26 / 04 / 2024

Mortgage ve konut kredisi arasındaki farklar!

Mortgage ve konut kredisi arasındaki farklar!

Konut kredisi, satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla verilen kredi türü olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredilerinde vadeler 5 ila 30 yıl arasında değişiyor. Peki, Mortgage ve konut kredisi arasındaki farklar neler?



Mortgage ve konut kredisi arasındaki farklar!

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak tanımlanıyor. Konut kredisi, satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla verilen kredi türü olarak karşımıza çıkıyor.  Konut kredilerinde vadeler 5 ila 30 yıl arasında değişiyor.  Konut kredilerinde faiz oranları sabit kalıyor. 


Mortgage, bireylerin konut olarak kullanacakları bir konutu satın almaları için konut üzerine ipotek koyularak kullandırılan ve vergi avantajı sağlayan bir finansman şekline deniyor. Peki,  Konut kredisi ile mortgage arasında nasıl bir fark var?


Mortgage sisteminde konut kredilerinde uygulanan sabit faiz oranlarının yanında değişken faiz oranları da uygulanabiliyor.  Ayrıca konut kredisi ödemelerinde herhangi bir aksama olduğunda kredi kullanıcısının bir yıl boyunca bu aksamayı telafi etme hakkı bulunurken mortgage sisteminde o ana kadar yapılan ödemeler kredi kullandırıcı kurum tarafından kredi kullanıcısına geri ödeniyor ve konutu satışa çıkarma hakkına sahip oluyor.


Bu farklar kısaca şunlardır;

1)  Konut kredileri 2-5 yıl arasında olmasına rağmen Mortgage’de bu süre 15-20 hatta 30 seneye kadar uzayabiliyor.


2) Mortgage sisteminde sabit faizli kredi kullanabildiğiniz gibi değişken faizli kredi kullanabilme imkanınız da bulunuyor. 


3) Mortgage sisteminin faizlerin yukarıya yükselmesi durumunda kişiyi koruma özelliği yer alıyor.


4) Mortgage sistemiyle ev sahibi olmanızı sağlayan kuruluşlar kredi karşısında size imzalattıkları sözleşmeleri menkulleştirip bir yatırım aracı olarak başka yatırımcılara satabiliyor ve likidite sorunlarını bu şekilde çözülebiliyor. 


5)  Konut kredisi alırken sizden gelir belgesinin yanında ipotek yapılacak bir taşınmaz istenirken Mortgage’de sadece gelir kaynağınız sayesinde ev satın alabiliyorsunuz. 


6) Mortgage sisteminde ilk almış olduğunuz Mortgage’i isterseniz kısa sürede kapatıp başka bir kuruluştan daha iyi şartlarda Mortgage alma imkanınız oluyor. 


Bununla birlikte konut ve mortgage kredisi vadesinden önce erken kapatıldığı takdirde Banka’ya, kalan bakiyenin yüzde 2’si oranında bir ceza ödemek zorunluluğu bulunuyor.


Konut kredisinde en uzun vade kaç aydır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön