28 / 03 / 2024

Mirasçılar kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?

Mirasçılar kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?

Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilen ve riskli binasını anlaşma yolu ile tahliye eden kimseler, Bakanlık tarafından sağlanan kira yardımından faydalanabiliyor. Peki, yeni uygulamaya göre mirasçılar kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?



Mirasçılar kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?

Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilen ve riskli binasını anlaşma yolu ile tahliye eden kimseler, Bakanlık tarafından sağlanan kira yardımından faydalanabiliyor.


2015 tarihinde uygulamaya giren mevzuat gereğince kira yardımını yalnız riskli bina maliklerine sadece ikamet edilen bir bağımsız bölüm için veriliyor. Kira yardımı 18 ay boyunca yapılıyor. 


Kentsel dönüşümde ikamet şartını sağlayan Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine ödeme yapılıyor. İkamet ispatı için fatura isteniyor. Söz konusu faturaların; son üç aya ait olup, riskli yapıyı tahliye tarihinden üç ay öncesini kapsaması gerekiyor.


Hak sahibinin adı ile bağımsız bölüme ait faturada geçen isim birbirinden farklı ise (malikin/kiracının/sınırlı ayni hak sahibinin anne-baba, faturanın çocukları adına olması veya eşlerden birinin hak sahibi diğer eşin üzerine kayıtlı fatura olması vb) aile bireylerinin Adres Bilgileri Raporunda yer alan bilgileri ile riskli yapıda birlikte ikamet ettiklerini ispat etmeleri halinde başvuru evrakı geçerli oluyor.


Peki, yapısı riskli olarak tespit edilen ve onaylanan hak sahibinin vefatı halinde varisleri kira yardımı başvurusu yapabilir mi? Mirasçılar kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir mi?


Riskli yapı malikinin kira yardımı başvurusundan önce vefat etmesi halinde mirasçıları ikamet şartını sağlayamadıkları için kira yardımı başvuruları değerlendirmeye alınmıyor.


Ancak daha önce kira yardımı ödemesi almaya başlamış hak sahibinin vefatı halinde varisleri mirasçılık belgesine göre hisseleri oranında kira yardımı ödemesi alabiliyor.


Kentsel dönüşüm 2015 yılı kira yardımı ödemeleri soru ve cevapları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön