19 / 04 / 2024

Miras vergisinden kimler muaftır?

Miras vergisinden kimler muaftır?

Bir kimsenin ölümü üzerine mirası (malları, hakları ve borçları), Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçılarına geçiyor. Mirasçıların ise miras vergisi ödemesi gerekiyor. Peki, miras vergisinden kimler muaftır?



Miras vergisinden kimler muaftır?

Miras vergisi, Türkiye'deki dolaysız vergi türlerinden bir tanesi olarak gösteriliyor. Bu vergi sistemi servet üzerinden alınmakta olan vergi çeşidi olarak biliniyor.


Bir kişiye miras, vasiyet gibi nedenler dolayısı ile servet kalıyorsa o kişi sahibi olduğunda miras vergisi, ödemekle yükümlü sayılıyor. Veraset ve intikal vergisi olan bu miras vergisi esasları "Veraset ve intikal vergisi kanunu" kapsamında düzenleniyor.


Kanunen; Bir kimsenin ölümü üzerine mirası (malları, hakları ve borçları), Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçılarına geçiyor. 


Veraset ve intikal vergisi, mirasçılar tarafından tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödeniyor.


2015 yılı vergi takvimine göre verginin 1. taksit ödemeleri devam ediyor. 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran olarak biliniyor.


Miras vergisinden kimler muaf?

Kamu idareleri, emekli ve yardım sendikları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden Kurumlar Vergisine tabi olmayanlar miras vergisi için muaf sayılıyor. 


Miras vergisi 2015 oranları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön