19 / 04 / 2024

Ömer Faruk Çelik: Yüzde 3-5 büyüme beklentimizi sürdürüyoruz!

Ömer Faruk Çelik: Yüzde 3-5 büyüme beklentimizi sürdürüyoruz!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik birbiri ardına satışa çıkan projelerden bir bölümüne yeterli ilginin oluşmadığını vurguladı.



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Demeği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün ilk çeyrekte geçen yıllardaki hızını kaybetmiş olsa da büyümesine devam ettiğini belirterek, “İkinci çeyrekte de benzer şekilde yüzde 3 ve 5 arasında bir büyüme beklentimizi sürdürüyoruz” dedi.

Çelik, konut sektöründe arz tarafında bir durgunluk olduğunu söylemenin mümkün olmadığını, satışa bakıldığında da alıcıların satıcılar kadar istekli olmadığını vurguladı. Yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe paralel bir seyir beklediklerini, ilk çeyrekte inşaat sektörünün geçen senelerdeki hızını kaybetmiş olsa da büyümesine devam edebildiğini belirten Çelik, ikinci çeyrekte de benzer şekilde yüzde 3 ile yüzde 5 arasında bir büyüme beklentilerini koruduklarını dile getirdi.


Konut kredisi faizlerindeki düşüş beklentisinin konut satışlarını da olumlu etkilediğini dile getiren Çelik, faizlerin düşmesinin alım gücünün artmasına, dolayısıyla talebin ve konut fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu aktardı.


Konut satışlarında gelecek dönemde en belirleyici etkenin KDV oralarındaki düzenleme olacağını anlatan Çelik, “Mevcut uygulamaya göre 150 metrekareyi geçmeyen konutların tesliminde yüzde 1 KDV ödeniyor. Ancak mevcut düzenlemenin değiştirilmesi ve KDV oranının yüzde 18’e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17 oranındaki KDV yükü, hayatları boyunca yaptıkları en büyük yatırımı karşılamaya çalışan pek çok aileyi olumsuz etkileyecek. Bu durumda bugün itibarıyla yaklaşık 1 milyon adede yakın konut stoku olan ülkemizde yeni projelerin önü kesilecek” dedi. İstanbul’un yeni konuta ihtiyaç duyduğunu ve bu durumun devam edeceğini aktaran Çelik, “İstanbul’da genel bir arz fazlası olduğunu söylemek mümkün değil. Ama münferit olarak bakıldığında bazı projelerde tamamlanmış ama satılmamış boş duran konutlar olduğu da bir gerçek” açıklamasını yaptı.


İnşaatta durgunluk var


İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayımladığı Temmuz Ayı İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporu’nda, 2012’nin ilk çeyreğinde ekonomik aktivitede meydana gelen yavaşlama sonucunda Türkiye’nin gelişme hızı yüzde 3.2’de kalırken, inşaat sektörünün gelişimi bu oranın altında yüzde 2.8 düzeyinde gerçekleşti. Ekonomideki olumsuz havaya bağlı olarak yatırımların ötelendiği belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “GSYH’nin harcamalar ayağına bakıldığında kamu sektörünün inşaat yatırımlarının artış göstermediği görülürken, özel sektörün inşaat yatırımlarındaki artışının ise yüzde 3.1’de kaldığı görülmektedir. Buna göre 2011 yılında iki çeyrekte yüzde 20’nin üstünde artış gösteren özel sektör yatırımlarında, 2012’nin ilk çeyreğinde ciddi bir daralma meydana gelmiştir. 2012’nin ilk çeyreğinde içeride yatırım ve tüketimde meydana gelen yavaşlamanın ihracatta etkili olmadığı görülmektedir.”


Fatma Koşar - Şehriban Kıraç / CUMHURİYET


Geri Dön