18 / 04 / 2024

Miras kalan gayrimenkuller sözlü olarak paylaştırılabilir mi?

Miras kalan gayrimenkuller sözlü olarak paylaştırılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '7 kardeşiz. Babamdan fındık bahçeleri miras kaldı. 6 dönüm araziyi abimin eşi, iki kardeşin üzerine geçirdi. Bana karşılığında şahitler huzurunda bir yer gösterildi. Kendi kafalarına göre geçirilmiş bir yer, şahitler de tanık. Hakkıma nasıl kavuşurum?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Biz 7 kardeşiz. Babamdan fındık bahçeleri miras kaldı. 6 dönümlük bir araziyi abimin eşi, iki kardeşin üzerine geçirmiştir. Bana da bunun karşılığında şahitler huzurunda bir yer gösterilmiştir. Babam bu olaylar olduğunda 2009’da hayattaydı. 2009’un Kasım ayında babam vefat etti. 2009’dan bu yana kadar herkes gösterilen yerleri kullanıyor. Ama abim art niyetli davranarak para sızdırmak maksadıyla bana gösterilen yer hisse tapulu olduğu için benden yer istiyor. Babamın da hiçbir senedi imzası yok. Kendi kafalarına göre geçirilmiş bir yer, buna şahitler de tanık. Bu durumda ben hakkıma nasıl kavuşurum?' sorusunu yanıtladı.

Biz 7 kardeşiz. Babamdan fındık bahçeleri miras kaldı. 6 dönümlük bir araziyi abimin eşi, iki kardeşin üzerine geçirmiştir. Bana da bunun karşılığında şahitler huzurunda bir yer gösterilmiştir. Babam bu olaylar olduğunda 2009’da hayattaydı. 2009’un Kasım ayında babam vefat etti. 2009’dan bu yana kadar herkes gösterilen yerleri kullanıyor. Ama abim art niyetli davranarak para sızdırmak maksadıyla bana gösterilen yer hisse tapulu olduğu için benden yer istiyor. Babamın da hiç bir senedi imzası yok. Kendi kafalarına göre geçirilmiş bir yer, buna şahitler de tanık. Bu durumda ben hakkıma nasıl kavuşurum? l E.Ç.

***

Miras kalan gayrimenkuller sözlü olarak paylaştırılabilir mi?

Okuyucuma bazı şeylerin farklı anlatıldığı kanısındayım. Bu fikri bende oluşturan şu ifade. Okuyucum diyor ki ‘6 dönümlük araziyi, abimin eşi iki kardeşin üzerine geçirmiş’. Babaya ait bir gayrimenkul, abinin eşi tarafından iki kardeş üzerine nasıl geçirildi? Acaba söylenti doğru olmamasına rağmen böyle bir yalanla mı çevre inandırıldı? Zira babanın vefatı ile 6 dönümlük arazi kendiliğinden 7 kardeşin malı olacak (kardeşlerin annesi hayatta değil ise).

Şayet gerçekten böyle bir tescil yapıldıysa, tapu dairesinden bu devrin nasıl yapıldığının incelenmesi lazım. Zira baba hayattayken, ölümünden sonra tescilin iptalini talep edebilecek şekilde bir işlem de yapılmış olabilir. Örneğin beş kuruş ödenmediği halde satış suretiyle ‘devir yapıldı’ gibi gösterilmiş olabilir. Bu durum da dava açıp, miras hakkının elde edilmesi nedenidir.

***

Okuyucuma da sözlü olarak bir yerler vaadolunmuş. Doğrusu böyle sözlü olarak vaadler, gayrimenkul mülkiyetinin geçmesi için yeterli değil. Dolayısıyla okuyucumun kullandığı bu yer, bugün onun malı değil. Mülkiyetin halen kimin adına olduğu, baba adına değilse, bu maliklere nasıl geçtiği araştırılarak, miras paylarının eşit olarak 7 kardeş adına tascili mümkün olabilir. Ama dediğim gibi tapu kayıtlarının tetkiki şart.

Miras hukukunda ölenin borcu ne olur? 

Her çocuğa miras kalır mı? 


Geri Dön