25 / 04 / 2024

Milyonlarca öğrenciye müjde! Borçların faizleri silinecek takipler duracak

Milyonlarca öğrenciye müjde! Borçların faizleri silinecek takipler duracak

Yeni yapılacak olan düzenleme ile birlikte Kredi Yurtlar Kurumu borçları faizsiz, cezasız bir şekilde kapatılabilecek. Öğrenim kredisi alan kişiler, almış oldukları miktar kadar ödeme yapacak. 27 milyarlık borçlar da silinecek. İşte detaylar…



Öğrenim ve katkı kredilerinde borç ödeme yönetmeliğinin değiştirilmesi ile birlikte 1 milyon 418 bin gence müjdeli haber gelirken uygulamanın ayrıntıları ise netlik kazandı. Faizler sebebi ile anaparası üç dört katına çıkan Kredi Yurtlar Kurumu borçları faizsiz ve cezasız bir şekilde kapatılabilecek. Öğrenim kredisi alan kişiler, aldıkları miktar kadar ödeme gerçekleştirecek. Öğrenim kurumundan mezun olan veya herhangi bir sebep ile öğretim kurumu ile ilişiği kesilenler, iki sene sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar zaman diliminde de aylık dönemler şeklinde borcunu ödeyecek.

ALDIĞI KREDİ KADAR ÖDEME

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmiş olan düzenleme ile birlikte öğrenim kredisi alanlar, borçlarını almış oldukları miktar kadar ödeme gerçekleştirecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre de silinecek olan tutar halen kredi almaya devam eden kişilere yaklaşık olarak 9.6 milyar, geri ödemesi devam eden borçlu kişilerde de yaklaşık olarak 17.4 milyar Türk Lirası olmak üzere toplam 27 milyar Türk Lirası’nı buluyor. Bugün itibarıyla 1 milyon 392 bin 629 kişinin de öğrenim kredisi 25 bin 886 kişinin katkı kredisi borcu bulunmakta.

İKİ YIL SONRA BAŞLAYACAK

Öğrenim kurumundan mezun olan veya herhangi bir sebep ile öğretim kurumu ile ilişiği kesilen kişiler iki sene sonra başlamak üzere, kredi almış olduğu kadar süre zarfında ve aylık şekilde borcunu ödeyecek. Borçlu kişi borcunu erteleme isteğinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan bildirmesi durumunda ilk sene herhangi bir ilave olmadan, sonraki senelerde ise her sene için verilen miktara yüzde 10 ekleme yaparak kredi borcu hesaplanacak. Fakat ilgili senede TÜFE'nin yüzde 10'dan az olması durumunda bu oran uygulanacak. Erteleme işlemi de en fazla üç kez yapılabilecek. Ödemenin ise askerlik zaman dilimine denk gelmesi durumunda, borçlunun talebi üzerine herhangi bir ek yapılmaksızın askerlik zaman diliminin sonuna kadar kredi borcu ertelenecek.

Milyonlarca öğrenciye müjde! Borçların faizleri silinecek takipler duracak


Geri Dön