24 / 04 / 2024

Mirasın intikali nedir?

Mirasın intikali nedir?

Miras intikalinin ne olduğu, miras işlemleri ile uğraşanların aşina olduğu bir süreçtir. Bilmeyenler için ise işte miras intikaline dair detaylar!



MİRAS İNTİKALİ NEDİR?

İntikal bir yerden başka bir yere geçirilme veya geçme anlamlarına gelmektedir. Miras intikali de bir kişinin ölümü halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilme işlemidir.  Mirasçı olarak tayin edilen kişiler genellikle ölen şahıs ile arasında birinci dereceden kan bağı bulunan kişilerdir.

MİRAS İNTİKALİ NASIL YAPILIR?

  Miras intikali için gereken bazı şartlar vardır. İntikal için ölen kişi tarafından kalan taşınmaz malların mirasçılarının olduğunu gösteren bir belge olmalıdır. Bu evrakların hepsini eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra Tapu Müdürlüğünden başvuruda yapmalısınız.

Miras intikali bir ya da birden fazla kişi için yapılabilir. İntikal için bütün mirasçıların ve kimlik bilgilerinin bulunması gerekir. Eğer intikal işlemleri ile bir kişi ilgileniyorsa o zaman mülkiyet birliği olmaktadır. Miras intikali işlemlerini gerçekleştirmek için bizzat kişinin gelmesine gerek yoktur. Onun yerine vekâlet verilmiş olan avukat da işlemleri yapabilir. İntikali yapılacak olan mal varlığının çeşidine göre yapılan işlemler de değişiklikler göstermektedir.

TAPU İNTKALİ İÇİN NELER GEREKLİDİR?

Tapu intikali ölen şahısın tapulu olan mallarının mirasçılarına tescil edilmesi işlemidir. Tapu intikal işlemleri Tapu Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Öncelikle istenen belgeler şunlardır;

  • Tapu intikali yapılmak istenen taşınmaz malın tapu senedi gerekmektedir.
  • Tapu senedi yoksa parsel numarasını belirten herhangi bir belge de işlem sırasında işe yaramaktadır.
  • Miras işlemi yapılacak olan örneğin ev ise sigorta belgeleri istenmektedir.
  • İntikal talebinde bulunan mirasçıların ve ilgili avukatın nüfus cüzdanı ya da fotokopisi
  • Miras İntikali ile ilgili işlemleri yapmak için avukat tutulmuş ise avukatın mirasçılardan almış olduğu vekâlet belgesi de gerekmektedir.

Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması nasıl olur?

Ev alacaklara müjde! TOKİ Ağustos ayında başlatıyor

Aile destek programı kimleri kapsıyor? Aile destek programı nedir? Sosyal yardım desteği kimlere verilecek?


Geri Dön