26 / 04 / 2024

Mustafa Bozbey: Kentsel yenileme basit bir iş değil!

Mustafa Bozbey: Kentsel yenileme basit bir iş değil!

Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, parsel bazında kentsel yenilemeye karşı olduklarını belirterek 'Ataevler'in tamamına yönelik planlama yaptık" dedi. Bozbey kentsel dönüşümle ilgili şunları söyledi!



Nilüfer Belediyesi tarafından demokrasinin yerelden yaygınlaşması için kurulan Mahalle Komiteleri, çalışmalarını sürdürüyor. 

Ataevler Mahalle Muhtarı ve Mahalle Komitesi Başkam İsmet Taşçı ile üyeler, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i Halk Evinde ziyaret etti. Ziyarette Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu da yer aldı. Ataevler Mahallesinde Nilüfer Belediyesinin yaptığı çalışmalar hakkında Başkan Bozbey'den bilgi alan Mahalle Komitesi üyeleri, taleplerini dile getirdi. 


PARSEL BAZLI DÖNÜŞÜM ZARAR VERİR

Bozbey, Ataevler Mahallesini daha yaşanabilir bir hale getirmek için çeşitli projeler hazırladıklarını kaydetti. Ataevler Mahallesi için hazırladıkları pazar yeri projesinin örnek bir proje olduğunun altını çizen Bozbey, bu projede yer alan kültür merkezi ve otopark ile mahalle halkının birçok ihtiyacının karşılanacağını belirtti. Ataevler Mahallesinde çok sayıda binanın depreme dayanıklı olmadığına dikkati çeken Başkan Bozbey, bu mahalle için düşündükleri kentsel yenileme hakkında da Mahalle Komitesi üyelerine bilgi verdi. Ataevler Mahallesinde parsel bazında kentsel yenilemenin bölgeye zarar vereceğini belirten Başkan Bozbey, nüfus artışının farklı meseleleri da beraberinde getireceğini söyledi.


YÜZDE 85'İ YENİLENECEK

Bozbey kentsel yönelime hakkında şöyle konuştu: "Yaptığımız çalışmalarda Ataevler de depreme dayanıklılık oranının çok iyi olmadığını tespit ettik ve bunu sitelerle paylaştık, çözüm tekliflerimizi sunduk. Kentsel yenileme ortaya çıkınca Ataevler Mahallesi müteahhitierin gözdesi oldu. Onlar da kentsel dönüşüm adı altında bir şeyler yapıyorlar, ancak bu tür münferit değişimlerin kesinlikle doğru olmadığını söyledik. Orada Nilüfer Belediyesi olarak bizim hazu'lamış olduğumuz, mahallenin tamamına yönelik bir planlama var. Bu planlamada mahalledeki yapıların yüzde 85'inin yenilenmesi söz konusudur. Bununla birlikte gelecek olan nüfus artışına karşılık kamusal alanın oluşturulması söz konusu. Bunları da planladık ama Büyükşehir Belediyesi bu konuda bizimle aynı düşüncede olmadığını açık açık beyan ediyor. Büyükşehir Belediyesi, "Biz veririz, ne olacaksa olsun. İsterse nüfus üçe katlasın, yarın öbür gün ister okul ihtiyacı olsun ya da olmasın bizi ilgilendirmiyor" diyor ve bu konuda çalışmasını sürdürüyor, ama mahkeme de buna 'dur' diyor." 


GELECEK İÇİN YAPMALIYIZ

Kentsel yenilemeyi gelecek için yapmak zorunda olduklarını ifade eden Başkan Bozbey, "Bugün yenileseniz de üç gün sonra ben inanıyorum ki birçok kişi oradan çekip gidecek. Oraya gelen insanların çocuklarını okutacağı okul, araçlarını park edeceği alanlar olmazsa ya da çıkıp nefes alabileceği alanları oluşturmazsanız oradaki daireyi kim alacak? Benim gördüğüm sitelerin hepsinde nüfus ikiye katlanıyor. Bugün mahallede 5 bin öğrenci varsa 10 bine çıkacak. Okul alanlarında artış yok. Kamusal alanlarda bir artış yok. O zaman kim nasıl huzurlu yaşayacak? Kentsel yenileme çok basit bir şey değil. Mahallenin alt yapısıyla birlikte yenilenmesi gerekiyor" diye konuştu. Ziyarette Başkan Bozbey e mahallenin sorunları hakkında da bilgi veren Ataevler Mahalle Komitesi üyeleri Başkan Bozbey e çiçek vererek teşekkür etti. 



Şehir Gazetesi (Bursa)


Haber Bursa Meydan'da şu şekilde yer aldı;


Yıldırım Belediyesi Başkanı İsmail Hakkı Edebali, OTOSANSİT Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında çok titiz davrandıklarının altını çizen Edebali, "Şehrin planlaması noktasında şu anda imar planlarının üçte birinin uygulama çalışmasını yapıyoruz. Yani Yıldırım ilçemizin imar düzeninin bu dönem üçte biri değişiyor. 

Yeni bir imar düzenine kavuşuyoruz. Diğer taraftan da bu imar düzeniyle beraber uygulamaya geçilecek mekânsal gelişimimiz için kentsel dönüşüm politikalarımız var. 

Kentsel dönüşüm uygulama şemamız birkaç bileşenden oluşuyor. Bunlar; mülk sahibi ve hak sahibinin nzası, uygulamacı, projenin şehrin bütününe tutarlı bir yaklaşımla yansıması için belediyenin işin içinde olmasıdır. Bir dördüncüsü de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Dolayısıyla bu dört unsur olmadan kentsel dönüşüm uygulamaları da başarılı olmaz. Gerek bizim bu güne kadar başlattığımız ve uygulayacağımız gerekse özel sektörün yapmış olduğu kentsel dönüşüm uygulamalarında bu dört unsurun hepsi var "dedi.

 

ESNAF İSTEMEDİ

Edebali, OTOSANSİT Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgi yaptığı açıklamada da, "Bu gün sizlerle bir arada olmamızın, OTOSANSİT yönetimiyle bir arada olmamızın bir gerekçesi de OTOSANSİT'le ile ilgili daha önce bir kentsel dönüşüm projesi hazırlık çalışması yapmıştık. OTOSANSİT ile ilgili bir dönüşüm olabilir mi? 

Bir kentsel tasarım geliştirilebilir mi? 

Bunlan görmek istedik. Tasarım projemizin artılarını eksilerini yönetim kurulunda tartıştık. Sonra OTOSANSİT'deki esnaflarımızla bir araya geldik ve tartıştık. En son geldiğimiz nokta, OTOSANSİT yönetimimiz bizlere dediler ki, biz bir anket yapalım. Zaten yapmış olduğunuz tasarım esnafımız tarafından biliniyor. O ankete göre hareket edelim. Bizim içinde en makul olan buydu. Anketin sonucunda OTOSANSİT esnafımız bir kentsel dönüşüm çalışmasını istemiyor. Burası bir sanayi alanı olarak kalsın diyen yüzde 95 esnafımız var. Kentsel dönüşüm çalışmasını istemediklerini belirttiler" dedi. 

Bursa Meydan


Haber Olay Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ataevler Mahalle Muhtarı ve Mahalle Komitesi Başkanı İsmet Taşçı ile üyeler, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i Halk Evi'nde bulunan makamında ziyaret etti. Bozbey'den bilgi alan Mahalle Komitesi üyeleri, taleplerini ve önerilerini dile getirdi. Ataevler Mahallesi'nde çok sayıda binanın depreme dayanıldı olmadığına dikkat çeken Başkan Bozbey, bu mahalle için düşündükleri kentsel yenileme hakkında da Mahalle Komitesi üyelerine bilgi verdi. Bozbey şöyle konuştu: "Yaptığımız çalışmalarda Ataevler'de depreme dayanıklılık oranının çok iyi olmadığım tespit ettik ve bunu sitelerle paylaştık, çözüm önerilerimizi sunduk. Nilüfer Belediyesi olarak bizim hazırlamış olduğumuz, mahallenin tamamına yönelik bir planlama var. Bu planlamada mahalledeki yapıların yüzde 85'inin yenilenmesi söz konusu. Kentsel yenileme çok basit bir şey değil. Mahallenin altyapısıyla birlikte yenilenmesi gerekiyor."


Olay Bursa


Geri Dön