28 / 03 / 2024

O ilçedeki dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

O ilçedeki dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesiyle 5 milyar TL’lik bedelle Fikirtepe’de 4 yıl içinde 15 bin yeni konut inşa edilecek. Yeni konutların, Fikirtepe ve Anadolu Yakası’nda fiyat artışlarını frenleyeceği öngörülüyor. 



Birçok firma için acı tecrübelerin yaşandığı Fikirtepe’de dönüşümün bitirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık 3 ila 4 yıl içinde bölgede 15 bin konut inşa edecek. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; 2021’in Şubat-Mart döneminde inşaatlara başlanması planlanırken, yeni durumla beraber bölgedeki konut stoku da yüzde 362 oranında artmış olacak. Fikirtepe’de yapılacak konutlarla beraber, 60 bin kişilik yeni nüfusun bölgeye gelmesi tahmin ediliyor. Bu durumun ise hem bölgede hem de Anadolu Yakası’ndaki gayrimenkullerin kiralık ve satılık fiyatlarını frenlemesi bekleniyor. 

O ilçedeki dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Ulaşım akslarının merkezinde

Fikirtepe’nin merkezi konumda, ana ulaşım akslarının, karayolu ve raylı sistemlerin merkezinde bulunduğunu dile getiren Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği(GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, bu sebeple birçok şirketi kendisine çektiğini ifade etti. “Ancak Fikirtepe’de proje geliştiren firmalar, satışlarını ya oldukça uzun sürelerde tamamlayabildiler ya da hâlâ satış yapmaya çalışıyorlar. Diğer bir deyişle, Fikirtepe, birçok gayrimenkulcü için ‘acı tecrübe’ oldu” diyen Özcan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecine,  TOKİ  ve Emlak Konut GYO eliyle dahil olması, yeni bir oyun planı ve kuralları olacağını gösteriyor. Sürecin tek merkezden, belli bir planlama ve denge politikasıyla yürütüleceği anlaşılıyor” şeklinde konuştu. 

Türkiye’de her yıl minimum 800 bin yeni konut inşaatına ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çeken Özcan, İstanbul özelinde de kiraların, konut satış fiyatlarının belli bir seviyede tutulabilmesi için Fikirtepe gibi bölgelerdeki atıl durumdaki arsaların değerlendirilmesi, şehrin mekânsal ihtiyaçlarının giderilmesi için zorunlu olduğunu belirtti. Özcan, bu açıdan Fikirtepe’de tekrar inşaat faaliyetinin başlamasının, Anadolu Yakası’nda konut fiyatlarını, kiralarını düşürmese bile fiyatların, kiraların en azından belli bir seviyede tutulmasına fayda sağlayacağını öngörüyor.

O ilçedeki dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Fikirtepe sınırlarını pozitif etkileyecek

Gaboras yetkililerine göre, yaklaşık 4 bin adet civarında konutun olduğu Fikirtepe’de, bakanlık 5 milyar TL’lik yatırımla 15 bin yeni konut inşa edecek. Böylece bölgedeki nüfus 11 bin 424’ten 60 bin kişi civarına çıkacak ve mevcut konut stokunda da yüzde 362 oranında artış gösterecek. Yetkililer ayrıca, eski yapıların tamamına yönelik dönüşümün bitirilmesiyle, Fikirtepe’nin çevre bölgelerini pozitif etkilemesinin de mümkün olabileceğini de dile getiriyor.

O ilçedeki dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkileyecek?

10 bin konut satışa çıkacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın devreye girmesiyle Fikirtepe’de yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik inşaat yapılacağına vurgu yapan İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman ise, “Bölgede yaklaşık 15 bin yeni konut üretilecek. Konutların önemli bir kısmına önceki maliklerin yerleşeceğini düşünürsek satışa veya kiralamaya sunulacak konutların 10 bin adet civarında olabileceğini tahmin ediyoruz. Fikirtepe’de yeni konutların piyasaya çıkmasının 2-3 yıllık bir zaman dilimine yayılacağını tahmin ediyoruz. Bu varsayımlar altında Fikirtepe’nin yıllık konut arzına katkısı 3-4 bin adet civarında olabilecek” dedi. İstanbul genelinde yılda 100-110 bin yeni konut satıldığını dikkate aldığımızda Fikirtepe kaynaklı konut arzının bölgede ve Anadolu Yakasında konut fiyatları üzerinde sınırlı bir etkisi olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Konut tasarımı ve mimarisinde Kovid-19 değişimi!

İstanbul'da 300 bin konut acilen dönüşmeli!

Hedef: Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm!

25 milyar liralık dev dönüşüm başlıyor!


Geri Dön