24 / 04 / 2024

Miniatürk’e Ekinoks’un ilk güneşinin doğduğu türbe de eklendi!

Miniatürk’e Ekinoks’un ilk güneşinin doğduğu türbe de eklendi!

İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 21 Mart ve 23 Eylül’de yeni doğan güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna doğmasını sağlayan ışık düzeneği ile türbenin maketi Miniatürk’te sergilenmeye başlanacak.




1/25 oranında küçültülerek hazırlanan maketin açılışı 27 Eylül Cuma günü (yarın) saat 11.00’de Siirt Valisi Ahmet Aydın, Aydınlar(Tillo) Kaymakamı Ceyhun Dilşad Taşkın, Aydınlar(Tillo) Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu ve Miniatürk İşletme Müdürü Resul Erkan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. İsmail Fakirullah Hazretleri’nin türbesine ait maket, Konya Alaeddin Camii maketinin yanında, Çifte Minareli Medrese maketinin karşısında yer alıyor.


Maket Uzun Süreli Ölçümler Sonucunda Hazırlandı


Miniatürk’te yarın açılışı apılacak türbenin hazırlanma sürecinde Miniatürk teknik ekibi, olayın geçtiği türbeyi ve ilçe yakınlarında bir tepe üzerinde bulunan duvarı inceleyerek uzun süreli  ölçümler yaptı. Maket aslına uygun biçimde, 1/25 oranında küçültülerek yapıldı.


“Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?”


İbrahim Hakkı Hazretleri vefat eden Hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için Tillo’dan yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunan tepenin başında bu günkü adı ile Kaletül  Üstat’ta harçsız olarak ortasında 40×50 cm’lik açık bir pencerenin de bulunduğu taştan bir duvar inşa eder. Güneş yeni yılın başlangıcı olan 21 Mart´ta bu duvarın ardından doğmaktadır. Duvardaki pencereden giren güneş ışığı, türbenin kulesine, oradan da kırılarak türbenin penceresinden içeri girer ve hocası İsmail Fakirullah Hz.´nin başucunu aydınlatır.


Yaptığı Işık hadisesi ile ilgili şu sözü sarf eden İbrahim Hakkı Hz. “Yeni yılda doğan güneş ilk olarak hocamın başucunu aydınlatmazsa, ben o güneşi neyleyim?” diyerek, hocasına olan saygısını göstermiş ve astronomi ve mimari açıdan büyük bir bilim harikasına imza atmıştır. Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşen bu hadise, 1960’lı yıllarda türbenin onarılması sırasında bir pencerenin yerinin kaydırılması ile bozulmuştu.




İBB


Geri Dön