20 / 04 / 2024

Miras hukuku davaları!

Miras hukuku davaları!

Miras hukuku davaları miras sözleşmesinden doğuyor. Ancak miras sözleşmesinde mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi ile bir de mirastan feragat durumlarında farklılık gösteriyor. Sağlığında verilen mallar için resmi defter düzenlenmesi gerekiyor...




Miras hukuku davaları!


Miras hukuku davaları miras sözleşmesinden doğuyor. Ancak miras sözleşmesinde mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi ile bir de mirastan feragat durumlarında farklılık gösteriyor. Türk Medeni Kanununa göre, mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi durumunda mirasçı resmi defter düzenlenmesini isteyebiliyor. Ancak mirastan feragat durumunda ise mirastan feragat eden, tenkis sebebiyle terekeye bir malı veya diğer bir değeri geri vermekle yükümlü olursa dilerse tenkise tabi değeri geri veriyor.


Miras hukuku davalarında mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi durumunda mirasçı resmi defter düzenlenmesini isteyebiliyor.


Mirasbırakan, malvarlığının tamamını devretmemişse veya tamamını devrettikten sonra yeni mallar edinmişse; miras sözleşmesi, aksine bir kural içermedikçe, yalnız sağlıkta devredilmiş olan malları kapsıyor.


Mirasbırakanın sağlığında malvarlığını devretmesi halinde, miras sözleşmesinde başka türlü bir kural yoksa, miras sözleşmesinden doğan hak ve borçlar atanmış mirasçının mirasçılarına geçiyor.


Miras hukuku davalarında mirastan feragat durumunda ise mirasbırakan, mirastan feragat eden mirasçıya, sağlığında terekenin tasarruf edilebilir kısmını aşan edimlerde bulunmuşsa; diğer mirasçılar bunun tenkisini isteyebiliyorlar. Bu durumda, mirastan feragat edenin sadece saklı payını aşan miktar tenkise konu oluyor. Edimlerin değerlerinin mahsubu, mirasta denkleştirme kurallarına göre yapılıyor.


Mirastan feragat eden, tenkis sebebiyle terekeye bir malı veya diğer bir değeri geri vermekle yükümlü olursa; dilerse tenkise konu olan değeri geri verir, dilerse almış olduklarının tamamını terekeye geri vererek mirastan feragat etmemiş gibi paylaşmaya katılabilir.



Miras hukuku boşanma!
Miras hukuku hükümleri!
Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?
İntifa hakkı sahibinin ölmesi!
Veraset tapu işlemleri!
Miras ne demektir?
Miras hukuku mal paylaşımı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön