24 / 04 / 2024

Öğrenci ve çiftçiye yapılandırma müjdesi!

Öğrenci ve çiftçiye yapılandırma müjdesi!

Koronavirüs süresi boyunca ekonomik sorun yaşayan kişilerin, devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılması için çalışmalarda bulunuldu. 



Pandemi sürecinde ekonomik sorun yaşayan kişilerin, devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılarak, ödenmesi için yeni bir takvim oluşturulması çalışmalarında son aşamaya gelindi. 

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; bu hafta, İstihdam Paketi’nin içine monte edilecek düzenlemeyle ilgili iki önemli toplantı düzenlendi. Toplantıda ortaya çıkan öneriler madde olarak pakete yer alacak.

KAPSAM GENİŞLİYOR 

Açıklamalara göre, Maliye Bakanlığı bürokratlarıyla, AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının katıldığı dar kapsamlı toplantıda, önceki günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da düzenleme yapılmasını istediği ‘öğrenci kredileri’ ile ‘çiftçi borçlarının’ da yeniden yapılandırılma kapsamına alınmasıyla ilgili tartışmalarda bulunuldu. 

Toplantıda, tarım kredi borçları başta olmak üzere SGK prim borçları, trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi, kurumlar vergisi gibi bir dizi alan sırada yer aldı. 

Yapılandırılacak borç tutarının 500 milyar liradan fazla olduğu ve 4 milyon kişiyi ilgilendirdiği belirtiliyor.

SÜRE VE KAPSAM 

Toplantıda görüşülen bir konu yeniden yapılandırmanın kapsamı, diğer konu ise uygulamanın nasıl yapılacağı hakkında oldu. Maliye Bakanlığı bürokratları, çalışmanın ertelemesine süre verilmeden, bütçenin ardından uygulamaya konulacak şekilde yapılması önerisinde bulundular.

Ancak, AK Parti kurmayları, düzenlemenin bütçeden önce Meclis’e getirilmesi ve bir yıl ödemesiz olarak borçların taksitlendirilmesini önerdi.

Gümrük cezaları, gecikme cezaları, gecikme faizleri ve idari para cezalarının da kapsamda olması tartışılıyor.

ESKİ YAPILANDIRMALAR 

AK Parti kurmayları, faizler ve cezalarda indirim yapılmasıyla ilgili görüşte bulunurken, böyle bir kararın vergilerini zamanında ödeyen vatandaşların cezalandırılması anlamına geleceğini söyleyenler oldu.

Vergilerini ve cezalarını erken ödeyen vatandaşların teşvik edilmesi amacıyla bir mekanizma kurulması gerektiğiyle ilgili önerilerde bulundu.

Yeni düzenleme kapsamında, daha önceki yapılandırmalara katılan ancak borçların ödeyemediği için yapılandırması bozulanlar da alınabilecek. Buna bağlı haciz işlemleri ve icra takiplerine ara verilecek.

BU HAFTA KOMİSYONDA 

Partide geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen toplantılarda, borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili konusunda vatandaşların ve işletme sahiplerinin sorunları milletvekilleri tarafından sık sık dile getirilmiş, Cumhurbaşkanı da bu konuda çalışma yapılması talimatı verildi.

Çalışma Maliye Bakanlığı tarafından son şeklini almasının ardından önceki gün TBMM’ye gönderilen istidam paketinin içerisinde yer alacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bu hafta çarşamba veya perşembe günü toplanması planacak.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön