26 / 04 / 2024

Mülkiyet ve İmar Sorunlarına Olası Etkilerinin Azaltılması İçin Kanun Teklifi!

Mülkiyet ve İmar Sorunlarına Olası Etkilerinin Azaltılması İçin Kanun Teklifi!

COVID-19 Salgınının Mülkiyet ve İmar Sorunlarına Olası Etkilerinin Azaltılması İçin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gereğince Hazineye ait taşınmazları satın almak suretiyle başvurarak taksit ödemelerine başlayan kişilerin taksit ödemelerinin ertelenmesi amaçlanıyor.



Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Mülkiyet ve İmar Sorunlarına Olası Etkilerinin Azaltılması İçin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında, İstanbul ili Silivri ve Çatalca ilçelerinde yer alan Hazineye ait taşınmazlar üzerinde hak sahibi olup söz konusu taşınmazları satın almak suretiyle başvurarak taksit ödemelerine başlayan kişilerin taksit ödemelerinin süreli olarak ertelenmesi ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun hükümlerine göre Sultanbeyli ilçesinde satışı gerçekleştirilecek taşınmazların satış bedellerinin, söz konusu Kanun hükümlerine göre indirim oranı uygulanmak suretiyle bulunan tutarın yüzde 50'si olarak belirlenmesi amaçlanıyor. Kanun teklifi metni şu şekilde sıralanıyor:

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 - 4706 sayılı Kanunun Geçici 22 nci maddesi kapsamına giren taşınmazların aile fertleri arasında 17.07.2003 tarihinden sonra da paylaştırılmış olması nedeniyle ortaya çıkan sorunların çözülmesi amaçlanmaktadır. 

MADDE 2 - Madde ile 4706 sayılı Hazineye ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna geçici bir madde eklenerek İstanbul ili Silivri ve Çatalca ilçelerinde yer alan Hazineye ait taşınmazlar üzerinde hak sahibi olup söz konusu taşınmazları satın almak suretiyle başvurarak taksit ödemelerine başlayanların taksitleri 1 yıl ertelenmektedir.

MADDE 3 - Madde ile 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanuna geçici bir madde eklenerek söz konusu Kanun kapsamında hak sahibi olduğu taşınmazı satın almak için başvurarak taksit ödemelerine başlayanların taksitleri 1 yıl süreyle ertelenmektedir.

MADDE 4 - İstanbul ili Sultanbeyli ilçesinde mülkiyet sorunları çözülememiş olan taşınmazlarla ilgili olarak 11.05.2018 tarih ve 7143 sayılı Kanunun Geçici 1 nci maddesiyle Sultanbeyli'deki taşınmazların kadastrolarının yapılarak belediye adına tescillerinin ardından hak sahiplerine satışı düzenlenmiştir. 

Bu çerçevede Sultanbeyli'deki söz konusu taşınmazların satış bedelinin 14.09.2002 tarih 6292  sayılı Orman Kanunu'nun 6 ncı maddesi hükümlerine göre indirim oranları uygulanmak suretiyle bulunan tutarın yüzde 50'si önerilmektedir. 

Maddenin ikinci fıkrası ile de kendilerine tebligat yapılan vatandaşlarımız da dahil olmak üzere bütün hak sahipleri için ödeme ve taksit süreleri 2021 yılına ertelenmekte ve bu erteleme için faiz alınmaması düzenlenmektedir.

MADDE 5 - Yürürlük maddesidir.

MADDE 6 - Yürütme maddesidir.

Kanun Teklifi için tıklayın


Geri Dön