19 / 04 / 2024

Noterler gayrimenkul satışlarına talip oldu!

Noterler gayrimenkul satışlarına talip oldu!

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, noterler olarak gayrimenkul işlemlerini yapmak istediklerini söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde noterlerin bu işlemi yapabildiğine dikkat çeken Tutar, bu konuda taslaklarını meclise sunacaklarını ifade etti..




Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle düzenlenen ‘Avrupa Birliği’nde Noterlik Konferansı’ ilk defa Türkiye’de yapılıyor. Avrupa Birliği(AB) noterlik sistemi, yargı yükünün azaltılması gibi konuların konuşulacağı konferans, iki gün sürecek. 


Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, AB Noterler Genel Kurulu kapsamında, AB üyesi ülkelerle beraber ilk defa konferans düzenlediklerini ifade etti. Genel Kurula, 22 AB üyesi ülke dışında gözlemci olarak katıldıklarını ifade eden Tutar, “Ülkemizin, AB’ye giriş müzakereleri devam ettiği için, gözlemci üye olarak kabul edildik. Ama bu bir eksiklik değil. Sadece görüşmelerde oy kullanamıyoruz. Gerekli rapor ve görüşlerimizi veriyoruz. Bu bizim için hem mesleki olarak hem de ülkemiz için de bir ilk.” dedi. 


Konferansta değişim projeleri ve yasa değişikliklerinin tartışılacağını aktaran Tutar, şöyle devam etti: “Çalışma grubumuzla Avrupalı meslektaşlarımızı dinleyeceğiz. Onların noterlik sistemleri hakkında bilgiler alacağız. Bu bilgileri, çalışma grubumuzla değerlendireceğiz ve bu tasarı haline getirilecek. Bu meclise sunulacak.” 


Avrupalı meslektaşlarıyla yaptıkları ortak konferanstan en büyük beklentilerinin gayrimenkul işlemleri olduğuna dikkat çeken Tutar, “Tüm Avrupa ülkelerinde noterliklerin etkin olduğu gayrimenkule ilişkin işlemleri biz de yapıyor hale gelmek istiyoruz. Burada beklediğimiz en önemli sonuç bu konuda atılacak adımdır. Avrupalı meslektaşlarımız bu konuyla ilgili bildiklerini anlatacaklar. Bütün paydaş kurumlarımızla dinleyeceğiz. Sadece gayrimenkul değil, önleyici yargıda noterlerin rolü anlatılacak. Resmi senette noterlerin görevi ve rolü anlatılacak.” şeklinde konuştu. 


NOTERLİ İŞLEM, İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARINI 3 KATINA ÇIKARDI


Konferansa katılan Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak da, noterlerin yapmış olduğu işlemlerden bahsetti. Noterlerin ikinci el araç satış işlemlerini yaptığını belirten Kaynak, “Eskiye oranla 3 katına çıkan bu satış, vatandaşımız açısından da sistemimiz açısından da, kayıt dışı işlemlerin kayıt altına alındığını gösteren önemli bir veri oldu.” dedi. Ekim 2011’den itibaren noterlerin mirasçılık işlemlerini de yapabildiğini hatırlatan Kaynak, “Kanunda, istisnalar dışında dileyen vatandaşlarımız, kimlik paylaşım sisteminde elektronik olarak yapılan sorgulamalar neticesinde çok kısa bir sürede alabilmektedir.” diye konuştu. Kaynak, geçmiş yıllarda başlamış olan ve belirli aşamaya gelen yeni noterlik kanunu çalışmaları da aynı zamanda Bakanlık nezdinde devam ettiğini aktardı. 


Zaman


Geri Dön