27 / 04 / 2024

Ömer Fethi Gürer: Asbest konusunda çalışmalar yapılmalı!

Ömer Fethi Gürer: Asbest konusunda çalışmalar yapılmalı!

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, " Asbesti 2010 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı yasakladı. Asbestin insan sağlığına olumsuz etkileri biliniyor. Bu nedenle Meclis araştırması ve soru önergeleri ile konuya dikkat çekmeye çalışıyorum." dedi.



CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, " Asbesti ülkemizde 2010 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı yasakladı. Asbestin insan sağlığına olumsuz etkileri biliniyor. Bu nedenle asbest ile ilgili Meclis araştırması ve soru önergeleri ile konuya dikkat çekmeye çalışıyorum. AB ile uyumlu yönetmelikte, asbestin, herhangi bir ürünün üretiminde kullanılması ve asbest içeren tüm ürünlerin piyasaya arzı da yasaklandı. Asbest, içme suyu boruları başta olmak üzere, yapı malzemeleri, otomobil, gemi yapımında kullanılı yordu. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde, insan sağlığına direkt olumsuz etkisi var. Bakanlık asbestin neden olduğu hastalıkları akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu olarak sıralıyordu. Ayrıca ciltte yaralara da neden olabiliyor "diye açıkladı. Bu nedenle konu önemli "dedi. Ömer Fethi Gürer Sağlık Bakanlığı Bütçe Komisyon görüşmelerinde de sorunu gündeme taşıdı. Asbestli ürünler ve kullanılan içme suyu boruları yanında kentsel dönüşüm yıkımlarında zamanında kullanılmış asbestli malzeme tozlarının hava ile buluşarak insana etkisine değindiği konuşmaya Sağlık Bakanı Recep Akdağ yazılı yanıt verdi. 


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Asbestli boruların kullanılması 2010 yılında yasaklanmasına rağmen Belediyeler tarafından su boruları hala kullanılmaktadır. Buna yönelik çalışmalarınız nelerdir?"dedi. Bakan Recep Akdağ yazılı yanıtta şöyle dedi: "Asbest solunum yolu ile alındığında Mezotelyoma riski oluşturan bir maddedir. Gastrointestinal yolla alındığında kanser riski taşımaz ancak asbestten üretilen su boruları daha frajil olduğu için kırılma noktalarından mikrobiyolojik kirlenme riski artmaktadır. Ayrıca kayıp kaçak oranları da artmaktadır. Bu nedenle asbestli su boru üretimi yasaklanmış ve var olanlar da yerel yönetimlerce değiştirilmektedir. Asbestin diğer amaçlı kullanımlarının engellenmesine ilişkin önlemler için çok paydaşlı sağlık sorumluluğu çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz, "dedi. 


İÇME SUYUNDA RADYOSYON ÖLÇÜMÜ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a yönelttiği bir soru da içme sularında radyasyon ölçümü ile ilgili idi. Gürer şöyle dedi: "İçme sularında radyasyon ölçümü yapılıyor mu? Ne sıklıkta ölçülüyor? Baz istasyonlan ile ilgili çalışma yapılacak mı?" Sağlık Bakanı Recep Akdağ soruyu şöyle yanıtladı:"İlk ruhsat sırasında içme sularında radyasyon ölçümü Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bunun dışında kaynakta değişiklik olursa ölçüm yapılmaktadır. Radyasyon suyun kaynak yapısı ile ilişkili olacağından dolayı kaynak değişikliği olmadan tekrarlanmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Baz istasyonlanyla ilgili takipler Bilgi Teknolojileri Kurumunca yapılmaktadır."


Dünden Bugüne Gündem


Geri Dön