30 / 03 / 2024

Muğla'nın tarihi ve turistik yerleri EuroVelo güzergahına eklenecek!

Muğla'nın tarihi ve turistik yerleri EuroVelo güzergahına eklenecek!

EuroVelo Ulusal Koordinatörü Ekmekçi: "Muğla'daki görülmeye değer tarihi ve turistik yerleri bu ağa eklemeye gayret gösteriyoruz. Bu sayede Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı'nın Muğla ayağa daha da ilgi çekici olacak" dedi




Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı'na (EuroVelo) dahil olmak için rota belirleme çalışmalarına hız verilen Muğla'da, Yatağan ilçesinin de rotalara bağlanması için Muğla Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde çalışma yürütülüyor.


Yunanistan'ın Atina kentine kadar uzanan EuroVelo ağının Türkiye'den de geçmesi için Muğla Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde çalışma başlatıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı'na (GEKA) sunulan "Muğla'nın Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı (EuroVelo) Potansiyeli Projesi"nin kabul edilmesiyle il genelindeki çalışmalara hız verildi.


Yatağan'da güzergahı belirlemek için ilçeye gelen EuroVelo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki bisiklet turizmini geliştirmek amacıyla potansiyel belirleme projesi hazırlandığını söyledi.


Ekmekçi, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı proje kapsamında Avrupa Bisiklet Ağı'na dahil olabilecek ana rotaların raporlama çalışmasını yaptıklarını kaydetti.


EuroVelo'nun 8'inci rotasının Atina'ya kadar geldiğine dikkati çeken Ekmekçi, güzergahın Kos üzerinden Bodrum'a giriş yaparak Yatağan üzerinden Muğla merkeze ulaşması ve buradan da Köyceğiz-Fethiye ile Antalya üzerinden devam etmesinin gündemde olduğunu ifade etti.


 


- "Muğla ayağı ilgi çekici olacak"


Projenin hayata geçirilebilmesi için yerel yönetimler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Ekmekçi, şöyle konuştu:


"Muğla'daki görülmeye değer tarihi ve turistik yerleri bu ağa eklemeye gayret gösteriyoruz. Bu sayede Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı'nın Muğla ayağa daha da ilgi çekici olacak. Çalışmalar kapsamında birçok kurum ve kuruluşla işbirliği içerisinde hareket ediyoruz. Bisiklet turizminin gelişmesi için bu işbirliği çok büyük önem arz etmektedir."


Bisiklet ile turizm çeşitliliğinin de artacağını vurgulayan Ekmekçi, bisiklet turizminin Avrupa'daki ülkelere yılda ortalama 44 milyar dolar getiri sağladığına işaret etti.


 


- 45 bin kilometrelik rota tamamlandı


EuroVelo Yurtdışı Koordinatörü Adnan Çangır ise EuroVelo'nun oluşturduğu veritabanını kullanan bisikletçilere büyük kolaylıklar sağladığını söyledi.


EuroVelo'nun Avrupa Bisikletçiler Federasyonu tarafından yönetilen Avrupa Birliği destekli bir proje olduğunu ifade eden Çangır, şöyle konuştu:


"EuroVelo bisiklet rotaları yaklaşık 70 bin kilometre olarak planlanmış, 45 bin kilometresi tamamlanmıştır. EuroVelo yol levhaları Fransa, İsviçre, Almanya, Avusturya, Macaristan, Sırbistan da görülebilir. EuroVelo, bisiklet rotalarının uluslararası statüsü kazanmasına destek olur ve yapım aşaması için siyasi destek elde etmede yardımcı olur. EuroVelo bisiklet rotaları geçtiği ülkelerdeki şehirlerin prestij kazanmasına ve sosyo-ekonomik yapının geliştirilmesine destek sağlar."


Yapılan güzergah çalışmaları sonucunda, Muğla merkeze bağlı Çaybükü Mahallesi, Yatağan'a bağlı Bozüyük Mahallesi ve Katrancı köyü ile Lagina Antik Kenti, Geyik Barajı, Milas'taki Labranda Antik Kenti'nin GPS kayıtları alındı.



AA


Geri Dön