26 / 04 / 2024

Nahçıvan-Iğdır-Kars Demiryolu projesiyle ilgili önerge verildi!

Nahçıvan-Iğdır-Kars Demiryolu projesiyle ilgili önerge verildi!

Nahçıvan-Iğdır-Kars Demiryolu projesi meclis gündemine taşındı. DP'li Uysal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



DP Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, Nahçıvan-Iğdır-Kars Demiryolu'na ilişkin soru önergesi hazırladı. Uysal, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

DP'li Uysal, ''Aşağıdaki sorularımın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim'' diye konuştu.

Uysal, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Genelde Ülkemiz, özelde Iğdır ilimiz Kafkasya'da doğu, batı, kuzey ve güney istikametlerinde, bölgesel ve uluslararasi stratejik ilişkiler ve coğrafik konum bakımından son derecede büyük, kapsamlı ve hassas dengelere sahiptir. Bu hususları dikkate alan partimizin 22. Dönem Milletvekili Dursun Akdemir 08.08.2005 tarih ve 7/8183-13434 sayı ile başkanlığınıza, Nahçıvan-Iğdır-Kars Demiryolu yapılması hakkında Yazılı Önerge vermişti. Bu yolun Borualan-İran ile de bağlantılı olarak planlanması önerilmişti. Bu konu ile ilgili 20.06.2005 tarih ve 28 sayılı dosya da, söz konusu bakanlığa sunulmuştu. Bakanlık, günün koşullarına göre fizibilite etüdü yaptıracağını, fizibil çıkması halinde projenin bütçe imkanları çerçevesinde, Yatırım Programlarına alınabileceği cevabını vermişti. Şimdi gelinen bu noktada; Azerbaycan işgal altındaki topraklarını, Ermenistan'ın yeni işgal saldırılarına karşın kahramanca savaşarak geri almayı başarmış, Ermenistan'ı 10 Kasım 2020 tarihinde, barış masasına oturtup kendi topraklarını geri aldığı gibi Nahçıvan'ın, Azerbaycan anakara toprağına bir koridorla bağlanma hakkını kazanmıştır (Bu başarı da, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin katkısı önemlidir). Önerdiğimiz Nahçıvan-Iğdır-Kars Demiryolu, bu şartlarda, muazzam derecede önem arz etmiştir. Bu yol, Türkiye ve Azerbaycan dahil tüm bölgeyi , demiryolu ağlarıyla tarihi İpek Yolu'na bağlanma imkanına kavuşturacak ve İpek Yolunu da Demir İpek Yolu'na dönüştürecektir. Bu sayede de, Ermenistan Türkiye Cumhuriyeti düşmanlığından vazgeçme zorunda kalacaktır.''

DP Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal'ın soruları:
1- Önerdiğimiz Nahçıvan-Iğdır-Kars Demiryolu yapılmış mıdır?

2- Yapılmışsa Borualan-İran'a bağlanmış mıdır?

3- Eğer tamamlanmamış ise hangi seviyededir? 

4- Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyetlerinin bölgede ve uluslararası düzeyde, gücüne güç ve ivme katacak bu projeyi mümkün olan en kısa sürede yapıp tamamlamayı düşünüyor musunuz? 


Geri Dön