24 / 04 / 2024

Nihat Zeybekci: Türkiye 2014'te ihracatta tarihi bir rekor kırdı!

Nihat Zeybekci: Türkiye 2014'te ihracatta tarihi bir rekor kırdı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 2 Ocak 2014'teki TİM toplantısında, 2013'ün ihracat rakamlarıyla ilgili manzaranın parlak olmadığını, aşağıya doğru birkaç yüz milyon dolarlık düşüş olan ihracat rakamlarını kamuoyuyla paylaştıklarını belirtti.



EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Yeşilköy Wow Otel'de düzenlenen "2014 İhracat ve Ekonomi Değerlendirme ve Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katıldı. Toplantıya başkanlık eden bakan Zeybekçi, 2014 yılının ihracatta rekor kırdığını belirterek ihracatın 157.8 milyar dolara ulaştığını söyledi. Zeybekçi'den önce toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2014 yılında, 12 ayın 10'unda Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. 2015'te OVP hedefi olan 173 milyar doları yakalayarak önemli bir sıçrama hedefliyoruz. Kesin ihracat rakamları, ocak ayı sonunda TÜİK tarafından açıklanacak. Aralık ayma ait birlik kaydından muaf kalemlerin de eklenmesiyle, 2014 toplam ihracatının 158 milyar doları aşacağına inanıyoruz" dedi. 


TARİHİ REKOR... 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuşmasında, bakanlığının ilk haftasında 2 Ocak 2014'teki TİM toplantısında, 2013'ün ihracat rakamlarıyla ügili manzaranın bu kadar parlak olmadığını, aşağıya doğru birkaç yüz milyon dolarlık düşüş olan ihracat rakamlarını kamuoyuyla paylaştıklarını belirterek, "İstediğimiz seviyede olmasa da bu sene mutlulukla 157.8 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla bu seneyi kapattık. 152'den 157.8 milyar dolara gelen Türkiye yüzde 3.9 - yüzde 4'lük bir ihracat artışını yakalayarak bu noktaya geldi. Tarihi bir başarı. Bir rekor" dedi. İran, Irak, Suriye, Mısır, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerin ve bu krizlerle birlikte özellikle petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen, Türkiye'nin yüzde 4 seviyesinde ihracat artışının takdire şayan olduğunu vurgulayan Zeybekci, diğer ülkelerdeki ihracat artışlarıyla ügili de bügiler verdi. Avrupa'nın istikrarlı bir büyümeye kavuşamadığını belirten Zeybekçi, ABD ekonomisinin ise Avrupa'ya kıyasla oldukça iyi bir durumda olduğunu, 3'üncü çeyrekte yakalamış olduğu yüzde 5'lik bir büyümeyle, 2015 yüı için dünyanın geri kalan kısmını da desteklemek anlamında bir motor görevini göreceğini söyledi. 


"RUSYA'DA MEVZİ KAYBETMEMEK İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYORUZ" 

Türkiye'de cari açığın oluşmasındaki en önemli etkenlerin başında enerji fiyatlarının geldiğini belirten Zeybekçi, 2015 yılında bu konuda olumlu bir süreç yaşanacağını söyledi. 2014 yılında petrol fiyatlarında yüzde 50'ye yalan bir düşüş yaşandı. 2015 yılında da Rusya ekonomisinin yüzde 5 ile 6 civarında küçüleceği, daralacağı ön görülüyor. İhracatçüarımızm, yatırımcılarımızın ve müteahhitlerimizin 2015 yılında Rusya'da mevzi kaybetmesini engellemek ve iki ülke arasındaki ticareti serbestleştirmek için de çok önemli adımlar atıyoruz. Rusya'daki krizin ülkemiz üzerindeki etküerini minimuma indirmek için önemli çalışmalar yapıyoruz" dedi. 


"HIZLI VE KALİTENİN TEK ADRESİ TÜRKİYE" 

AB ülkelerinin ithalatı toplamda yüzde 1 artırırken; Türkiye'nin AB'ye olan ihracatını yüzde ll'ler seviyesinde arttırdığını dile getiren Zeybekçi, bunun en önemli nedenlerinin başında, AB ülkelerinin stok riski almak istememesi olduğunu söyledi. Dünyada artık farklı bir tüketim alışkanlığının söz konusu olduğunu belirten Zeybekçi, "Dünyadaki gelişmiş ülkeler, ABD gibi, Avrupa Birliği gibi ithalatçı ülkeler, tüketim alışkanlıklarında ve satın alma alışkanlıklarında önemli değişikliklere gitti. Bu da şu; artık bu ülkeler stok riskine girmek istemiyor. 


Bu maliyetlere katlanmak istemiyor. Dolaysıyla Türkiye'nin yaşadığı bu olumlu büyümenin sebebi; bir serviste ve lojistikteki avantajı, iki coğrafi avantajı, üç kalitesinde de artık belirli bir noktaya gelmiş olması... Bu ülkeler artık bir haftada, iki haftada, üç haftada stok yapmadan çok hızlı bir şeküde tedarik yapmak istiyor. 

Bunun tek bir adresi var o da Türkiye" dedi. Zeybekçi; "2015, 2014'de yaşananlardan daha kötü bir yıl olmayacak. Türkiye 2015 yılında da hem büyüyerek, hem ihracatını artırarak hem de cari açığını daraltarak tedirgin ekonomiler grubundan çıkacaktır" dedi. 


Ankara Son Söz


Geri Dön