18 / 04 / 2024

Türkiye Rusya'dan petrol ithalatında rekor kırdı! Ucuza alınıp pahalı satılıyor iddiası

Türkiye Rusya'dan petrol ithalatında rekor kırdı! Ucuza alınıp pahalı satılıyor iddiası

AB ülkelerinin Rusya Ukrayna savaşından sonra Rusya'dan petrol ihracatını yüzde 90'a varan oranlarda azaltma kararı almasının ardından Rus petrolüne ilgiyi en fazla gösteren ülkelerden biri Türkiye oldu. Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği petrol son 5 ayda rekor kırdı.



Türkiye'nin Haziran ayında Rusya'dan ithal ettiği petrol 5 milyar doları aşarak rekor kırdı. Rusya'dan petrol ithal eden ülkeler arasında Türkiye ilk sırayı aldı. Rusya AB'nin petrolüne ambargo koymasından fiyatlarda indirim yaparak piyasaya satışa çıkarmışken ucuz petrolü en çok talep eden ülkelerin başında Türkiye geldi.

Türkiye indirimli indirimli fiyattan aldığı ham petrolün işlenmiş ürünleri benzin mazot ve LPG'yi ise tüketiciye indirimli fiyattan satmıyor..

Haziranda Türkiye'nin petrol ithalatı 31,6 milyar dolarla rekor kırarken, bir rekor da Rusya'dan ithal edilen petrol rakamlarında görüldü.

Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı Ticaret Bakanlığı verilerine göre; haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 118,3 oranında artışla 5 milyar 66 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

2022 yılın ilk altı ayında Rusya'dan yapılan petrol ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119,5 artışla 27,7 milyar dolara çıktı.

Türkiye'nin ilk altı aydaki toplam petrol ithalatı yıllık yüzde 40,6 oranında artış gösterdi ve  177,2 milyar dolara yükseldi. Petrol ithalatında toplam Rusya'nın payı yüzde 15,6 oldu.

ABD'nin başını çektiği NATO üyesi ve NATO müttefiki ülkelerin uyguladığı sert yaptırımlara Türkiye katılmamıştı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön