19 / 04 / 2024

On yıllık kiracı tahliyesi!

On yıllık kiracı tahliyesi!

Kiralama hukukuna göre, ev sahipleri kiracılarını belli başlı tahliye nedenleri olmadan evden çıkaramıyordu. Ancak yapılan düzenlemelere göre gerekçe gösterilmeden on yıllık kiracının tahliyesi mümkün olacak...



On yıllık kiracı tahliyesi!

Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kiralama hukukuna göre, ev sahipleri kiracılarını belli tahliye nedenleri olmadan evden çıkaramıyordu.


Ancak 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan 347. madde ile, ev sahipleri hiçbir gerekçe göstermeden on yıllık kiracı tahliyesini isteyebilecek.


Kanunda yer alan on senelik kiracının tahliyesi hükümlerine göre, tahliyesi istenecek kiracıya sözleşme süresi bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşulu da söz konusu.


Kira Kanunu Madde 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


5 yıllık kiracıların tahliyesi..

Kira sözleşmesinde Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 tarihinde 5 yılı dolduran kiracılar  ise bu tarihinden 5 yıl sonra gerekçe gösterilmeden çıkartılabilecek.


Buna göre, 1 Temmuz 2012 tarihinde 5 yılı dolduran kiracıların tahliyesi için önünde henüz 3 sene daha bulunuyor.


Yeni kira kanunu!


Geri Dön