19 / 04 / 2024

Murat Ülker dedesinin Kırım'daki camisini yeniden inşa etti!

Murat Ülker dedesinin Kırım'daki camisini yeniden inşa etti!

Ülker ailesi, dedeleri Hacı İslam Efendi’nin hatırasına sahip çıktı. Aile, dedelerinin hocalık ve öğretmenlik yaptığı Kırım’ın Aluşta bölgesi, Körbek köyündeki camiyi yeniden inşa ettirdi. Selçuklu tarzı yapılan cami haziran ayında açılmıştı...





Ülker ailesi, dedeleri Hacı İslam Efendi’nin hatırasına sahip çıktı. Aile, dedelerinin hocalık ve öğretmenlik yaptığı Kırım’ın Aluşta bölgesi, Körbek köyündeki camiyi yeniden inşa ettirdi. Selçuklu tarzı yapılan cami haziran ayında açılmıştı.



Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in dedesi Hacı İslam Efendi, Kırım’da öğretmenlik ve hocalık yapmış. Karadeniz kenarındaki Aluşta bölgesi Körbek köyündeki cami aynı zamanda medreseymiş. Hacı İslam Efendi, 1929’da çocukları ile birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış. 1930’lu yılların sonunda minaresi yıkılan cami, 1990’larda kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılmış. Bir seyahatinde durumu öğrenen Yıldız holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, dedesinin hatırasına sahip çıktı. Dedesi Hacı İslam Efendi’nin hocalık ve öğretmenlik yaptığı camiyi yeniden inşa ettirdi.


Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı aracılığı ile finansmanını karşılayıp camiyi yeniden yaptırmaya karar veren Ülker’e Körbek köyündeki akrabaları da idari işlerin çözülmesine yardımcı oldu. Cami, klasik Selçuklu tarzında inşa edildi. Kündekari kapıları, ahşap minberi, mihrabı, altın varakları ve çıtakari tavanlarında  Selçuklu mimarisinden esinlenildi. Caminin iç dekorasyonunun malzemeleri Türkiye’den gitti. Çiniler Kütahya’dan özel olarak gönderildi. Caminin içindeki  Naht yazılarını ünlü hattat Hüseyin Kutlu yazdı. Mermer işçiliği Türkiye’den giden mermer ustaları tarafından yapıldı. 500 kişilik caminin giriş katında yemekhane, medrese, gasilhane de bulunuyor. Caminin projesini ve yapımını Kırım bölgesinde iş yapan Erbek İnşaat şirketi üstlendi. Bir seneden az bir sürede tamamlanan cami, 20 Haziran 2014’te açıldı ve Kırım Müftülüğü’ne teslim edildi. Açılışa Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, KTMM Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve Ayder Acimambetov da katılmıştı. Küçük cami, mimarisi ile bölgenin en güzel  örneklerinden biri.



Zaman 





Geri Dön