26 / 04 / 2024

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor!

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor!

Kiracılıkta en çok problemin yaşandığı konuların ilk sırasında konutun kendisi değil ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiler yer alıyor. Peki kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan hangi anlaşmazlık nasıl çözülür? Konunun uzmanları anlattı...



Kiracılıkta en çok problemin yaşandığı konuların ilk sırasında konutun kendisi değil ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiler yer alıyor. 

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; konut sahipleri ve kiracılar arasında ödemelerle, süresi dışında evden çıkma/çıkarmalarla, tadilatlarla ve depozitoyla ilgili sebeplerle problemler yaşanabiliyor. Kontrata bağlı kalmadan hareket edilince anlaşmazlıklar artıyor. Çoğu zaman taraflar arasında davalar, icra takipleri meydana geliyor.

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor!

ÇOK HIZLI YÜKSELDİ

Son zamanlarda ev kiraları hızla artınca bazı konut sahipleri eski kiracılarını çıkardı ve yerine aynı evi iki katı fiyatla kiraya vermeyi istemeye başladı. Bu durumda kanun, kiracının sahip olduğu hakları koruma altına alıyor. Kiracının da mülk sahibinin de hakları Borçlar Kanunu’nda net olarak belirlenmiş durumda. Peki kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan hangi anlaşmazlık nasıl çözülür? Konunun uzmanları anlattı...

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor!

PANDEMİDE UYARLAMA HAKKI

Kiracılar, koronavirüs salgını sürecinde ödemelerde zorluklar yaşadı. Kakıcı-Şimşek Hukuk Bürosu Kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Koronavirüs pandemisi bir mücbir sebep teşkil ettiğinden, eğer taraflar sözleşmede mücbir sebep halini kararlaştırmamışlarsa, borçlu aşırı ifa güçlüğü hükümleri uyarınca sözleşmeyi uyarlama bu mümkün değilse sözleşmeden bedelsiz dönme hakkına sahiptir.”

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor!

ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ

Bazı emlak işletmelerinin mülk sahiplerini arayarak fiyatların yükseldiğini ve yeni kiracılarla daha yüksek kiralar vadettiğini belirten Tüm Girişimci Emlak İşletmeleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, şu açıklamalarda bulundu: 

“Yetki belgeli emlak işletmeleri hizmet verdiği kişileri yasadışı olan ve etik olmayan uygulamalara teşvik edemez. Haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunamaz. Bu konuda kiracılar herhangi bir tespitte bulunurlar ise hemen Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden bu işletmeleri şikayet edebilirler.”

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, konutta rutubet, küf, akma gibi ayıplar bulunuyorsa kiracının bir takım haklara sahip olduğunu dile getirerek, şu açıklamaları yaptı: 

“Kiracı, ev sahibinden evdeki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir. Uygun sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı ev sahibi hesabına gidertebilir ve bu nedenle yaptığı masrafı kira bedelinden mahsup edebilir. Bunun yanı sıra ortaya çıkan ayıp, evin kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırıyorsa ya da önemli ölçüde engelliyorsa ve verilen sürede ayıp giderilmiyorsa kiracı, sözleşmeyi feshedebilir. Ek bir bedel de ödemez.”

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor!

DEPOZİTO HESAPTA

Mehmet Aslan, depozito bedelinin üç aylık kiradan fazla olamayacağına, depozito tutarının kiracı tarafından bir banka hesabına ödenerek konut sahibinin onayı olmadan alınamayacağı, şerh düşülerek paranın vadeli bir tasarruf hesabına yatırılmasının gerekli olduğuna dikkat çetki. Aslan, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

“Sözleşmenin sona ermesini 3 ay içinde kiracıya karşı bir dava veya icra takibi yapıldığı bankaya yazılı olarak bildirmezse banka, kiracının isteği üzerine depozito bedelini geri vermekle yükümlüdür. Kiracının depozito bedelini tam alması için hiçbir borcu kalmaması ve evde olağan eskime dışında bir hasar olmaması gerekir.” 

Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiriyor!

KOMŞUYU RAHATSIZ EDENE YAZILI UYARI

Avukat Hanife Emine Kara, kiracıların konutu sözleşmeye uygun şekilde özenle kullanmakla ve komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü olduğuna vurgu yaparak, “Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda ev sahibi, en az 30 gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Kiracının eve kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının ev sahibi ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında ev sahibi, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir” diye konuştu.

Milyonlarca kiracı diken üstünde! 

Konut sahipliği oranları geriliyor, kiracılık yükselişte!

Kiracılar dikkat! Ev sahibi hangi bilgilerinizi paylaşabilir?


Geri Dön