29 / 03 / 2024

Öğrencilerin kiralık ev sıkıntısı çözülecek!

Öğrencilerin kiralık ev sıkıntısı çözülecek!

Univa ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) tarafından üniversite öğrencilerinin konaklamasına yönelik beklentilerini ortaya çıkaran bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 70'i kiralık ev sıkıntısı yaşıyor.



Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve  Univa Öğrenci Evi Kampüsleri  ortak bir araştırmaya imza attı. Araştırma, kapsamında gençlerin konaklamasına yönelik ihtiyaç haritası çıkarıldı. 18-26 yaşındaki öğrencilerin katıldığı araştırmada yaş, cinsiyet, geldiği şehir, üniversitede bulunma süresi ve bölümleri gibi özellikler dikkate alındı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin konaklama konusundaki algı, şikâyet ve beklentileri belirlendi.

Öğrenciler sosyalleşme sorunu yaşıyor

Araştırmaya göre Sakarya, Düzce, Kocaeli ve İstanbul'da bulunan erkek öğrenciler çoğunlukla devlet veya özel yurtlara ya hiç gitmeden, ya da bir süre kaldıktan sonra kendi evlerine çıkıyor. Kız öğrenciler ise daha çok devlet yurtlarını tercih ediyor. Öğrencilerin konaklama seçimlerini etkileyen en önemli unsur ise maliyet. Üniversiteli gençler yurtlarda sürekli hizmet verecek sosyal alanlar oluşturulmasını istiyor.

Öğrenciler ev tutarken ekstra maliyeti göze almak zorunda kalıyor

Öğrencilerin konaklamaya yönelik ihtiyaç haritası araştırmasına göre, öğrencilerin ev tutmak istediklerinde çeşitli zorluklar ve ön yargılarla karşılaştıkları görülüyor. Ev sahipleri, öğrencilerden ailelere göre daha yüksek bir kira talep ediyor. Öğrenciler ev kiralarken ek maliyetin yanında özel şartlarla da karşılaşıyor. Evin ya da eşyaların zarar görmemesi, evcil hayvan besleme, arkadaş misafir etme ve gürültü gibi konularda öğrenciler kısıtlanıyor. Öğrencilerin yüzde 85'i üniversitelerin bulunduğu bölgelerde yerel halkın kendilerini ekonomik bir kaynak olarak gördüğünü söylüyor. 

Araştırma hakkında konuşan Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Jülide Erdoğan, “UNIVA desteği ile yürüttüğümüz bu araştırmanın, gençlerin barınma ihtiyacı ile ilgili bir tartışma platformu yaratacağına inanıyoruz. Araştırma sayesinde gördük ki devlet ve özel yurtlarda konaklayan öğrencilerin yüzde 62’si odaların kalabalık olduğunu ifade ederken, yurtların gelişimleri açısından da yeterli olduğunu düşünmüyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 60’a yakını yurtların sağlık ve ulaşım hizmetlerinden memnun değilken, yüzde 55’i yurtların daha profesyonel bir yönetim anlayışıyla idare edilmesini istiyor. Bu araştırmanın tüm bu konulara ışık tutarak gençlerin barınma ve sosyalleşme olanakları hakkında bizleri de var olan uygulamaları sorgulamaya yönelteceğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye’de öğrenci evi projeleri başladı

Üniversiteli gençlerin konforlu, rahat ve güvenli konutlarda yaşamak istediklerini söyleyen Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı , “Öğrencilerin eğitim hayatlarını birçok anlamda verimli geçirebilmeleri için konakladıkları tesisin sunduğu imkanlar büyük önem arz ediyor. Biz de grup olarak ülkedeki artan öğrenci sayısını dikkate alarak yurtdışındaki iyi örnekleri inceleyerek Türkiye’de öğrenci evi projelerini başlattık ve Univa markasıyla öğrencileri modern yaşam alanlarıyla buluşturmak için çalışmalarımıza başladık. Gelecek yıl Sakarya Üniversitesi’nin hemen yanında yapımı devam eden Türkiye’nin ilk kampüs şeklinde tasarlanmış öğrenci evi projesi olan Univa Sakarya’yı hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Univa Öğrenci Evi Kampüsleri’nin öğrenciler için büyük fırsat olduğunu söyleyen Erkanlı, “Univa farklı üniversitelerin farklı bölümlerine göre tasarlanmış etüt odalarına ev sahipliği yapan bir tesisdir. Projede öğrencilerin eğitim dışındaki zamanlarında sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla futbol ve basketbol sahaları, havuz, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, konser alanları, barbekü alanı, dinlenme alanları, açık hava sinemaları ve özel tasarlanmış peyzaj alanları gibi birçok ayrıcalığı öğrencilerle buluşturuyoruz. Ayrıca Univa’da öğrenciler kuaför, kuru temizleme, çamaşır & ütü odası, depolama sistemi, revir, aileler için kısa süreli konaklama imkanı gibi hizmetler de sunulacak” açıklamasında bulundu.

Öğrencilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek bir kampüs inşa ederken estetiğinde ön planda olduğunu belirten Erkanlı, Univa Sakarya projesinin gayrimenkul sektörünün en iyilerini belirlemek amacıyla düzenlenen “Sign of City Awards 2016’da Türkiye’nin En İyi Mimari Tasarım Ödülü’ne layık görüldüğünü açıkladı.


Geri Dön