20 / 04 / 2024

Olumlu miras sözleşmesi nedir?

Olumlu miras sözleşmesi nedir?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan tarafından yapılabilecek miras türleri olumlu miras sözleşmesi ve mirastan feragat sözleşmesi olmak üzere iki sözleşme yer alıyor. Peki olumlu miras sözleşmesi nedir?



Olumlu miras sözleşmesi nedir?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan tarafından yapılabilecek miras türleri olumlu miras sözleşmesi ve mirastan feragat sözleşmesi olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. Peki olumlu miras sözleşmesi nedir? Mirastan feragat sözleşmesi nedir?


Miras sözleşmeleri..

I. Olumlu miras sözleşmesi nedir?

MADDE 527.- Mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebilir.


Mirasbırakan, malvarlığında eskisi gibi serbestçe tasarruf edebilir; ancak, miras sözleşmesindeki yükümlülüğü ile bağdaşmayan ölüme bağlı tasarruflarına veya bağışlamalarına itiraz edilebilir.


II. Mirastan feragat sözleşmesi nedir?

1. Kapsamı

MADDE 528.- Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir.

Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.


Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.


2. Hükümden düşmesi

MADDE 529.- Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat hükümden düşer.


Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat yine hükümden düşer.


3. Tereke alacaklılarının hakları

MADDE 530.- Mirasın açılması anında tereke, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde mirasbırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumludurlar.



Art mirasçı nasıl atanır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön