26 / 04 / 2024

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay'dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay'dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışı ile ilgili bir son dakika gelişmesini kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun o yazısı...



Normal koşullarda ruhsat ve tapuda işyeri – ofis – dükkan olarak kayıtlı taşınmazların konut olarak satışının yapılmamasının gerektiğini vurgulayan Abdullah Tolu, geçmiş dönemlerde böyle bir şey yaşandığını ve bunun Maliye'nin görüş değiştirmesiyle başladığını aktardı.

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

KDV’nin yürürlüğe alındığı 1985'ten itibaren konut ve işyeri satışlarına uygulanacak KDV oranları, ruhsat ve tapu kayıtları esas alınarak tespit ediliyor, net alanı 150 metrekareye kadar olan konut satışlarında yüzde 1-8, net alanı 150 metrekareden fazla konutlar ile işyeri – ofis – dükkan satışlarında ise yüzde 18 KDV hesaplanıyordu. Fakat Maliye 2011'de yayınladığı bir Sirküler ile ezber bozan bir görüş değişikliğine gitti. Bu değişiklikle, taşınmazlarda KDV oranının, yapı ruhsatı ile tapu kayıtlarında ne şekilde gösterildiğinden çok, fiilen ne amaçla kullanıldığı/kullanılacağı hususuna bakılarak tespit edilmesi gerektiği belirtildi. 

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

Görüş değişikliği ofisin konut olarak satılmasına neden oldu!

Bu görüş değişiklikliğiyle beraber, yapı ruhsatı veya tapuda işyeri, ofis, dükkan, büro olarak yer alan ve net alanı 150 metrekareyi aşmayan gayrimenkullerin konut olarak kullanılması için satılması durumunda, bu satışların indirimli oranda (yüzde 1, 8) KDV’ye tabi tutulması  ve bu satışlar sebebiyle yüklenilip indirim konusu yapılamayan KDV’lerin nakden veya mahsuben iade olarak talep edilmesi sonucunu ortaya çıkardı. 

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

"Maliye, yaptığı hatanın farkına vararak, 2014 yılının sonlarına doğru bu görüşünden vazgeçerek, tekrar doğru olan ilk görüş ve uygulamasına geri döndü, taşınmaz satışlarında KDV oranının tapu ve ruhsat kayıtları esas alınarak tespit edileceğini açıkladı" diyen Abdullah Tolu, uygulamanın hala bu görüş kapsamında sürdürüldüğünü aktardı. 

Konuyla ilgili açıklamasını, "Maliye, 2011 – 2014 zaman aralığında verdiği özelgeleri esas alarak ruhsat veya tapuda iş yeri – ofis şeklinde görünen gayrimenkulleri konut olarak satan ve yanlış KDV oranı uygulayan mükellefler adına eksik tahakkuk ettirdikleri KDV’ler sebebiyle, cezalı tarhiyatlar yaptı, bu kapsamda KDV iadesi alan mükelleflerden de, iade tutarlarını haksız iade kapsamında cezalı olarak geri istedi" ifadlerini kullanarak sürdüren Tolu, mükelleflerin olayı yargıya taşıdığını belirtti. 

Vergi Mahkemeleri tarafından bu konuda Maliye haklı bulunurken; gerekçe olarak "taşınmaz teslimlerinde esas alınması gereken kıstasın, inşaat ruhsatı ve tapu  kayıtlarının esas alınması gerektiği,  kişilerin hangi amaçla sattıkları veya alanların hangi amaçla kullandıklarının uygulanacak KDV oranı açısından bir önem taşımadığı, alıcıların kullanım tercihlerinin önemli olmadığı, aksi halde, bağımsız bölümlerin hukuki nitelendirilmesinin kullanıcıların tercihine bırakılmış olacağı, bunun da vergilendirme tekniğine aykırı bir durum oluşturacağı" gözterildi. 

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

Danıştay tarafından yaşanan uzun bir sürecin ardından bu soruna nokta koyuldu. Danıştay’ın vergi davalarına bakan iki dairesi (4 ve 9. Daireler) aynı yönde iki karar alırken; ofisi konut olarak satanların ümitleri de tükenmiş oldu. Peki Danıştay konuyla ilgili hangi kararı aldı? 

"Danıştay 4. Dairesi, satışı yapılan taşınmazın iş yeri mi yoksa konut mu olduğuna tapu kayıtları esas alınarak karar verilmesi ve KDV oranının da buna göre belirlenmesi gerektiğine hükmetti" diyen Abdollah Tolu, Danıştay 9. Dairesi'nin de konuyla ilgili benzer bir karar verdiğini belirterek ruhsatta ve tapuda ofis olarak gösterilen bağımsız bölümlerin konut olarak satılmasının söz konusu olamayacağına dikkat çekildiğini ve "Kat yönetim planında ofislerin konut olarak kullanılmasına karar verilmesinin herhangi bir öneminin bulunmadığını, bu konuda resmi tapu kayıtlarının esas alınması gerektiğini, konut olarak yüzde 1 KDV uygulanarak satılan taşınmaz nedeniyle tarh edilen yüzde 17’lik KDV’de kanuna ve hukuka aykırılık bulunmadığını" ifadelerinin kullanıldığını belirtti. 

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

KONUT OLARAK SATILAN OFİSLER İÇİN BÜYÜK ŞOK

Abdullah Tolu, ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışı ile ilgili sonucu açıkladı. 

"Danıştay’ın verdiği bu son karar, ruhsat veya tapuda iş yeri – ofis olarak görünen taşınmazları konut olarak satıp düşük KDV oranı uygulayan ve/veya KDV iadesi alan mükelleflerin açılan davaların lehlerine sonuçlanacağına ilişkin beklentilerini de tamamen bitirdi" diyen Tolu, "Yani, ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışında, tapu kayıtlarının esas alınması ve yüzde 18 oranında KDV hesaplanması gerekiyor" diyerek konuyu açıkladı.

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

Alıcıların gayrimenkulleri hangi amaçla satın aldıklarının veya bunları hangi amaçla kullanacaklarının herhangi bir önemi olmadığını aktaran Tolu, "Satılan taşınmaz tapu kayıtlarında konut olarak yer alıyorsa, konutun tabi olduğu KDV oranında; işyeri olarak kayıtlıysa işyerinin tabi olduğu oranda KDV hesaplanması gerekiyor" dedi. 

3 bankada kıyamet koptu! Halk Bank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank peş peşe açıkladı! Kimliğini kapan koştu!

TOKİ arsa başvuruları başladı mı? Şimdi bakın 1.604 TL taksitle arsa fırsatını kaçırmayın!

İşte yüksek emekli promosyonu almanın formülü...


Geri Dön