, gayet başarılı güzel" dedi.

Tarihi konaklarda işletme açan Abdurrahim Beyaz da, "Gelen turist sayısından çok memnunuz ve biz de bir işletmeci olarak, gelen misafirlerimizi en iyi şekilde burada ağırlamak bizim görevimiz. Öncelikle biliyorsunuz bizim burası, dinler ve diller şehri, burada Kürt'ü, Türk'ü, Süryani'si, Arap'ı hepsi bir arada kardeşçe yaşıyor ve bizim burada işletmeci olarak daha çok yöresel ürünlere, ağırlık vermemiz lazım buranın kültürünü, buranın tarihini, buranın lezzetini gelen misafirlere tattırmamız lazım" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön