25 / 04 / 2024

Murat Kurum: Kanal Ankara'nın temellerini atıyoruz!

Murat Kurum: Kanal Ankara'nın temellerini atıyoruz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İmrahor Vadisi'ndeki Kanal Ankara olarak bilinen yaklaşık 193 bin metrekarelik alanın da bugün temelini atıyoruz. 2019 yılı içerisinde büyük bir kısmını tamamlarız'' dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bir soru üzerine, Ankara'da "AKM" Projesi ile "Kanal Ankara" projesinin ayrıntılarını da paylaştı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Ankara'ya ilişkin çok önemli bir proje hayata geçirdiklerini kenti hem güneyinde hem kuzeyinde iki yeşil koridor açma çalışmaları yürüttüklerine değinen Kurum, "Mogan Gölümüz'le başlıyor, İmrahor'a giden süreçte 35 kilometreye uzanan bir hat. Mogan'ı, Gölbaşı'nı içine alan ve İmrahor Vadisi ile devam eden ve içinde parkların, bahçelerin, kanalların, göletlerin, yürüme yollarının, spor alanlarının olduğu çok önemli bir koridoru orada hayata geçiriyoruz." dedi.

Mogan Gölü'nde yaklaşık 3 milyon metreküplük bir dip çamuru temizlediklerini dile getiren Kurum, "Mogan Gölü etrafından çok büyük bir Millet Bahçesi projelendiriyoruz. Onu inşallah Eymir Gölü ile birleştireceğiz ve devamında o koridoru İmrahor'a kadar uzanan bir süreçte götürmek istiyoruz." diye konuştu.

Murat Kurum, projenin görsellerini de paylaşarak, "İmrahor Vadisi'ndeki Kanal  Ankara  olarak bilinen yaklaşık 193 bin metrekarelik alanın da bugün temelini atıyoruz. 2019 yılı içerisinde büyük bir kısmını tamamlarız, açarız diye düşünüyorum." açıklamasında bulundu.

Mogan Gölü'nün etrafında yapılacak Millet Bahçesi Projesi'ne ilikin detaylar veren Kurum, etrafında yürüme yolları, bisiklet yollarının bulunacağını söyleyerek, "Yaklaşık 700 bin metrekarelik bir alan bu. Bu, İngiltere Londra'daki Hyde Park'ın hemen hemen yarısı demek." dedi.

Bu bölgede açık otoparkları, dinlenme alanları, spor alanlarının olacağını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Şimdi peyzaj ve Millet Bahçesi ihale sürecini devam ettiriyoruz. Bunun devamındaki İmrahor Vadisi'ndekinin temelini bugün atıyoruz. Kalanını da 35 kilometrelik koridordaki süreci Mogan'daki süreci de bu yıl içerisinde temelini atmak suretiyle güneyde bir kere bu koridoru açmış olacağız. Yeşil bir koridor olacak. Ankara için çok önemli olacak." diye konuştu. 

- Şehrin kuzeyine de çok önemli bir hat kuruluyor

Kentin kuzeyinde de çok önemli bir hattın bulunduğunu ifade eden Bakan Kurum,  Atatürk Orman Çiftliği ile başlayan bu hatta Atatürk Kültür Merkezi olarak bilinen yaklaşık 650 bin metrekarelik alana Ankara'ya yakışacak millet bahçesi inşa edeceklerini söyledi.

Kurum, "Bu yine Hyde Park'ın yarı büyüklüğünde. Bu alanla birlikte güneydeki yaptığımız koridorun bir benzerini de kuzeyde yapacağız." diye konuştu.

Melike Hatun Camisi'nin bulunduğu mekanda bir meydan düzenlemesi yapacaklarını, oradaki tarihi yapıların da yeniden restorasyonunu yapacaklarını söyleyen Kurum, böylece kuzeyde de bir koridorun açılmış olacağını belirtti.

Bakan Murat Kurum, "Sadece AKM ve bu yapacağımız İmrahor'daki yeşil alanların millet bahçelerinin toplam maliyeti 1 milyar lirayı aşıyor ve bunlara başladık. AKM'nin de ihalesini yaptık, temelini inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle atacağız ve 2019 yılı içerisinde büyük bir sürecini de tamamlayacağız. Etaplar halinde 2020 yılında Ankaralı vatandaşlarımızın hizmetine açacağız." diye konuştu.

Kurum, bu alanda tohum merkezi, kır lokantası, bostanların, koku bahçelerinin, sağlık merkezlerinin, çocuk oyun alanlarının, müzelerin, dinlenme alanlarının bulunacağını da söyledi.

Buradaki Millet Kıraathanesi'nin Türkiye'nin en büyüklerinden biri olacağını sözlerine ekleyen Kurum, söz konusu alanda yüzlerce kitabın bulunacağını dile getirdi.

Meydanda tüm illerin geleneksel ürünlerinin sergilendiği bölümlerin de yapılacağını belirten Kurum, ayrıca tören alanının korunacağını kaydetti.

Burada yeri geldiğinde tören yapılacağını, yeri geldiğinde konser verileceğini söyleyen Kurum, "2020 yılında inşallah oraya gideceğiz ve beraber gezeceğiz." diye konuştu. 


Geri Dön