19 / 04 / 2024

Mirasçılar dikkat! 2021 istisna tutarları!

Mirasçılar dikkat! 2021 istisna tutarları!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset şeklinde veya ivazsız olarak intikal etmesi durumunda miras vergisi ödeniyor. Miras vergisinde istisna tutarları belli oldu. İşte miras vergisinde istisna tutarları 2021...



Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset durumunda ya da ivasız olarak bir kişiden diğer kişiye intikal etmesi halinde miras vergisi ödeniyor. Ayrıca malların karşılıksız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor. 

Bir kişinin vefat etmesi şeklinde tüm mal varlığı mirasçılarının arasında paylaşılıyor. Bu durumda mirasçıların her yıl düzenli olarak iki kere vergilerini ödüyor.  Miras vergisini ödemeyenler için cezai işlem uygulanacak.

Mirasçılar dikkat! 2021 istisna tutarları!

Veraset ve intikal vergisi ödeme 2021

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl haziran ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksit olarak ödeniyor. Miras kalan vatandaşlar, vergi borcunu belli bir süre için, yıl içinde iki eşit taksit olarak ödeme yapılıyor. Toplamda 6 taksit olarak veraset ve intikal vergisi borcu olan kişinin borcu kapatılıyor.

Mirasçılar dikkat! 2021 istisna tutarları!

Miras vergisinde istisna tutarları 2021

2021 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Tebliğte veraset ve intikal vergisinin istisna tutarları da belirlendi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;

- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 334.534 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 669.479 TL),

- İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 7.703 TL,

- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 14/3/2007 tarihli ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 7.703 TL, olarak dikkate alınacak.

Mirasçılar dikkat! 2021 istisna tutarları!

Verginizi hesaplayın

1/1/2021 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacak.

Mirasçılar dikkat! 2021 istisna tutarları!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No: 52!

Mirasçılar 2021'de ne kadar vergi ödeyecek?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön