27 / 04 / 2024

Ofis pazarı COVID-19'un etkisinde geçti!

Ofis pazarı COVID-19'un etkisinde geçti!

İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2. Çeyrek 2020 raporu yayınlandı. Rapore göre, ofis kullanıcılarının büyük kısmı yarı zamanlı fiziken ofisten çalışmayı ve buna bağlı olarak ofis alanlarının optimizasyonunu değerlendirmeye başladı.



2020 ikinci çeyrek dönemi, tüm Dünya’da yayılan COVID-19 virüsüne bağlı ilan edilen Pandemi ve buna yönelik alınan önlemlerin gölgesinde geçti. Birçok sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de durağanlık gözlendi. Salgının etkileri sürse de, salgın öncesi yer arayışı sürecinde olan ve bu arayış sürecinde sona yaklaşan kullanıcıların bazıları kiralamalarını gerçekleştirdi. Ayrıca, bazı kullanıcıların Pandemi etkisiyle kulelerden yatay ofislere ivedilikle geçiş yaptığı gözlendi.

Pandemi sürecini kapsayan 2020 ikinci çeyrek döneminde PROPIN aracılığıyla, Mérieux NutriSciences, UPS ve Integra Sigorta kiralama işlemlerini tamamlandı. Bu kiralamalar, İstanbul Ofis Pazarı’nda Pandemi sürecinde gerçekleşen en büyük alanlı kiralamalar olarak kaydedildi.

Ofis stokunun büyüme hızındaki yavaşlama 2020 ikinci çeyrekte devam etti. Havaalanı Bölgesi’nde açılan bir ofis binası dışında İstanbul’daki ofis stokunda büyüme gözlenmedi. 2020 ikinci çeyrek sonunda erişilen ofis büyüklüğüne göre stok payları; MİA yüzde 34, MİA Dışı-Avrupa yüzde 18, MİA Dışı-Asya yüzde 23 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri [Kağıthane, Bomonti-Piyalepaşa, Kartal-Maltepe, Batı Ataşehir] yüzde 25 oldu. Durağan geçen 2020 ikinci çeyrekte, A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranının ağırlıklı olarak bir önceki çeyrek dönemdeki seviyesinde olduğu belirlendi. Öte yandan Levent’teki boşluk oranı yüzde 38,2’ye, Maslak’takiyse yüzde 24,5’e yükseldi. 2020 ikinci çeyrekte İstanbul’daki A sınıfı kira ortalamaları önceki çeyreklere benzer şekilde düşme eğilimini sürdürdü.

MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması, 2020 ikinci çeyrek sonunda 17,1 ABD Doları /metrekare /ay oldu. Son dört çeyrek boyunca MİA kira ortalamasında gerçekleşen düşüşün yüzde 11 oranında olduğu hesaplandı.
1 Haziran 2020 itibariyle kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasıyla, şirketler kademeli olarak ofislerine dönmeye başladı. Ancak, yaşanan Pandemi süreci ofis kullanıcılarına yeni bir perspektif kazandırdı. Şirketlerin büyük kısmı yarı zamanlı fiziken ofisten çalışmayı ve buna bağlı olarak ofis alanlarının optimizasyonunu değerlendirmeye başladı. Yüksek katlı binalarda yer alan kullanıcıların, yatay binalara yönelmeye başladığı görüldü. Bahçe, teras ve balkonu olan ofis binalarına olan talep yükseldi. Kullanıcı ihtiyaçlarının netleşmesi sonrası, mal sahiplerinin kullanıcılar karşısındaki tutumlarının İstanbul Ofis Pazarı’nın gelecek altı ayına yön vereceğini öngörüyoruz.

İstanbul’da ofis binalarının yoğunlaştığı on iki ofis bölgesi bulunuyor. Rapor kapsamında, ofis bölgeleri lokasyon ve kullanıcı profilleri dikkate alınarak oluşturulmuştur.

İstanbul’un MİA’sı, Barbaros Bulvarı’ndan başlayarak, Büyükdere Caddesi boyunca devam eder ve Maslak’la son bulur. MİA olarak tanımlanan bu aks; Levent, Etiler, Maslak, Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe ve Beşiktaş-Balmumcu bölgelerini kapsar. Bu alanlar dışında kalan ofis bölgeleri, MİA Dışı olarak tanımlanmaktadır.

İstanbul’un coğrafi yapısından da kaynaklanan nedenlerle MİA Dışı bölgeler, Asya ve Avrupa olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır. Bu doğrultuda MİA Dışı-Avrupa; Taksim-Nişantaşı, Şişli-Fulya-Otim ve Havaalanı bölgelerini kapsar. MİA Dışı-Asya ise; Kozyatağı, Altunizade, Kavacık ve Ümraniye bölgelerinden oluşmaktadır.

Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri, hem Asya hem de Avrupa Yakası’nda yer almaktadır. MİA Dışı-Avrupa’da Kağıthane ve Bomonti-Piyalepaşa bölgeleri bulunurken, MİA Dışı-Asya’da Kartal-Maltepe ve Batı Ataşehir bölgeleri yer almaktadır.

BÖLGE KATEGORİLERİNE GÖRE A SINIFI OFİS STOKU DAĞILIMI

İstanbul Ofis Pazarı’ndaki 2020 ikinci çeyrek dönemine ait Bölge Kategorilerine Göre A Sınıfı Ofis Stoku Dağılımı’na Grafik 2’de yer verilmiştir. MİA [Levent, Etiler, Maslak, Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe, Beşiktaş-Balmumcu]: 2020 birinci çeyrek dönemde MİA’nın stok payı yüzde 34 olarak hesaplandı.

MİA Dışı-Avrupa [Taksim-Nişantaşı, Şişli-Fulya-Otim, Havaalanı]: Havaalanı Bölgesi A sınıfı ofis stokunda 2020 ikinci çeyrek dönemde büyüme gözlendi. Bu dönemde MİA Dışı-Avrupa’nın stok payı yüzde 18 seviyesindeydi. MİA Dışı-Asya [Kozyatağı, Altunizade, Kavacık, Ümraniye]: MİA DışıAsya’nın stok payı 2020 ikinci çeyrekte yüzde 23 olarak belirlendi.

Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri [Kağıthane, Bomonti-Piyalepaşa, MaltepeKartal, Batı Ataşehir]: Geçtiğimiz yıllarda hızla büyüyen Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri’nde 2020 ikinci çeyrek dönem sakin geçti, stoka eklenen yeni ofis projesi olmadı. 2020 ikinci çeyrek dönemde Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri’nin stok payı yüzde 25 olarak tespit edildi.

BÖLGELERE GÖRE A SINIFI OFİS STOKU DAĞILIMI

İstanbul Ofis Pazarı’nda, COVID-19 Salgını’na bağlı olarak yoğun kısıtlamaların ağırlıkla hissedildiği 2020 ikinci çeyrek dönem boyunca stok büyümesi gözlemlenmedi. Pandemi sonrası normalleşme sürecine girilmiş olsa bile, yeni ofis inşaatlarının tamamlanma tarihlerinde ertelemeler beklenmektedir.

Havaalanı Bölgesi, 2020 ikinci çeyrekte A sınıfı ofis alanında büyüme gözlenen tek bölge oldu. Bu büyümenin sonucunda Havaalanı Bölgesi’ndeki A sınıfı toplam ofis alanı 890.000 metrekarenin üzerine çıktı. 2020 ikinci çeyrek dönem sonunda ulaşılan alan büyüklüğüne göre; Havaalanı Bölgesi, İstanbul Ofis Pazarı’ndaki en büyük alanlı ofis bölge olma özelliğini korudu. Havaalanı Bölgesi’ni 760.000 metrekare ofis alanıyla, MİA’da bulunan Maslak izlemektedir. Pazar’daki en büyük üçüncü ofis stokuna sahip bölge, yaklaşık 690.000 metrekare ofis alanıyla, Levent’tir.

BÖLGE KATEGORİLERİNE GÖRE BOŞLUK ORANLARI 

MİA’daki A sınıfı ofis binalarının boşluk oranı yüzde 30,7; B sınıfı ofis binalarının boşluk oranı yüzde 20,2 seviyesindeydi. 

MİA Dışı-Avrupa’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 24,4; B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 25,2 olarak belirlendi.

MİA Dışı-Asya’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 21,4; B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 17,2 oldu.

BÖLGELERE GÖRE BOŞLUK ORANLARI

2020 ikinci çeyrek dönem COVID-19 Salgını’nın etkisinde geçti. Birçok sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de durağanlık gözlendi. Diğer yandan, salgın öncesi yer arayışı sürecinde olup ve bu arayış sürecinde sona yaklaşan kullanıcıların bazıları kiralama işlemlerini gerçekleştirdi. 1 Haziran 2020 itibariyle kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasıyla, Pazar yeni bir dinamik kazandı. Ofis kullanıcılarının büyük kısmı yarı zamanlı fiziken ofisten çalışmayı ve buna bağlı olarak ofis alanlarının optimizasyonunu değerlendirmeye başladı.

Levent A sınıfı ofis binalarında Pandemi sürecinde de kiralama işlemleri gerçekleşti. İşlem gerçekleştiren kullanıcıların, Levent’teki eski nesil binalardan ağırlıkla bölge içinde yeni nesil ofis binalarına geçtiği görüldü. Gerçekleşen işlemlerin sonucunda Levent A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 38,2’ye yükseldi.

2020 ikinci çeyrek dönemde, Etiler’de de yeni kiralama işlemi tamamlandı. Integra Broker, Le Meridien’de 1.241 metrekare büyüklüğünde bir ofis alanı kiraladı. PROPIN’in aracılığıyla gerçekleşen bu kiralama, Etiler ve İstanbul genelinde Pandemi sürecinde tamamlanan en dikkat çekici işlemlerden biri oldu.

Bölgeden taşınan şirketlerle kiralama işlemleri birbirini dengeledi. 2020 ikinci çeyrek dönemde Etiler A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 10,2 olarak bir önceki çeyrekteki seviyesini korudu.

Maslak A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2020 ikinci çeyrekte yüzde 24,5’e yükseldi. Bölge içinde yer değiştiren şirketlere ek olarak, bölge dışına taşınan şirketler olduğu belirlendi. Özellikle orta ölçekli ofis alanları kullanan şirketlerin Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri’ne taşınmaları Maslak A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranının yükselmesinde etkili oldu.

2020 ikinci çeyrek dönemde Havaalanı A sınıfı ofis stoku büyüdü. Buna rağmen, bölgedeki nitelikli ofis binalarında gerçekleşen işlemler dolayısıyla, boşluk oranı hızla yükselmedi. Havaalanı Bölgesi A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 22,4 olarak bir önceki çeyrekteki seviyesiyle paralellik gösterdi.

Kozyatağı A sınıfı ofis binalarında 2020 ikinci çeyrek diğer birçok bölgeye göre daha hareketli geçti. Özellikle küçük ölçekli ofis alanlarında taşınma ve kiralama işlemleri olduğu belirlendi. Kozyatağı A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 24,7 olarak hesaplandı.

2020 ikinci çeyrekte Kavacık A sınıfı binalarının boşluk oranı yüzde 12,1’e geriledi. Bir önceki çeyrek döneme göre boşluk oranlarının gerilemesinde, başka bölgelerden Kavacık’a taşınan şirketler rol oynadı. 

A SINIFI BİNALARDAKİ BOŞLUK ORANLARI DEĞİŞİMİ

MİA A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranının 2019 üçüncü çeyrekle 2020 ikinci çeyrek arasındaki dönemin sonunda düştüğü belirlendi. MİA A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2019 üçüncü çeyrekte, Levent’teki stok artışına bağlı olarak yüzde 33,7 seviyesindeydi. Takip eden çeyreklerde, boşluk oranı düşüş eğilimine girdi. 2020 birinci çeyrekte yüzde 29,9 seviyesine geriledi. Diğer bölgelere taşınan firmaların etkisiyle, MİA A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2020 ikinci çeyrekte yüzde 30,7’ye yükseldi.

MİA Dışı-Avrupa’daki A sınıfı ofis binalarının boşluk oranı son dört dönem boyunca yükseliş yönünde hareket etti. MİA Dışı-Avrupa A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2019 üçüncü çeyrekte yüzde 22,4 olarak belirlendi. MİA Dışı-Avrupa A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2019 yılı dördüncü çeyrekte yüzde 24,2 oldu. Boşluk oranı, 2020 yılının ilk iki çeyrek döneminde 2019 dördüncü çeyrekteki seviyesini korudu. MİA Dışı-Avrupa A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2020 ikinci çeyrekte yüzde 24,4 olarak tespit edildi.

2019 üçüncü çeyrekle 2020 ikinci çeyrek arasındaki dönemde MİA Dışı-Asya A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı düşüş eğilimi gösterdi. 2019 üçüncü çeyrekte yüzde 23,5 olarak tespit edilen boşluk oranı, dört çeyrek sonunda yüzde 9 oranında düştü. MİA Dışı-Asya A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranının 2020 ikinci çeyrekte yüzde 21,4’ya gerilediği belirlendi. 

B SINIFI BİNALARDAKİ BOŞLUK ORANLARI DEĞİŞİMİ

2019 üçüncü çeyrekle 2020 ikinci çeyrek arasındaki dönem arasında, MİA B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranının yükseldiği görüldü. 2019 üçüncü çeyrekte yüzde 16,9 seviyesinde olan boşluk oranı, dördüncü çeyrekte yüzde 16,0’ya geriledi. 2020 yılı başında yükselen MİA B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı, ikinci çeyrekte bir önceki çeyrekteki seviyesini koruyarak yüzde 20,2 olarak tespit edildi.

MİA Dışı-Avrupa’da B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı son dört çeyrek dönemi yüzde 25-26,5 bandında geçirdi. 2019 üçüncü çeyrekte boşluk oranının yüzde 25,7 seviyesinde olduğu gözlendi. MİA Dışı-Avrupa B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2019 dördüncü çeyrekte yüzde 26,4’e yükselirken, sonraki çeyreklerde düştü. 2020 yılı başında yüzde 25,2’ye gerileyen boşluk oranının, 2020 ikinci çeyrekte bu seviyesinde sabit olduğu kaydedildi.

MİA Dışı-Asya B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2019 üçüncü çeyrekle 2020 ikinci çeyrek arasındaki dönemde aşağı yönlü hareket etti. Boşluk oranı 2019 üçüncü çeyrekte yüzde 19,3 olarak tespit edildi. 2019 dördüncü çeyrekte yüzde 18,5’e gerileyen MİA Dışı-Asya B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı, 2020 yılında düşüşünü sürdürdü. 2020 ikinci çeyrekte yüzde 17,2 olarak kaydedilen boşluk oranının son dört çeyrek sonunda yüzde 11 oranında düştüğü belirlendi.

BÖLGE KATEGORİLERİNE GÖRE KİRA ORTALAMALARI 

MİA’daki A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 17,1 ABD Doları /metrekare / ay ve B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 8,3 ABD Doları /metrekare /ay seviyesindeydi.

MİA Dışı-Avrupa’da A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 10,9 ABD Doları /metrekare /ay; B sınıfı ofis binalarında kira ortalaması 7,6 ABD Doları /metrekare /ay olarak hesaplandı. MİA Dışı-Asya’daki kira ortalaması A sınıfı ofis binalarında 12,8 ABD Doları /metrekare /ay; B sınıfı ofis binalarında 7,3 ABD Doları /metrekare /ay oldu.

BÖLGELERE GÖRE KİRA ORTALAMALARI

2020 ikinci çeyrek dönem kira ortalamaları grafiklerinde COVID-19 etkisinden ziyade, Türk Lirası’nın döviz karşında değer kaybından kaynaklanan düşüşünün etkileri görülmektedir.

Levent A sınıfı ofis binalarının Türk Lirası olarak açıklanan liste rakamlarında, bölge genelinde indirim gözlenmedi. Levent’in kira ortalamasından daha yüksek kira rakamlarına sahip bazı A sınıfı ofis alanlarındaki kullanıcıların alanlarını boşalttığı ve bu alanların kiralık olarak yeniden pazara katıldığı görüldü. Bu gelişmelerin sonucunda Levent A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 20,7 ABD Doları /metrekare /ay olarak hesaplandı.

Maslak’ta, 2020 ikinci çeyrek dönemde arza katılan bazı ofis alanları için talep edilen kira rakamlarının, bölge ortalamasının üzerinde olduğu tespit edildi. Diğer yandan, artan rekabetle birlikte liste fiyatlarında indirim yapılan ofis binaları olduğu görüldü. 2020 ikinci çeyrek dönemde Maslak A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 13,5 ABD Doları /metrekare / ay olarak kaydedildi. 

Beşiktaş-Balmumcu’da kira indiriminin yapıldığı ofis binaları belirlendi. Bu indirimler sonrasında Beşiktaş-Balmumcu A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 21,4 ABD Doları /metrekare /ay’a geriledi. Taksim-Nişantaşı A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 18,8 ABD Doları /metrekare /ay olarak hesaplandı. Bölgede hali hazırda kiralık olan ofis binalarının ağırlıklı olarak liste fiyatlarını döviz olarak açıklamaları nedeniyle, bölge kira ortalamasının dövizin yükselmesinden etkilenmediği ve bir önceki çeyrek seviyesini koruduğu görüldü. 2020 ikinci çeyrek dönemi Altunizade A sınıfı ofis binalarında durağan geçti. Bölgedeki bazı ofis binalarında Türk Lirası üzerinden kira indirimleri yapıldığı belirlendi. Altunizade A sınıf ofis binalarındaki kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 15,5 ABD Doları /metrekare /ay olarak gözlendi.

Kavacık’ta 2020 ikinci çeyrek dönemde bölge ortalamasının altında liste fiyatlı ofis alanlarının kiralanmasıyla, Türk Lirası’nın değer kaybından kaynaklanan düşüşün dengelendiği görüldü. Bu dengelenmenin sonucu olarak, Kavacık A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte, 12,3 ABD Doları /metrekare /ay olarak bir önceki çeyrek seviyesini korudu.

İSTANBUL BÖLGELERE GÖRE TALEP EDİLEN “EN YÜKSEK KİRA” LİSTE RAKAMLARI

2020 ikinci çeyrek dönemde, İstanbul Ofis Pazarı’nda A sınıfı ofis binalarındaki en yüksek kiranın MİA’da yer alan Levent, Maslak ve Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe’de talep edildiği belirlendi. 2020 ikinci çeyrekte talep edilen en yüksek kira rakamının 30 ABD Doları /metrekare /ay (yaklaşık 202 TL /metrekare /ay) olduğu tespit edildi. Levent ve Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe bölgelerindeki kira rakamlarının bir önceki çeyrekteki seviyesini korurken, Maslak’taki en yüksek kira rakamının 2 ABD Doları yükseldiği kaydedildi.

Maslak dışında MİA’da yer alan diğer bölgelerdeki en yüksek kira rakamlarının 2020 ikinci çeyrekte, geçen çeyrekteki seviyede sabit olduğu görüldü.

2020 ikinci çeyrek dönemde MİA Dışı-Avrupa’da en yüksek kira rakamı 23 ABD Doları /metrekare /ay (yaklaşık 155 TL /metrekare /ay) olarak TaksimNişantaşı’nda talep edildi. MİA Dışı-Avrupa’daki bölgelerde talep edilen en yüksek kira rakamlarının bir önceki çeyrekteki seviyelerini koruduğu kaydedildi.

MİA Dışı-Asya’da 2020 ikinci çeyrekte talep edilen en yüksek kira rakamının 23 ABD Doları /metrekare /ay (yaklaşık 155 TL /metrekare /ay) olduğu belirlendi. Kozyatağı, 2020 ikinci çeyrek dönemde MİA Dışı-Asya’da en yüksek kira talep edilen bölge oldu. En yüksek kira rakamının Ümraniye’de 1 ABD Doları düşerken, MİA Dışı-Asya’daki diğer bölgelerde bir önceki çeyrek seviyesinde durağan olduğu görüldü.

A SINIFI BİNALARDAKİ KİRA ORTALAMA DEĞİŞİMİ

MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2019 üçüncü çeyrekle 2020 ikinci çeyrek arasındaki dönemde düşüş yönünde hareket etti. 2019 üçüncü çeyrekte kira ortalaması 19,3 ABD Doları /metrekare/ay olarak hesaplandı. MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 17,1 ABD Doları/metrekare/ay kadar düştü. Son dört dönem sonunda kira ortalamasının yüzde 11’in üzerinde düşüşünde, yapılan kira indirimlerine ek olarak Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybetmesi de etkili oldu.

Son dört çeyrek dönem boyunca MİA Dışı-Avrupa A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması sabit seyirden düşüşe geçti. 2019 üçüncü çeyrekte 12,4 ABD Doları /metrekare /ay seviyesindeyken 2020 birinci çeyrekte 12,2 ABD Doları/metrekare /ay oldu. MİA Dışı-Avrupa A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 10,9 ABD Doları /metrekare /ay‘a geriledi.

MİA Dışı-Asya A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 2019 yılının son iki çeyreğinde daha durağanken, 2020 yılının ilk iki çeyreğinde aşağı yönlü seyretti. 2019 üçüncü çeyrekte 14,4 ABD Doları /metrekare /ay olan MİA Dışı-Asya A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması, yılı benzer bir seviyede kapattı. MİA Dışı-Asya A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması, 2020 yılında düşerken ikinci çeyrekte 12,8 ABD Doları /metrekare /ay olarak hesaplandı.

B SINIFI BİNALARDAKİ KİRA ORTALAMA DEĞİŞİMİ

MİA’daki B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması, 2019 üçüncü çeyrekle 2020 ikinci çeyrek arasındaki dönemi dalgalı bir seyirde geçirdi. 2019 üçüncü çeyrekte 8,1 ABD Doları /metrekare /ay olan kira ortalaması takip eden iki çeyrekte 8,7 ABD Doları /metrekare /ay seviyesindeydi. MİA B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 8,3 ABD Doları /metrekare /ay’a geriledi ve 2019 üçüncü çeyrekteki seviyesinde kaydedildi.

MİA Dışı-Avrupa B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının son dört çeyrek sonunda düştüğü belirlendi. 2019 yılının son iki çeyrek döneminde kira ortalaması 8,8 ABD Doları /metrekare /ay seviyesindeydi. 2020 birinci çeyrekte 7,6 ABD Doları /metrekare /ay’a düşen olan kira ortalaması, 2020 ikinci çeyrekte bu seviyesini korudu.

2019 üçüncü çeyrekle 2020 ikinci çeyrek arasındaki dönem boyunca MİA Dışı-Asya B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması durağan bir eğilimdeydi. Kira ortalaması 2019 üçüncü çeyrek dönemde 7,5 ABD Doları /metrekare /ay olarak belirlendi. MİA Dışı-Asya’da B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 7,3 ABD Doları /metrekare / ay oldu.

İstanbul'da A sınıfı ofis arzı 5.08 milyon metrekareye yükseldi!

Ofis talepleri Kağıthane ve Bomonti hattına kaydı!


Geri Dön