25 / 04 / 2024

Miras intikali için tapu harcı ödenir mi?

Miras intikali için tapu harcı ödenir mi?

Bir gayrimenkulün mülk sahibi vefat ederse, bu gayrimenkul yasal mirasçılara geçiyor. Yasal mirasçılar, tapuyu kendi üzerlerine geçirmek için intikal işlemlerini yapmaları gerekiyor. Peki, miras intikali için tapu harcı ödenir mi? İşte tüm merak edilenler...



Vefat eden kişiden kalan gayrimenkuller miras yoluyla yasal mirasçılarına geçiyor. Kişilerin bu malları üzerine almak için yapmış olduğu tüm işlemlere miras intikali adı veriliyor. 

Kelime anlamı olarak intikal bir yerden başka bir yere geçme anlamına gelirken tapuda miras intikali de vefat eden kişinin taşınmaz mallarının mirasçılarına geçmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 

Miras intikali için tapu harcı ödenir mi?

Miras intikali işlemi tapu daireleri tarafından gerçekleştiriliyor. Miras bırakan kişinin vefatının ardından 2 sene içerisinde yapılmayan intikal işlemlerinde bu sürenin sonunda yargıya başvuru yapılması gerekecektir.

Miras intikali yapılırken bütün mirasçıların tek tek miras intikali istemesine gerek yoktur. Tek bir kişi de istekte bulunarak bu işlemi yapabilir. Miras intikal işlemlerinin başlayabilmesi için intikal edilen varlığın mirasçısı olduğunuzu gösteren resmi belgenizin olması gereklidir.  Bu tarz bir belgeye sahip olmak için noterden veraset belgesi alma veya Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yolunu izlemek gerekir. 


Geri Dön