20 / 04 / 2024

Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadar?

Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadar?

Miras süreci pek çok insana uğraştırıcı gelmektedir. Size kalan bir mirası üzerinize alma süreci ne kadardır? İşte detaylar!



MİRAS KALAN EVİ ÜZERİNE ALMA SÜRESİ!

Miras, mirasçılara anne, babadan, çocuklara kendiliğinden ve bir bütün olarak geçer. Mirasçıların miras üstündeki mülkiyeti elbirliği ile mülkiyet halidir. Elbirliğiyle mülkiyet halinde mirasçıların malvarlığı üzerinde belirli payları olmayıp her biri mirasın tamamı üzerinde hakka sahip olmasıdır.

Tapuda bir taşınmazın sahibi ölmüş ise, mirasın veraset ilamı veya mahkemeden çıkan veraset belgesinde bulunan mirasçılara intikaline miras intikali denir. Mirasçıların tapuda intikal işlemlerini yapabilmesi için ilk olarak o yer üzerinde gerçekten pay sahibi olunduğunu belgeleyen “mirasçılık belgesi” almaları gerekir.

Tapu sicillerinin güncel ve düzenli tutulması amacıyla getirilen düzenleme gereğince ilgili Tapu Sicil Müdürlükleri, ölüm halinde miras bırakanın adına kayıtlı taşınmazın iki yıl içinde mirasçıları tarafından tapuda intikali yapılıp kendi adlarına kayıt yaptırmamaları durumunda yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden mirasçılık belgesi alıp mirasçılar için tescil işlemi yapabilecektir. Ancak uygulamada tapu müdürlükleri, iki yıl geçmiş olmasına rağmen yoğunluktan ötürü bu işlemi çoğu zaman gerçekleşmez. Bu durum da uzun zaman önce vefat etmiş kimselerin üzerinde aktif taşınmaz kayıtlarının bulunmasına neden olmaktadır. Hatta bazı durumlarda mirasçılar zamanında veraset ilamıyla mirasçılık işlemlerini yapmalarına rağmen bazı taşınmazların intikal etmediği durumlar ortaya çıkar.

TAPUDA İNTİKAL İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Miras ile ilgili intikal işlemleri Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştirilir. Tapuda intikal işlemleri için öncelikle ilgili mahkemeden veraset intikal belgesi alınır. Veraset intikal belgesinin bulunmaması durumunda miras intikali kesinlikle yapılamamaktadır.

Veraset intikal belgesi taşınmaz malın mirasçıları olduğunu gösteren belgedir. Ancak mirasçılar içerisinde yurt dışında yaşayan varsa veya bir anlaşmazlık olursa veraset ilamı Sulh Mahkemeleri de vermektedir. Veraset intikal belgesini aldıktan sonra gerekli olan diğer belgeler ile tapu müdürlüklerine gidildiği takdirde intikal işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu sahipleri nasıl bulunur?

Tapu satışı nasıl bozulur?

Tapu kaydına nereden bakılır?


Geri Dön